Sarea: înlocuirea ei cu un substituent ar putea preveni aproape 500.000 de decese prin boli cardiovasculare

Sarea este cunoscută ca fiind un factor important în hipertensiune, astfel că înlocuirea ei cu un un substituent ar putea preveni aproape 500.000 de decese cauzate de boli...
Înlocuirea sării de bucătrie obișnuite cu înlocuitori de sare îmbogățiți cu potasiu în China ar putea preveni aproape jumătate de milion de decese cardiovasculare pe an, potrivit unui nou studiu de model publicat în British Medical Journal.
Studiul a descoperit că, în general, efectele de scădere a tensiunii arteriale ale substituției sării ar putea preveni în jur de 460.000 de decese cauzate de boli cardiovasculare (BCV) în fiecare an, inclusiv 208.000 din cauza accidentului vascular cerebral și 175.000 din cauza bolilor de inimă.
De asemenea, s-a estimat că ar preveni aproximativ 743.000 de evenimente CVD non-fatale în fiecare an, incluzând 365.000 de accidente vasculare cerebrale și 147.000 de infarct, și scăderea ratelor de boli renale cronice (CKD) cu aproximativ 120.000 în fiecare an, sau aproape șapte la sută din cazurile noi.
Dr. Jason Wu, unul dintre autorii studiului și șeful de la Program Head of Nutrition Science de la The George Institute a spus că înlocuirea sării obișnuite cu înlocuitori de sare îmbogățit cu potasiu combină efectele de scădere a tensiunii arteriale ale reducerii de sodiu și a consumului crescut de potasiu. „În timp ce aportul de potasiu în China este scăzut, aportul de sodiu este mult peste nivelul recomandat, provenind în principal din sarea folosită acasă, la gătit sau la masă”, a spus el.
„Înlocuirea sării este, așadar, o strategie promițătoare de reducere a tensiunii arteriale și a bolilor conexe, cum ar fi CVD și CKD, în China, unde peste două milioane de decese au fost atribuite tensiunii arteriale crescute în 2015. Constatările noastre sugerează că o intervenție la nivel național pentru a încuraja utilizarea îmbogățirii cu potasiu înlocuitorii de sare ar putea preveni aproape unul din nouă morți cu BCV în China.”
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.