Obiceiul banal care "mătură" toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. Faceți ASTA dacă vreți să slăbiți

Câtă pauza ai între mese? Ce înseamnă când își ghiorlăie mațele și de ce e bine să faca asta. Nutriționistul Mihaela Bilic dezvăluie un secret puțin cunoscut: faceți asta dacă țineți la corpul vostru....
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat un aspect esențial legat de alimentație, pe care mulți dintre noi îl trecem cu vederea: pauzele lungi între mese.
"Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese!
Nu, nu este vorba despre muncă, ci despre mâncare. Contrar recomandărilor făcute de mulți nutriționiști, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult", spune Mihaela Bilic.
Contrar opiniei populare care recomandă gustările frecvente, Mihaela Bilic sugerează că organismul nostru este programat să funcționeze mai bine atunci când îi oferim timp pentru procesul natural de curățare între mese.
Mihaela Bilic. Foto: Pastila de Frumusețe, Spectacola, DC Medical, DC News
Pauzele între mese nu dor că ne ajută să slăbim mai ușor și să ținem foamea sub control, dar au și un rol major în susținerea sănătății digestive.
Ce este complexul motor migrant și cum îți curăță intestinul
Potriviti nutriționistului, pauza de 4 - 5 ore dintre mese permite intestinului să finalizeze un proces natural numit complex motor migrant (CMM).
"CMM mătură toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi și face parte din sistemul Detox complex cu care este dotat organismul…cu condiția să-l lăsăm să-și facă treaba. Procesul de digestie și metabolizare consumă mai multă energie decât respirația și circulația sângelui", spune Bilic.
Acesta este, de fapt, o undă de contracții puternice care curăță tubul digestiv de resturile alimentare, bacterii și mirosuri neplăcute.
"Dacă noi ne apucăm să ronțăim între mese, acest program de auto-curățare se întrerupe și, în timp, devine din ce în ce mai rar. Practic, nu mai lăsăm corpul să se detoxifice", a explicat nutriționistul Mihaela Bilic.
Cum să ajuți corpul să slăbească mai ușor
Foto: Freepik @alekram
Un alt motiv pentru care este bine să evităm gustările frecvente este menținerea nivelului de glicemie constant. Când mâncăm mai rar, corpul nu mai eliberează insulină în mod frecvent, ceea ce duce la o ardere mai eficientă a grăsimilor.
"Nu vă fie teamă să mâncați mai rar", spune Mihaela Bilic, explicând că organismul consumă mai multă energie în timpul digestiei și metabolizării alimentelor decât în activitățile obișnuite precum respirația sau circulația sângelui.
"Când mănânci mai rar senzația de foame e mai ușor de ținut în control, glicemia rămâne constantă, nu există descărcări de insulină și se slăbește mai ușor.
Însă principalul motiv pentru care ar trebui sa avem pauze lungi între mese este sănătatea: pauza alimentară permite organismului să facă curățenie. Când eliminăm gustările și ronțăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfășoare până la capăt, ca un ciclu complet de la mașina de spălat. E nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curățenie în tubul digestiv", spune ea.
Procesul de auto-curățare al intestinului are loc de mai multe ori pe zi, dar numai dacă respectăm pauzele dintre mese. Când renunțăm la gustări și ronțăieli, oferim ocazia intestinului să îți finalizeze ciclul complet de curățare.
Zgomotele pe care le auzim la nivelul abdomenului nu indică foame, ci faptul că intestinul își face treaba: îndepărtează resturile alimentare și bacteriile, menținând sistemul digestiv sănătos.
Nu în ultimul rând, Mihaela Bilic avertizează că, pentru menținerea unui echilibru optim al sistemului digestiv, este esențial să respectăm pauzele de 4 - 5 ore între mese.
"Gândiți-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curățeniei: dacă nu îi dați timp să facă ordine, dezordinea și disfuncțiile vor apărea", spune Bilic.
Deci, de ce să faci pauze lungi între mese?
- îți reglezi nivelul de glicemie
- permiți intestinului să finalizeze digestia
- contribui la slăbirea mai rapidă
- eviți perturbarea procesului de auto-curățare
Tu câte ore lași între mese? Încearcă să faci pauze mai lungi și spune-ne cum te simți.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!