Nucile împiedică îngrășarea. Câte trebuie să mănânci zilnic
Cercetătorii au descoperit că dacă crești cantitatea de nuci consumate zilnic nu te mai îngrași și îți scazi riscul de obezitate. Iată care este cantitatea optimă:
De la a ține la distanță bolile de inimă până la îmbunătățirea funcției sexuale a bărbaților, multe studii arată efectele de protecție ale nucilor. De exemplu, un aport zilnic de nuci poate reduce riscul unor boli precum diabetul și cancerul și poate reduce riscul de mortalitate din orice cauză.
Cu cât poți să mărești porția zilnică
Ghidurile de nutriție recomandă să consumăm zilnic porții de 28 de grame de nuci. Dar creșterea consumului cu doar 14 g pe zi este legată de o reducere a creșterii în greutate și un risc mai mic de obezitate, sugerează un studiu observațional pe termen lung, publicat online în revista BMJ Nutrition, Prevention & Health.
Asta înseamnă, spre exemplu, că la o masă, poți să renunți la jumătate din porția de mâncare nesănătoasă - gen carne procesată, cartofi prăjiți sau cipsuri, ca să ronțăi 14 grame de nuci. Preferabil e să le mănânci pe ele întâi, iar asta poate fi o strategie simplă pentru a elimina creșterea treptată în greutate care însoțește adesea procesul de îmbătrânire, sugerează cercetătorii.
În medie, adulții din SUA acumulează aproape jumătate de kilogram în fiecare an, iar creșterea în greutate cu 2,5-10 kilograme este legată de un risc semnificativ mai mare de boli cardiace / accident vascular cerebral și diabet.
Nucile sunt bogate în grăsimi nesaturate sănătoase, vitamine, minerale și fibre, dar sunt bogate în calorii, deci de multe ori nu sunt considerate a fi bune pentru controlul greutății. Dar dovezile emergente sugerează că, de faptg calitatea mâncării poate fi la fel de importantă ca și cantitatea.
Mecanismele prin care nucile te ajută să slăbești
Deși acesta este un studiu observațional, iar cercetătorii nu pot stabili o relație directă de cazualitate, ei indică unele mecanisme potențiale care ar putea explica rezultatele.
O posibilă explicație ar putea fi că mestecatul nucilor presupune efort, ceea ce face ca oamenii să fie mai puțin susceptibili să mănânce orice altceva după ce le consumă.
De asemenea, nucile sunt bogate în fibre, ceea ce poate crește senzația de sațietate și întârzie golirea stomacului, suprimând astfel foamea și făcând persoana în cauză să se simtă mai plină pentru mai mult timp. Mai mult, fibrele din nuci se leagă mai bine de grăsimile din intestin, ceea ce determină excretarea mai multor calorii, explică autorii.
Apoi, nucile sunt bogate în grăsimi nesaturate, ceea ce, conform unor studii, crește oxidarea grăsimilor și termogeneza, ajutând la transformarea caloriilor în energie într-un ritm mai rapid.
„Rezultatele noastre indică faptul că un consum puțin crescut de nuci sau orice tip de nuci (inclusiv arahide) este asociat cu o mai mică creștere în greutate pe termen lung, în ciuda faptului că sunt dense caloric", au continuat ei.
Gustările formate dintr-o mână de nuci, mai degrabă decât din biscuiți sau chipsuri, pot ajuta la evitarea creșterii în greutate care însoțește adesea îmbătrânirea și este un mod relativ gestionabil de a evita instalarea obezității, sugerează ei.
Apoi, să nu ignorăm și faptul că acest consum de nuci e bun pentru planetă! „În plus față de impactul asupra sănătății umane, utilizarea unor proteine bazate pe plante ecologice, precum nuci și semințe, pentru a înlocui sursele de proteine animale, poate contribui la promovarea unui sistem alimentar durabil global", scriu autorii.
Cum au realizat studiul
Pe fondul creșterilor modeste ale consumului mediu de nuci în SUA în ultimele două decenii, cercetătorii au dorit să afle dacă aceste modificări ar putea afecta controlul greutății.
Ei au analizat informații despre greutate, dietă și activitate fizică în trei grupuri de persoane: 51.529 de profesioniști din domeniul sănătății de sex masculin, care aveau vârste cuprinse între 40 și 75 de ani când s-au înscris în studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate; 121.700 de asistente medicale, cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani, când sunt recrutate la Studiul de Sănătate al Asistenților Medicali (NHS); și 116.686 asistenți medicali, care aveau vârste cuprinse între 24 și 44 de ani când au fost înscriși în Studiul II pentru Sănătate Asistenților (NHS II).
Pe parcursul a mai mult de 20 de ani de monitorizare, participanților li s-a solicitat ca, la fiecare 4 ani, să își declare greutatea și cât de des, în anul precedent, au mâncat o porție (28 de grame) de nuci, inclusiv arahide și unt de arahide.
De asemenea, exercițiul mediu săptămânal - mers, jogging, ciclism, înot, sporturi cu racheta și grădinărit - a fost evaluat la fiecare doi ani printr-un chestionar. Acesta a fost măsurat în echivalentul metabolic al efortului (MET), care exprimă câtă energie (calorii) este cheltuită pentru oră de activitate fizică.
Creșterea medie anuală în greutate în toate cele trei grupuri a fost de 0,32 kg. Între 1986 și 2010, consumul total de nuci a crescut de la un sfert, la puțin sub jumătate de porție / zi la bărbați; și de la 0,15% la 0,31% din porție / zi în rândul femeilor din studiul NHS. Între 1991 și 2011 consumul total zilnic de nuci a crescut de la 0,07 la 0,31 dintr-o porție în rândul femeilor din studiul NHS II.
Rezultatele studiului
Creșterea consumului de orice tip de nuci a fost asociată cu o mai mică creștere în greutate pe termen lung și cu un risc mai mic de a deveni obez (IMC de 30 sau mai mult kg / m²).
Analiza datelor a arătat faptul că creșterea consumului zilnic de nuci cu jumătate de porție (adică 14 grame) este legată de un risc mai mic de a te îngrășa cu 2 sau mai multe kilograme pe o perioadă de 4 ani. De asemenea, aceeași creștere cu o jumătate de porție este legată de un risc de obezitate cu 15% mai mic.
Înlocuirea cărnii prelucrate, a cerealelor rafinate sau a deserturilor, inclusiv bomboane de ciocolată, produse de patiserie, plăcinte și gogoși, cu o jumătate de porție de nuci a fost asociată cu slăbirea cu între 0,4 și 0,7 kg, în orice perioadă de 4 ani ai analiza datele.
Mai mult, trecerea de la a nu consuma deloc nuci la a consuma cel puțin jumătate de porție pe zi a fost legată de prevenirea creșterii în greutate cu 0,74 kg și a riscului general de îngrășare. În cele din urmă, creșterea constantă a aportului de nuci cu jumătate din porție zilnic a fost legată de un risc mai mic cu 23% de a te îngrășa cu 5 sau mai multe kilograme și un risc mai mic de obezitate în aceeași perioadă de timp.
Deși cercetătorii au analizat și consumul de unt de arahide, nu au găsit efecte pozitive.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
