Murăturile, bune pentru sănătate. Sfaturile nutriționistului, Ep.6

EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. În al șaselea...
Se spune că murăturile sunt prea sărate, iar sarea în exces e vinovată de apariția bolilor cardiovasculare, printre altele. Ei, bine, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, explică EXCLUSIV la DC MEDICAL, că de fapt n-ar trebui să ocolim murăturile, ci să le servim la masa de Crăciun pentru că sunt bune pentru sănătate.
„Până chiar de curând, murăturile au fost cumva controversate datorită conținutului mare de sare și conținului de zahăr în unele sortimente. Ultimele studii, însă, aduc dovezi foarte bune, în special pentru varza murată, pe care o vom folosi din plin acum, în perioada Crăciunului, dar și pentru alte murături. De ce? Datorită proceselor de fermentație care au un rol benefic, un rol important, în sănătatea intestinului, a microbioului intestinal. Astfel încât recomandăm cu căldură gustarea și folosirea murăturilor în meniul de Crăciun, doar atenție să nu fie prea sărate! Sau, dacă sunt sărate, ele pot fi desărate înainte de a fi mâncate. Și să nu fie murături cu zahăr!", atrage atenția medicul.
Ce ne îngrașă de fapt
Dr. Anca Hâncu spune că cel mai periculos - la alimentele cumpărate din comerț - este zahărul ascuns folosit de producători, care ne crește fără să ne dăm seama aportul zilnic de calorii. Astfel de zahăr se găsește și în borcanele cu murături.
„Adaosul de zahăr din murături se va adăuga atât caloriilor, plus că depășim recomandările privind consumul ale Organizației Mondiale a Sănătății. Nu știu dacă știți că OMS recomandă ca o cantitate de maxim 10% din caloriile zilnice să fie aduse din zahărul adugat, astfel încât dacă avem zahăr și din prăjturi, și din muștar sau pâine sau /alte lucruri în care este presărat zahărul adăugat va fi foarte greu să ne menținem în cantitatea totalălă de calorii și în recomandările OMS. Aceste recomandări sunt măsuri, de fapt, de prevenire a bolilor cronice, a bolilor cardiovasculare, a obezității, a diabetului, pentru sănătatea organismului".
Întreg Episodul 6 din Sfaturile nutriționistului, îl găsiți aici:
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.