Riscurile și beneficiile dietelor vegane și vegetariene pentru sănătate. Reduc riscul de boli cronice. Cum să planifici o dietă pe bază de plante în mod corespunzător

Descoperă beneficiile semnificative pentru sănătate ale dietelor vegane și vegetariene, alături de reducerea riscului de boli cronice.
O analiză a 49 de studii publicate între 2000 și 2023 a constatat că dietele vegane și vegetariene oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Studiul a constatat că dietele pe bază de plante sunt asociate cu o stare de sănătate mai bună în ceea ce privește factorii de risc pentru boli precum cancerul și bolile cardiometabolice.
Cercetătorii sugerează că reducerea consumului de carne și concentrarea asupra legumelor și fructelor sunt componente cheie ale unei diete sănătoase. Studiul a constatat, de asemenea, că dietele vegetariene și vegane sunt asociate cu un profil lipidic mai bun, cu controlul glicemic, cu greutatea corporală, cu inflamația și cu un risc mai mic de boli cardiace ischemice și de cancer. În plus, dietele vegetariene sunt asociate cu o mortalitate mai scăzută din cauza bolilor cardiovasculare.
Cum promovează dietele vegane și vegetariene o stare de sănătate bună
Cercetările anterioare indică faptul că o dietă săracă în alimente de origine vegetală, dar bogată în carne, zahăr, cereale rafinate și sare este asociată cu un risc mai mare de deces. Reducerea consumului de produse de origine animală poate reduce, de asemenea, riscul de cancer și de boli cardiovasculare.
Cea mai recentă cercetare, realizată de către Dana Ellis Hunnes, dietetician senior, a constatat asocieri între dietele pe bază de plante și o stare de sănătate mai bună.
Dietele pe bază de plante sunt benefice datorită conținutului de fibre, vitamine și minerale și compușilor bioactivi care le fac foarte antiinflamatorii. Hunnes consideră că există multe entități necunoscute în cadrul plantelor care contribuie la proprietățile lor sănătoase.
În timp ce aceștia au observat un beneficiu general al dietelor pe bază de plante, femeile însărcinate care au urmat o dietă vegetariană nu au observat nicio diferență în ceea ce privește riscul de hipertensiune arterială și diabet gestațional în comparație cu omologii lor care nu au consumat plante.
Foto: Freepik @pvproductions
Dietele pe bază de plante trebuie planificate cu atenție
Cercetătorii au descoperit că anumite diete pe bază de plante pot duce la deficiențe de vitamine și minerale la anumite populații, inclusiv la bebeluși, copii, mame însărcinate și care alăptează, femei la menopauză și adulți în vârstă. Pooja Adhyaru, un dietetician practicant acreditat din Melbourne, consideră că, dacă sunt făcute în mod corespunzător, dietele pe bază de plante pot avea numeroase beneficii.
Cu toate acestea, dacă nu sunt planificate cu atenție și nu sunt echilibrate, aceste diete pot duce la deficiențe de nutrienți, în special la anumite populații. Plantele sunt în mod natural bogate în fibre și carbohidrați complecși, care nu se găsesc în produsele de origine animală. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea intestinelor, scăderea colesterolului, controlul greutății și gestionarea glicemiei, conform MedicalNewsToday.
Ce să eviți și ce să incluzi într-o dietă sănătoasă
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că carnea procesată și carnea roșie sunt potențial cancerigene pentru oameni. Consumul de mai multă carne și produse de origine animală crește riscul anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul gastrointestinal. Experții sugerează că ar trebui redus consumul de carne din cauza conținutului de grăsimi și sare. Produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, ar trebui consumate cu moderație, în timp ce carnea foarte procesată și mezelurile ar trebui evitate.
Ghidul dietetic recomandă un plan de alimentație sănătoasă care să includă fructe, legume, cereale integrale, produse din carne cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi și surse de proteine precum fructele de mare, carnea slabă, ouăle, produsele din soia, semințele, nucile și legumele. Caracterul sănătos al unei diete vegetariene sau vegane nu este determinat de un model alimentar, ci de modul în care cineva alege să îl urmeze sau să îl practice.
-
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență11.09.2025, 18:22
-
Vitamina B3 ar putea inversa boala hepatică grasă11.09.2025, 17:21
-
-
Care sunt zilele fertile la femeile cu ciclu neregulat?11.09.2025, 12:31
-
Care sunt zilele fertile la femei? Multe greșesc cu testul în față11.09.2025, 12:10
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.