Scorțișoara, în ce boli ajută

Scorțișoara a fost folosită mult timp atât ca mirodenie, cât și ca un medicament tradițional. Și în prezent, unii medici o recomandă pentru probleme de sănătate. Mai multe studii privind...
Un compus numit cinamaldehida din scorțișoară poate direcționa celulele grase și le face să ardă mai multă energie, potrivit unui studiu de laborator. Aceasta este o veste interesantă pentru oricine încearcă să piardă în greutate, dar cercetarea se află încă în stadii incipiente. Un mic studiu a constatat că scorțișoara poate lupta împotriva tipurilor de bacterii cunoscute ca provoacă acnee. Un alt studiu mic de laborator sugerează că scorțișoara poate stimula producția de colagen, ceea ce ar putea ajuta pielea să arate mai tânără.
Ajută la tratarea cancerului
În studiile efecutate la animale sau pe celule cultivate în laboratoare, scorțișoara a arătat promisiunea capacitatea sa de a încetini creșterea celulelor canceroase și chiar de a ucide celulele tumorale. ,,Avem nevoie de studii la oameni pentru a ști ce rol ar putea juca scorțișoară în vindecarea sau prevenirea cancerului”, susțin medicii americani de la WebMD.com.
Scade tensiunea arterială
Mai multe studii sugerează că mâncarea cu scorțișoară, consumată în fiecare zi timp de 3 luni poate duce la scăderea tensiunii arteriale sistolice cu până la 5 puncte.
,,Este nevoie de studii mai mari pentru a verifica într-adevăr acest lucru, de văzut cât de mult trebuie să mănânci pentru a obține cele mai bune rezultate și cât durează efectul. Aceste persoane din studiu aveau prediabet și diabet de tip 2, nu știm dacă scorțișoara are același efect atunci când pacienții nu au probleme cu glicemia”, spun specialiștii.
Protejează creierul
În laborator, mirodenia a oprit acumularea unei proteine cerebrale care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Într-un alt studiu, șobolanii care aveau scorțișoară în meniu au făcut mai bine labirintul de apă menit să le testeze memoria.
Reduce inflamația
Se pare că scorțișoara este un luptător vajunic împotriva inflamației, conform unui studiu recent de laborator care a analizat 115 alimente. Deoarece bolile inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă devin mai frecvente pe măsură ce îmbătrâniți, cercetările ar putea sprijini utilizarea scorțișoarei ca remediu natural pentru adulții mai în vârstă pentru a ajuta la aceste tipuri de boli.
Colesterolul rău scade
Când 60 de adulți într-un mic studiu au mâncat aproximativ o jumătate de linguriță de scorțișoară în fiecare zi timp de 40 de zile, colesterolul LDL ("rău") a scăzut. Alte cercetări au arătat că cantități similare de scorțișoară, consumate zilnic timp de până la 18 săptămâni, pot reduce LDL și colesterolul total în timp ce crește colesterolul HDL ("bun").
Luptă cu bacteriile și reglează menstruația
Scorțișoara poate lupta cu multe tipuri de bacterii, inclusiv salmonella, E. coli și stafilococi. Se pare că are puterea de a distruge ciuperca Candida albicans, prevenind infecțiile vaginale. Condimentul reglează ciclurile menstruale în cazul femeilor cu ovare polichistice. O doză de 1,5 grame (aproximativ 1/2 linguriță) de scorțișoară luată în fiecare zi timp de 6 luni le-a ajutat pe femeile cu sindrom de ovar polichistic care au avut menstre regulate.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.