Scorțișoara, în ce boli ajută
Scorțișoara a fost folosită mult timp atât ca mirodenie, cât și ca un medicament tradițional. Și în prezent, unii medici o recomandă pentru probleme de sănătate. Mai multe studii privind...
Un compus numit cinamaldehida din scorțișoară poate direcționa celulele grase și le face să ardă mai multă energie, potrivit unui studiu de laborator. Aceasta este o veste interesantă pentru oricine încearcă să piardă în greutate, dar cercetarea se află încă în stadii incipiente. Un mic studiu a constatat că scorțișoara poate lupta împotriva tipurilor de bacterii cunoscute ca provoacă acnee. Un alt studiu mic de laborator sugerează că scorțișoara poate stimula producția de colagen, ceea ce ar putea ajuta pielea să arate mai tânără.
Ajută la tratarea cancerului
În studiile efecutate la animale sau pe celule cultivate în laboratoare, scorțișoara a arătat promisiunea capacitatea sa de a încetini creșterea celulelor canceroase și chiar de a ucide celulele tumorale. ,,Avem nevoie de studii la oameni pentru a ști ce rol ar putea juca scorțișoară în vindecarea sau prevenirea cancerului”, susțin medicii americani de la WebMD.com.
Scade tensiunea arterială
Mai multe studii sugerează că mâncarea cu scorțișoară, consumată în fiecare zi timp de 3 luni poate duce la scăderea tensiunii arteriale sistolice cu până la 5 puncte.
,,Este nevoie de studii mai mari pentru a verifica într-adevăr acest lucru, de văzut cât de mult trebuie să mănânci pentru a obține cele mai bune rezultate și cât durează efectul. Aceste persoane din studiu aveau prediabet și diabet de tip 2, nu știm dacă scorțișoara are același efect atunci când pacienții nu au probleme cu glicemia”, spun specialiștii.
Protejează creierul
În laborator, mirodenia a oprit acumularea unei proteine cerebrale care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Într-un alt studiu, șobolanii care aveau scorțișoară în meniu au făcut mai bine labirintul de apă menit să le testeze memoria.
Reduce inflamația
Se pare că scorțișoara este un luptător vajunic împotriva inflamației, conform unui studiu recent de laborator care a analizat 115 alimente. Deoarece bolile inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă devin mai frecvente pe măsură ce îmbătrâniți, cercetările ar putea sprijini utilizarea scorțișoarei ca remediu natural pentru adulții mai în vârstă pentru a ajuta la aceste tipuri de boli.
Colesterolul rău scade
Când 60 de adulți într-un mic studiu au mâncat aproximativ o jumătate de linguriță de scorțișoară în fiecare zi timp de 40 de zile, colesterolul LDL ("rău") a scăzut. Alte cercetări au arătat că cantități similare de scorțișoară, consumate zilnic timp de până la 18 săptămâni, pot reduce LDL și colesterolul total în timp ce crește colesterolul HDL ("bun").
Luptă cu bacteriile și reglează menstruația
Scorțișoara poate lupta cu multe tipuri de bacterii, inclusiv salmonella, E. coli și stafilococi. Se pare că are puterea de a distruge ciuperca Candida albicans, prevenind infecțiile vaginale. Condimentul reglează ciclurile menstruale în cazul femeilor cu ovare polichistice. O doză de 1,5 grame (aproximativ 1/2 linguriță) de scorțișoară luată în fiecare zi timp de 6 luni le-a ajutat pe femeile cu sindrom de ovar polichistic care au avut menstre regulate.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
