Probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive

Probioticele pot face mai mult decât să vă îmbunătățească sănătatea intestinului. De asemenea, vă pot îmbunătăți indirect creierul, arată unele studii.
Cercetările arată că intestinul și creierul sunt conectate, un parteneriat numit axul intestin-creier. Cele două sunt legate prin semnalizare biochimică între sistemul nervos din tractul digestiv, numit sistemul nervos enteric, și sistemul nervos central, care include creierul. Schimbul de informații primare dintre creier și intestin se face prin nervul vag, cel mai lung nerv din corp.
Intestinul a fost numit „al doilea creier", deoarece produce mulți dintre aceiași neurotransmițători, ca și creierul, cum ar fi serotonina, dopamina și acidul gamma-aminobutiric, toate jucând un rol cheie în reglarea stării de spirit. De fapt, se estimează că 90% din serotonină este fabricată în tractul digestiv.
Ceea ce afectează intestinul afectează adesea creierul și invers, ssusțin specialiștii de la Harvard Health Publishing. Când creierul simte probleme - răspunsul la luptă sau fugi - trimite semnale de avertizare către intestin, motiv pentru care evenimentele stresante pot cauza probleme digestive precum stomacul „supărat". Pe partea cealaltă, apariția problemelor gastro-intestinale precum sindromul de colon iritabil (SCI), boala Crohn sau constipația cronică pot declanșa anxietate sau depresie.
Axa creier-intestin funcționează și în alte moduri. De exemplu, intestinul ajută la reglarea poftei de mâncare spunându-i creierului când este timpul să te oprești din mâncat. La aproximativ 20 de minute după ce mâncați, microbii intestinali produc proteine care pot suprima pofta de mâncare, ceea ce coincide cu perioada de timp după care oamenii încep să se simtă plini.
Ce efecte dovedite există
Deci, cum s-ar putea încadra probioticele în axa intestin-creier? Unele cercetări au descoperit că probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive și la scăderea stresului și a anxietății. De exemplu, un studiu publicat online, pe 10 noiembrie 2016, în Frontiers in Aging Neuroscience, a arătat că pacienții cu Alzheimer care au consumat lapte preparat cu patru specii de bacterii probiotice, timp de 12 săptămâni, au obținut un rezultat mai bun la un test care măsura deficiența cognitivă comparativ cu cei care beau lapte obișnuit.
Un mic studiu din 2013 publicat în jurnalul Gastroenterologie a arătat că femeile care mâncau iaurt cu un amestec de probiotice, de două ori pe zi, timp de patru săptămâni, erau mai calme atunci când erau expuse la imagini ale fețelor furioase și înspăimântătoare, în comparație cu un grup de control. RMN-urile au descoperit, de asemenea, că grupul care a consumat iaurt a avut o activitate mai mică în zona creierului care procesează senzații interne ale corpului precum cele care provin din intestin.
„Este prea devreme să determinăn rolul exact pe care îl joacă probiotice în axa intestin-creier, deoarece cercetările sunt încă în curs. Dar probioticele pot nu numai să ne sprijine în a avea un intestin mai sănătos, ci și un creier mai sănătos", arată experții de la Harvard Health Publishing.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.