Pâinea albă, mai potrivită pentru copii. Nutriționist: Avem 2, maximum 3 grame de fibre

Pâinea albă este mai recomandată copiilor, iar explicația este una simplă.
Dietele bogate în fibre reduc colesterolul ”rău”, iar acest lucru este benefic și pentru scăderea în greutate. Alimentele bogate în fibre sunt legumele, leguminoasele - fasolea, lintea sau mazărea, cerealele integrale. În cazul copiilor nu este necesară o dietă prea bogată în fibre.
”Nutriționiștii recomandă un consum de 25, chiar 35 de grame de fibre, zilnic.
Din ce ne luăm aceste fibre? Din fructe și legume. În compoziția lor avem peste 90% apă, fibre, vitamine și minerale.
Varianta de fructe uscate, fie că e vorba de prune sau caise, concentrează zăhărul și bine-înțels fibrele.
În pâinea albă avem 2, maximum 3 grame de fibre. În momentul în care pâinea devine neagră, dintr-odată aportul de fibre crește la 7 grame, iar dacă pâinea este neagră-neagră, necrescută, ajungem până la 10 grame.
La capitolul cereale de mic dejun, avem mai multe fibre mai ales în fulgii de ovăz, undeva spre 10 grame de fibre acolo unde fulgii de porimb au doar 5 grame de fibre. Și da, dacă veți un aport și mai mare de fibre, în crackers, pentru că sunt uscați avem chiar 20 de grame de fibre pe suta de grame de produs”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic, la Pro TV.
Pâinea albă, mai bună pentru copii
În ceea ce privește riscul dacă vom consuma prea multe fibre, medicul afirmă că ”se accelerează mult prea mult tranzitul intestinal, și mai ales în cazul copiilor, lucrul acesta poate fi un dezavantaj. Când avem tranzit accelerat scade absorbția de minerale și vitamine, pot apărea carențe, pentru că prea multe fibre grăbesc progresia bolului alimentar. Și din punct de vedere efect mecanic, fibrele insolubile sunt cele din cereale, sunt extrem de agresive și la copii, tubul lor digestiv este incomplet dezvoltat. Ața că prea multe fibre pot avea un efect de sensibilizare și pot apărea intoleranțe digestive sau alte probleme”, a mai spus Mihaela Bilic.
Mai mult decât atât, în cazul copiilor, nutriționistul recomandă consumul de pâine albă în locul pâinii negre, iar explicația este una simplă. ”Ei se mișcă mult, nu sunt ca noi adulții, sedentari, și atunci un copil are nevoie de energie, de combustibil, ori pâinea albă are amidon care se absoarbe și furnizează energia și mai puține fibre”, a concluzionat Mihaela Bilic.
Fibrele alimentare, necesar zilnic recomandat
Specialiștii în nutriție recomandă ca aportul zilnic de fibre alimentare să arate astfel:
- copii 1 - 3 ani: 19 grame;
- copii 4 - 8 ani: 25 grame;
- fete 9 - 13 ani: 26 grame;
- băieti 9 - 13 ani: 31 grame;
- adolescente 14 - 18 ani: 26 grame;
- adolescenți 14 - 18 ani: 38 grame;
- femei sub 50 de ani: 25 grame;
- bărbați sub 50 de ani: 38 grame;
- femei peste 50 de ani: 21 grame;
- bărbați peste 50 ani: 30 grame.
Potrivit Academy of Nutrition and Dietetics, o persoană ar trebui să consume zilnic 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii consumate.
Mai exact, acest lucru înseamnă că o femeie ar trebui să consume 24 de grame de fibre/zi, iar un bărbat ar trebui să consume 38 de grame de fibre/zi.
11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
Dacă te afli în rândul persoanelor care țin cură de slăbire sau care doresc să își mențină greutatea, cu siguranță ți-ai pregătit liste: cu alimentele pe care poți să le consumi fără probleme, pe care le poți consuma, dar nu în exces sau combinații nepotrivite, ori chiar o listă ”interzisă”.
Lista cu alimentele hipocalorice poate să își vină de ajutor atât pentru introducerea cu ușurință a acestora în meniu, dar mai ales pentru o cât mai bună alternanță a lor, astfel încât să nu se ajungă la faza în care te plictisești de același fel de mâncare sau gustare. Nutriționiștii au realizat o listă cu 11 astfel de alimente, notează EatThis.
Cele 11 alimente hipocalorice
Lista cu cele mai hipocalorice alimente este formată din:
Afinele. O gustare din aceste fructe de pădure este binevenită, oricât de des își dorești. ”Cu un conținut de aproximativ 80 de calorii pe cană, afinele proaspete nu sunt doar scăzute în calorii, ci și bogate în antioxidanți care stimulează sănătatea creierului", spune nutriționistul Lisa Moskovitz.
Studiile au arătat că afinele sunt benefice în lupta împotriva împotriva pierderii memoriei la persoanele în vârstă, având efect și asupra digestiei, prin conținutul de vitamina C, vitamina K și fibre.
Kale. ”Folosită inițial ca garnitură, kale a devenit între timp unul dintre cele mai importante superalimente. Această legumă verde cu frunze închise este o sursă excelentă de nutrienți, cum ar fi vitamina K, magneziu, calciu, fier, vitamina C și fibre. Și toate acestea cu numai 10 calorii la o porție”, mai spune Moskovitz.
Merele. Un măr de mărime medie are doar 95 de calorii, mai puțin decât un pachet de biscuiți dietetici. Însă mărul este mult mai bun pentru sănătate, eventual mâncat cu tot cu coajă, căci acolo se află cei mai mulți nutrienți, dar și fibrele necesare unei digestii bune. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Laptele cu miere, cel mai bun somnifer natural. Ce alte alimente ne induc somnul
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.