Pastilele de slăbit, primul pas spre tulburări alimentare

Pastilele de slăbit și laxativele sunt primul pas spre tulburările alimentare. Potrivit unui studiu, persoanele care le folosesc au șanse aproape de două ori mai mari să sufere o astfel de...
Femeile tinere fără un diagnostic de tulburare alimentară, cele care utilizează pastile și laxative pentru controlul greutății au o șansă mai mare de a primi un diagnostic ulterior de tulburare alimentară în decurs de la unu, până la trei ani, față de cele care nu au raportat utilizarea acestor produse. Aceasta este concluzia unui nou studiu condus de cercetători de la Harvard TH Școala de sănătate publică Chan și Spitalul de copii din Boston.
„Știm că pastilele și laxativele dietetice atunci când sunt utilizate pentru controlul greutății pot fi substanțe foarte nocive. Am vrut să aflăm dacă utilizarea acestor produse ar putea conduce la un diagnostic de natură alimentară”, a declarat autorul principal S. Bryn Austin, profesor la Departamentul de Științe Sociale și Comportamentale de la Școala Harvard Chan și director al STRIPED (Inițiativa Strategică de Pregătire pentru Prevenirea Tulburărilor Alimentare). "Descoperirile noastre sunt paralele cu ceea ce am știut despre tutun și alcool: începerea consumului de substanțe nocive poate determina la tineri o agravare a problemelor, inclusiv tulburări grave de abuz de substanțe", potrivit Science Daily.
Studiul este publicat online în American Journal of Public Health (AJPH).
Efectul pastilelor de slăbit fără rețetă
Utilizarea de pastile sau laxative pentru dieta fără rețea nu este recomandată de furnizorii de servicii medicale ca un mod sănătos de a gestiona greutatea și poate avea consecințe severe asupra sănătății, inclusiv hipertensiunea arterială și leziuni ale ficatului și rinichilor.
Cercetătorii au analizat datele de la 10.058 de femei și fete cu vârste cuprinse între 14 și 36 de ani, care au participat la Studiul Growing Up Today Study (GUTS) din SUA, din 2001 până în 2016.
Ei au descoperit că în rândul participanților fără tulburări de alimentație, 1,8% dintre cei care au folosit pilule alimentare în ultimul an au raportat că au primit un prim diagnostic de tulburare alimentară până în următorii trei ani, comparativ cu 1% dintre cei care nu au folosit produsele. Ei au descoperit, de asemenea, că dintre acești participanți, 4,2% dintre cei care au folosit laxative pentru controlul greutății au primit un prim diagnostic de tulburare alimentară ulterioară, comparativ cu 0,8% dintre cei care nu au utilizat aceste produse pentru controlul greutății.
De ce ar trebui limitat accesul la astfel de produse
Cercetătorii au solicitat politici care să restricționeze accesul la aceste produse, inclusiv interzicerea vânzării pastilelor alimentare minorilor. Ei scriu că utilizarea acestor produse pentru controlul greutății poate servi drept „poartă” către practicile alimentare în continuare dezordonate prin dereglarea funcției digestive normale și favorizarea dependenței de metodele nesănătoase și ineficiente de coping.
"Descoperirile noastre reprezintă un semnal de alarmă cu privire la riscurile grave ale acestor produse. Instagram a făcut un pas în direcția corectă recent, prin interzicerea reclamelor pentru minori pentru pastile de dietă fără rețetă și ceaiuri de detoxifiere, care sunt adesea laxative", a declarat primul autor Jordan Levinson, asistent de cercetare clinica, Divizia de Medicina Adolescenților, Spitalul de Copii din Boston. "Este timpul ca retailerii și factorii de decizie să ia în serios pericolele acestor produse și să ia măsuri pentru a proteja tinerii."
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.