Probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive

Probioticele pot face mai mult decât să vă îmbunătățească sănătatea intestinului. De asemenea, vă pot îmbunătăți indirect creierul, arată unele studii.
Cercetările arată că intestinul și creierul sunt conectate, un parteneriat numit axul intestin-creier. Cele două sunt legate prin semnalizare biochimică între sistemul nervos din tractul digestiv, numit sistemul nervos enteric, și sistemul nervos central, care include creierul. Schimbul de informații primare dintre creier și intestin se face prin nervul vag, cel mai lung nerv din corp.
Intestinul a fost numit „al doilea creier", deoarece produce mulți dintre aceiași neurotransmițători, ca și creierul, cum ar fi serotonina, dopamina și acidul gamma-aminobutiric, toate jucând un rol cheie în reglarea stării de spirit. De fapt, se estimează că 90% din serotonină este fabricată în tractul digestiv.
Ceea ce afectează intestinul afectează adesea creierul și invers, ssusțin specialiștii de la Harvard Health Publishing. Când creierul simte probleme - răspunsul la luptă sau fugi - trimite semnale de avertizare către intestin, motiv pentru care evenimentele stresante pot cauza probleme digestive precum stomacul „supărat". Pe partea cealaltă, apariția problemelor gastro-intestinale precum sindromul de colon iritabil (SCI), boala Crohn sau constipația cronică pot declanșa anxietate sau depresie.
Axa creier-intestin funcționează și în alte moduri. De exemplu, intestinul ajută la reglarea poftei de mâncare spunându-i creierului când este timpul să te oprești din mâncat. La aproximativ 20 de minute după ce mâncați, microbii intestinali produc proteine care pot suprima pofta de mâncare, ceea ce coincide cu perioada de timp după care oamenii încep să se simtă plini.
Ce efecte dovedite există
Deci, cum s-ar putea încadra probioticele în axa intestin-creier? Unele cercetări au descoperit că probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive și la scăderea stresului și a anxietății. De exemplu, un studiu publicat online, pe 10 noiembrie 2016, în Frontiers in Aging Neuroscience, a arătat că pacienții cu Alzheimer care au consumat lapte preparat cu patru specii de bacterii probiotice, timp de 12 săptămâni, au obținut un rezultat mai bun la un test care măsura deficiența cognitivă comparativ cu cei care beau lapte obișnuit.
Un mic studiu din 2013 publicat în jurnalul Gastroenterologie a arătat că femeile care mâncau iaurt cu un amestec de probiotice, de două ori pe zi, timp de patru săptămâni, erau mai calme atunci când erau expuse la imagini ale fețelor furioase și înspăimântătoare, în comparație cu un grup de control. RMN-urile au descoperit, de asemenea, că grupul care a consumat iaurt a avut o activitate mai mică în zona creierului care procesează senzații interne ale corpului precum cele care provin din intestin.
„Este prea devreme să determinăn rolul exact pe care îl joacă probiotice în axa intestin-creier, deoarece cercetările sunt încă în curs. Dar probioticele pot nu numai să ne sprijine în a avea un intestin mai sănătos, ci și un creier mai sănătos", arată experții de la Harvard Health Publishing.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.