Pastilele de slăbit, primul pas spre tulburări alimentare
Pastilele de slăbit și laxativele sunt primul pas spre tulburările alimentare. Potrivit unui studiu, persoanele care le folosesc au șanse aproape de două ori mai mari să sufere o astfel de...
Femeile tinere fără un diagnostic de tulburare alimentară, cele care utilizează pastile și laxative pentru controlul greutății au o șansă mai mare de a primi un diagnostic ulterior de tulburare alimentară în decurs de la unu, până la trei ani, față de cele care nu au raportat utilizarea acestor produse. Aceasta este concluzia unui nou studiu condus de cercetători de la Harvard TH Școala de sănătate publică Chan și Spitalul de copii din Boston.
„Știm că pastilele și laxativele dietetice atunci când sunt utilizate pentru controlul greutății pot fi substanțe foarte nocive. Am vrut să aflăm dacă utilizarea acestor produse ar putea conduce la un diagnostic de natură alimentară”, a declarat autorul principal S. Bryn Austin, profesor la Departamentul de Științe Sociale și Comportamentale de la Școala Harvard Chan și director al STRIPED (Inițiativa Strategică de Pregătire pentru Prevenirea Tulburărilor Alimentare). "Descoperirile noastre sunt paralele cu ceea ce am știut despre tutun și alcool: începerea consumului de substanțe nocive poate determina la tineri o agravare a problemelor, inclusiv tulburări grave de abuz de substanțe", potrivit Science Daily.
Studiul este publicat online în American Journal of Public Health (AJPH).
Efectul pastilelor de slăbit fără rețetă
Utilizarea de pastile sau laxative pentru dieta fără rețea nu este recomandată de furnizorii de servicii medicale ca un mod sănătos de a gestiona greutatea și poate avea consecințe severe asupra sănătății, inclusiv hipertensiunea arterială și leziuni ale ficatului și rinichilor.
Cercetătorii au analizat datele de la 10.058 de femei și fete cu vârste cuprinse între 14 și 36 de ani, care au participat la Studiul Growing Up Today Study (GUTS) din SUA, din 2001 până în 2016.
Ei au descoperit că în rândul participanților fără tulburări de alimentație, 1,8% dintre cei care au folosit pilule alimentare în ultimul an au raportat că au primit un prim diagnostic de tulburare alimentară până în următorii trei ani, comparativ cu 1% dintre cei care nu au folosit produsele. Ei au descoperit, de asemenea, că dintre acești participanți, 4,2% dintre cei care au folosit laxative pentru controlul greutății au primit un prim diagnostic de tulburare alimentară ulterioară, comparativ cu 0,8% dintre cei care nu au utilizat aceste produse pentru controlul greutății.
De ce ar trebui limitat accesul la astfel de produse
Cercetătorii au solicitat politici care să restricționeze accesul la aceste produse, inclusiv interzicerea vânzării pastilelor alimentare minorilor. Ei scriu că utilizarea acestor produse pentru controlul greutății poate servi drept „poartă” către practicile alimentare în continuare dezordonate prin dereglarea funcției digestive normale și favorizarea dependenței de metodele nesănătoase și ineficiente de coping.
"Descoperirile noastre reprezintă un semnal de alarmă cu privire la riscurile grave ale acestor produse. Instagram a făcut un pas în direcția corectă recent, prin interzicerea reclamelor pentru minori pentru pastile de dietă fără rețetă și ceaiuri de detoxifiere, care sunt adesea laxative", a declarat primul autor Jordan Levinson, asistent de cercetare clinica, Divizia de Medicina Adolescenților, Spitalul de Copii din Boston. "Este timpul ca retailerii și factorii de decizie să ia în serios pericolele acestor produse și să ia măsuri pentru a proteja tinerii."
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Cum scap de pofta de dulce
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
