Mukbang: fenomenul care a îngrijorat dieticienii cu privire la influența asupra sănătății publicului. Între divertisment viral și posibile probleme alimentare

Mukbang-urile au devenit un fenomen pe rețelele sociale, captând milioane de vizualizări și ridicând preocupări legate de sănătatea fizică și mintală a spectatorilor...
Până la jumătatea lunii august, existau peste 4 milioane de videoclipuri TikTok cu hashtag-ul mukbang. Persoanele cu influență în domeniul alimentar, unele cu milioane de urmăritori, sunt văzute mușcând din diverse alimente texturate în fața camerei, microfonul capturând sunetele înghițiturilor și ronțăitului. Pe măsură ce popularitatea acestui gen de videoclipuri crește, dieteticienii își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul potențial asupra publicului lor.
Termenul „mukbang” a câștigat popularitate pe YouTube în 2015, cu un vârf în timpul pandemiei globale de coronavirus din martie 2020. Această tendință este atribuită spectatorilor care caută conexiuni sociale cu creatorul, potrivit dieteticianului înregistrat Grace Derocha.
Un bărbat s-a înregistrat mâncând fast-food într-un videoclip cu aproape 5,8 milioane de vizualizări, demonstrând popularitatea videoclipurilor mukbang. Termenul „mukbang” este derivat din cuvintele coreene „meokda” (a mânca) și „bangsong” (a transmite/ broadcast).
Aceste videoclipuri prezintă o persoană care mănâncă multă mâncare în fața camerei în timp ce vorbește cu publicul său virtual. Recent, termenul a câștigat popularitate pe YouTube și TikTok cu videoclipurile ocazionale care prezintă mese de dimensiuni medii.
Cele mai vizualizate videoclipuri prezintă adesea aceștia creatori de conținut mâncând alimente care creează sunete asemănătoare ASMR. Aceștia uneori experimentează cu alimente neobișnuite, cum ar fi pizza sau crenvurști înveliți cu bomboane, pentru a provoca o reacție șocantă din partea publicului său. Mulți oameni folosesc mukbangs pentru divertisment sau pur și simplu pentru a arăta bine.
Un studiu din 2020, care a analizat peste 5 000 de videoclipuri mukbang de pe YouTube, a constatat că cele mai extreme videoclipuri, care prezintă supraalimentarea sau consumul de alimente picante sau iritante, au fost vizionate mult mai mult decât videoclipurile mai puțin extreme.
Dieteticienii sunt îngrijorați de faptul că aceste videoclipuri extreme ar putea încuraja spectatorii să mănânce în exces, să evite anumite alimente sau să nu consume nutrienții necesari. Suzanne Fisher, dietetician autorizat, consideră că multe videoclipuri mukbang romanțează experiența de a consuma o cantitate atât de mare de alimente.
În plus, spectatorii nu sunt conștienți de ceea ce se întâmplă în afara camerei, deoarece unele videoclipuri pot fi editate pentru a-i face pe spectatori să creadă că mâncarea este consumată.
Foto: Freepik @wayhomestudio
Kieanna, dietetician autorizat, încearcă să fie transparentă cu publicul său, informându-i pe oameni că adesea nu mănâncă toată mâncarea prezentată și că face exerciții în afara camerei. Aceasta crede că oamenii ar trebui să folosească mukbangs pentru divertisment și să nu le ia prea în serios, deoarece conținutul de pe social media nu este neapărat real, iar oamenii nu pot crede cu adevărat tot ceea ce văd.
Mukbangs, sau videoclipurile despre mâncare, pot avea un impact pozitiv asupra celorlalți, inspirându-i să încerce rețete nutritive. Creatoarea de conținut Rosemarie Dehesa, cu peste o jumătate de milion de urmăritori pe TikTok, împărtășește videoclipurile sale despre gătit, mâncat și exerciții fizice pentru a se conecta cu alte persoane care împărtășesc pasiunea pentru mâncare.
Pentru a se menține în formă, majoritatea creatorilor practică postul intermitent și își ating obiectivele zilnice de pași și face exerciții timp de aproape trei ore pe zi. Prioritizarea obiectivelor personale de sănătate, care pot fi diferite de cele de pe ecran, este crucială.
Aceste videoclipuri pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale, potrivit dieteticianului înregistrat Alex D'Elia. Aceasta sugerează că spectatorii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru factorii declanșatori și să recunoască atunci când comportamentul compulsiv este un semn de avertizare.
Alex D'elia recomandă practicarea atenției atunci când urmăriți mukbangs și observarea efectelor diferitelor tipuri de alimente asupra bunăstării mentale. Dacă vă simțiți obosiți sau agitați, verificați-vă și folosiți verificările ca ghid pentru a identifica factorii declanșatori.
Mukbangs prezintă adesea mâncare fast-food sau prăjită cu o textură crocantă, care poate duce la un consum nesănătos. Dieticianul Suzanne Fisher recomandă să nu clasificați alimentele în alegeri „rele” și „bune”, deoarece acest lucru poate duce la un consum nesănătos.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.