Ouăle întregi ar putea ajuta împotriva osteoporozei. Conțin nutrienții necesari pentru susținerea sănătății osoase
Consumul de ouă poate face mai mult decât să ne alimenteze diminețile. Noile cercetări sugerează că ar putea să întărească oasele și să reducă riscul de...
Un nou studiu publicat în revista Food and Function a constatat că ouăle întregi pot conduce la o densitate minerală osoasă mai mare. Acest lucru ar putea include ouăle ca o altă opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză (oase slabe). Alimentele bogate în calciu, cum ar fi legumele cu frunze verzi și produsele lactate, sunt considerate de mult timp cele mai sănătoase alegeri pentru oase, dar acestea nu sunt singurele alimente care susțin un schelet solid.
Cercetarea ar putea demonstra că ouăle reprezintă o opțiune alimentară pentru a reduce riscul de osteoporoză. Acesta nu este primul studiu care leagă consumul de ouă de sănătatea oaselor, deoarece o analiză de preprint publicată în octombrie a solicitat mai multe dovezi pe această temă. Cercetări suplimentare, cum ar fi un studiu din 2021 în Journal of Midlife Health, au identificat, de asemenea, o relație între consumul de ouă întregi și faptul de a avea oase mai rezistente.
Legătura dintre consumul de ouă și densitatea osoasă
Un studiu realizat de Weihong Chen, șeful Departamentului de Sănătate Ocupațională și de Mediu de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie și colegii săi a examinat impactul unei diete bogate în ouă asupra sănătății oaselor. Studiul a implicat peste 19.000 de participanți la National Health and Nutrition Examination Survey, cărora li s-a cerut să își evalueze densitatea minerală osoasă (BMD) și consumul de ouă.
Rezultatele au arătat că cei care au consumat zilnic cel puțin 100 de grame de ouă întregi au avut niveluri semnificativ ridicate de BMD în femur și coloană vertebrală. Un indice BMD scăzut este un semn de osteoporoză, în care oasele sunt mai puțin dense și mai predispuse să se rupă. Persoanele în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză din cauza pierderii mai multor oase decât organismul poate să construiască.
Femeile mai în vârstă pot fi mai predispuse să dezvolte această afecțiune din cauza scăderii nivelului de estrogen după menopauză. Alți factori care contribuie la riscul de osteoporoză includ alimentația insuficientă, activitatea fizică redusă, fumatul, consumul excesiv de alcool și utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii.

Foto: Freepik @imrandk
De ce ouăle ar putea fi capabile să mențină sănătatea oaselor
Ouăle, cunoscute pentru faptul că sunt sărace în calorii și conțin proteine moderate, nu sunt cea mai bună sursă bună de calciu pentru sănătatea oaselor. Cu toate acestea, un nou studiu Food and Function sugerează că ouăle activează fosfataza alcalină, un grup de enzime care pot întări oasele.
Consumul de ouă întregi ar putea afecta producția de fosfatază alcalină, care afectează semnificativ densitatea minerală osoasă a femurului și a coloanei lombare. Studiul a constatat că rolul ALP a reprezentat 72% din efectul ouălor asupra densității osoase la nivelul femurului și 83% la nivelul coloanei lombare.
Ouăle sunt, de asemenea, bogate în nutrienți care susțin sănătatea oaselor, inclusiv vitamina D, proteine, zinc și alte minerale. Proteinele din ouă sunt o sursă excelentă de proteine, jucând un rol crucial în metabolismul calciului și al fosforului, în transportul de vitamine și în echilibrul remodelării osoase.
În plus, proteinele din ouă conțin peptide bioactive care pot avea beneficii suplimentare pentru oase. În general, ouăle sunt o sursă bună de proteine și alți nutrienți care contribuie la sănătatea generală a oaselor, conform Health.
Încorporarea ouălor în dieta ta
Ouăle au fost mult timp asociate cu un nivel ridicat de colesterol și cu bolile cardiovasculare, dar cercetările sugerează că acestea pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Asociația Americană a Inimii încurajează oamenii să mănânce zilnic ouă ca sursă de proteine de înaltă calitate. Consumul moderat de ouă (în jur de unul sau două ouă întregi pe zi) nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol la persoanele sănătoase.
Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol preexistent ar trebui să discute cu medicul lor despre consumul de ouă. Încorporând ouăle într-o dietă sănătoasă, gătește-le în mod corespunzător, cum ar fi fierberea, poșarea sau o ușoară omletă cu un minim de ulei. Pentru o abordare echilibrată, combină ouăle cu alimente bogate în nutrienți, cum ar fi legume, cereale integrale și fructe, cum ar fi omletele umplute cu legume, pâinea prăjită cu avocado, salatele sau sandvișurile din grâu integral cu ouă.
-
-
-
-
-
Cele mai bune nuanțe de păr care ascund firele albe26.10.2025, 11:51
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
