Ouăle întregi ar putea ajuta împotriva osteoporozei. Conțin nutrienții necesari pentru susținerea sănătății osoase

Consumul de ouă poate face mai mult decât să ne alimenteze diminețile. Noile cercetări sugerează că ar putea să întărească oasele și să reducă riscul de...
Un nou studiu publicat în revista Food and Function a constatat că ouăle întregi pot conduce la o densitate minerală osoasă mai mare. Acest lucru ar putea include ouăle ca o altă opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză (oase slabe). Alimentele bogate în calciu, cum ar fi legumele cu frunze verzi și produsele lactate, sunt considerate de mult timp cele mai sănătoase alegeri pentru oase, dar acestea nu sunt singurele alimente care susțin un schelet solid.
Cercetarea ar putea demonstra că ouăle reprezintă o opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză. Acesta nu este primul studiu care leagă consumul de ouă de sănătatea oaselor, deoarece o analiză de preprint publicată în octombrie a solicitat mai multe dovezi pe această temă. Cercetări suplimentare, cum ar fi un studiu din 2021 în Journal of Midlife Health, au identificat, de asemenea, o relație între consumul de ouă întregi și faptul de a avea oase mai rezistente.
Legătura dintre consumul de ouă și densitatea osoasă
Un studiu realizat de Weihong Chen, șeful Departamentului de Sănătate Ocupațională și de Mediu de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie și colegii săi a examinat impactul unei diete bogate în ouă asupra sănătății oaselor. Studiul a implicat peste 19.000 de participanți la National Health and Nutrition Examination Survey, cărora li s-a cerut să își evalueze densitatea minerală osoasă (BMD) și consumul de ouă.
Rezultatele au arătat că cei care au consumat zilnic cel puțin 100 de grame de ouă întregi au avut niveluri semnificativ ridicate de BMD în femur și coloană vertebrală. Un indice BMD scăzut este un semn de osteoporoză, în care oasele sunt mai puțin dense și mai predispuse să se rupă. Persoanele în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză din cauza pierderii mai multor oase decât organismul poate să construiască.
Femeile mai în vârstă pot fi mai predispuse să dezvolte această afecțiune din cauza scăderii nivelului de estrogen după menopauză. Alți factori care contribuie la riscul de osteoporoză includ alimentația insuficientă, activitatea fizică redusă, fumatul, consumul excesiv de alcool și utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii.
Foto: Freepik @imrandk
De ce ouăle ar putea fi capabile să mențină sănătatea oaselor
Ouăle, cunoscute pentru faptul că sunt sărace în calorii și conțin proteine moderate, nu sunt cea mai bună sursă bună de calciu pentru sănătatea oaselor. Cu toate acestea, un nou studiu Food and Function sugerează că ouăle activează fosfataza alcalină, un grup de enzime care pot întări oasele.
Consumul de ouă întregi ar putea afecta producția de fosfatază alcalină, care afectează semnificativ densitatea minerală osoasă a femurului și a coloanei lombare. Studiul a constatat că rolul ALP a reprezentat 72% din efectul ouălor asupra densității osoase la nivelul femurului și 83% la nivelul coloanei lombare.
Ouăle sunt, de asemenea, bogate în nutrienți care susțin sănătatea oaselor, inclusiv vitamina D, proteine, zinc și alte minerale. Proteinele din ouă sunt o sursă excelentă de proteine, jucând un rol crucial în metabolismul calciului și al fosforului, în transportul de vitamine și în echilibrul remodelării osoase.
În plus, proteinele din ouă conțin peptide bioactive care pot avea beneficii suplimentare pentru oase. În general, ouăle sunt o sursă bună de proteine și alți nutrienți care contribuie la sănătatea generală a oaselor, conform Health.
Încorporarea ouălor în dieta ta
Ouăle au fost mult timp asociate cu un nivel ridicat de colesterol și cu bolile cardiovasculare, dar cercetările sugerează că acestea pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Asociația Americană a Inimii încurajează oamenii să mănânce zilnic ouă ca sursă de proteine de înaltă calitate. Consumul moderat de ouă (în jur de unul sau două ouă întregi pe zi) nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol la persoanele sănătoase.
Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol preexistent ar trebui să discute cu medicul lor despre consumul de ouă. Încorporând ouăle într-o dietă sănătoasă, gătește-le în mod corespunzător, cum ar fi fierberea, poșarea sau o ușoară omletă cu un minim de ulei. Pentru o abordare echilibrată, combină ouăle cu alimente bogate în nutrienți, cum ar fi legume, cereale integrale și fructe, cum ar fi omletele umplute cu legume, pâinea prăjită cu avocado, salatele sau sandvișurile din grâu integral cu ouă.
-
-
A avea un scop în viață reduce riscul de demență cu 28%11.09.2025, 19:35
-
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență11.09.2025, 18:22
-
Vitamina B3 ar putea inversa boala hepatică grasă11.09.2025, 17:21
-
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.