Laptele cu miere, cel mai bun somnifer natural. Ce alte alimente ne induc somnul

Sonia Baciu |
Data publicării:
laptele cu miere. FOTO: Freepik @azerbaijan_stocke
laptele cu miere. FOTO: Freepik @azerbaijan_stocke

Laptele cald cu miere, cel mai bun și la îndemână somnifer natural. Ce alte ”somnifere” mai putem găsi în frigider și cămară.

Somnul de calitate, care să ne asigure o funcționare optimă a organismului pe o perioadă cât mai lungă, este una dintre țintele pe care cu toții ne dorim să o atingem. Iar asta în contextul în care viața ne este tot mai agitată și mulți se confruntă cu tulburări de somn. Specialiștii ne recomandă un somn de 7-9 ore pe noapte, însă important nu este durata acestuia, ci calitatea.

În emisiunea Medicool de la Antena 1, dr. Mihail Pautov și Carmen Brumă, nutriționist și antrenor personal, au dezvăluit câteva alimente care au efecte benefice asupra organismul și acționează ca somnifere naturale.

”Avem aici o mulțime de alimente care ne ajută și care sunt considerate somnifere naturale. În primul rând, laptele care are calciu, un mineral esențial pentru relaxare. Mai are triptofan, precursor de serotonină, și dacă avem serotonină, ne putem relaxa, avem o stare de bine și atunci somnul apare în mod firesc. Mai are un peptid, lactium, care are, de asemenea, aceste proprietăți relaxante, calmante, iar dacă vrei o combinație senzațională, ideală, îi pui puțină miere.

În combinație cu glucidele din miere, triptofanul se transformă mult mai repede în melatonină, care este hormonul somnului și care ne ajută să dormim repede și bine”, a spus Carmen Brumă.

În cazul în care suferiți de intoleranță la lactoză și, deci, nu vă puteți bucura de beneficiile triptofanului, puteți să consumați kefir. ”E mult mai mult triptofan aici, în kefir. Este înr-adevăr un precursor de serotonină și este foarte important de reținut, intestinele noastre și bacteriile din intestine fac până la 90% din serotonină. Și fac inclusiv și melatonină.

Serotonina este un hormon care ne face să ne simțim bine, melatonina este hormonul care ne anunță că trebuie să adormim”, a explicat dr. Mihail Pautov.

Un alt somnifer natural este ceaiul de mușețel. ”Te calmează, ajută la eliberarea tensiunilor și nervoase, și musculare, ajută foarte bine și digestia. Nu este singura variantă de ceai. Există și ceaiul de lavandă, și ceaiul de fructul pasiunii, și ceaiul de valeriană”, a mai spus Carmen Brumă.

Vezi și: 7 ceaiuri care te ajută să adormi mai repede. Îți relaxează mintea și favorizează un somn liniștit

Salata, eficientă în gestionarea anxietății

”Bananele sunt o sursă foarte bună de vitaminele complexe B, care ajută sistemul nervos, de magneziu, mineral important în obținerea relaxării și un aport foarte bun de glucide lente.

Salata care în trecut era folosită ca plantă medicinală, exact la calmarea stărilor de anxietate, de nervozitate, în special la copii și la persoanele în vârstă. Ea  conține, pe lângă multe vitamine și minerale, fibre, și un peptid - lactucarium - o substanță lăptoasă care ajută la relaxare. Poate fi folosită la salată, ca atare, sau transformată în suc.

Somnul insuficient sau de proastă calitate îngreunează procesul de slăbire, deoarece dezechilibrează grelina, leptina, hormonul de creștere, sinteza proteică și nu mai poți slăbi atât de repede pe cât o făceai.

Dacă vii se pare că respectați anumite măsuri alimentare, faceți sport și totuși nu slăbiți, încercați să vă reglați somnul”, a mai spus Carmen Brumă.

Somnul insuficient ne scade metabolismul, nu mai avem energia de care avem nevoie, iar corpul își scade turația motorului.

Somnul insuficient, asociat cu riscul de obezitate la tineri. Este o problemă globală de sănătate

Stilul de viață mai puțin sănătos se vede în mod frecvent și în rândul tinerilor. Încercarea de a combina programul școlar cu activitățile din timpul liber, statul tot mai mult în fața calculatorului, fie că e vorba de cursurile online din timpul pandemiei, fie de jocuri, lipsa de activitate fizică susținută, dar și o alimentație precară, bazată de multe ori pe energizante, cărora li se adaugă și neglijarea orelor de odihnă, sunt o presiune destul de mare asupra tinerilor.

Potrivit unui studiu, somnul insuficient este un factor de risc pentru creșterea în greutate, fapt care poate avea un impact major asupra sănătății viitorului adult. 

”Studiul nostru arată că majoritatea adolescenților nu dorm suficient, iar acest lucru este legat de excesul de greutate și de caracteristicile care favorizează creșterea în greutate, ceea ce îi pregătește potențial pentru probleme viitoare. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Sucul de cireșe amare, efecte antiinflamatorii și anti-insomnii. Care sunt contraindicațiile acestuia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel