Semințele de Floarea-soarelui, beneficii și efecte nedorite

Semințele de flarea-soarelui sunt hrănitoare și bune pentru o dietă sănătoasă, dar doar în anumite condiții și cantități.
Semințele de floarea-soarelui, care sunt recoltate din miezul florilor mari, cu petale galbene, au o istorie lungă și interesantă. Amerindienii au cultivat floarea-soarelui în urmă cu aproximativ 8.000 de ani, folosind semințele pentru a face făină pentru pâine.
Semințe de floarea-soarelui, beneficii
Astăzi, agricultorii cultivă două tipuri principale de floarea-soarelui. Cele cu coajă neagră solidă, care au semințe extra-uleioase și sunt presate în ulei de floarea-soarelui sau folosite ca hrană pentru păsări animale.
Aceste semințe bogate în nutrienți pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru toată lumea. Semințele de floarea-soarelui pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a bolilor de inimă, a colesterolului, a zahărului din sânge (glicemiei) și a diabetului, deoarece conțin vitamina E - unul dintre cei mai importanți antioxidanți, magneziu, proteine, acizi grași linoleici și mai mulți compuși vegetali.
Mai mult, studiile leagă semințele de floarea soarelui cu multiple alte beneficii pentru sănătate.
În 30 de grame de semințe decojite (cantitatea recomandată de ghidurile americane) avem:
Calorii: 163
Grăsime totală, care include: 14 grame
- Grasimi saturate: 1,5 grame
- Grăsime polinesaturată: 9,2 grame
- Grăsimi monoasaturate: 2,7 grame
Proteine: 5,5 grame
Carbohidrați: 6,5 grame
Fibre: 3 grame
Vitamina E: 37% din cantitatea zilnică recomandată
Niacină: 10% din cantitatea zilnică recomandată
Vitamina B6: 11% din cantitatea zilnică recomandată
Vitamina B9 (Folat): 17% din cantitatea zilnică recomandată
Acid pantotenic: 20% din cantitatea zilnică recomandată
Fier: 6% din cantitatea zilnică recomandată
Magneziu: 9% din cantitatea zilnică recomandată
Zinc: 10% din cantitatea zilnică recomandată
Cupru: 26% din cantitatea zilnică recomandată
Mangan: 30% din cantitatea zilnică recomandată
Seleniu: 32% din cantitatea zilnică recomandată.
Potențiale dezavantaje
Deși sunt sănătoase, ele au mai multe dezavantaje. Spre exemplu au un conținut ridicat de calorii - în 30 de grame avem 163 de calorii.
Apoi, e bine să le consumați în stare naturală, adică doar decojite, nu și prăjite și sărate, asta dacă nu vreți să înghițiți prea multă sare. Spre exemplu, 30 de grame de semințe prăjite pot conține 2.500 mg de sodiu, care înseamnă 108% din cantitatea zilnică recomandată.
De asemenea, au un conținut mare de cadmiu, un metal greu pe care planta îl extrage din sol și îl deune în semințe. Cadmiul poate dăuna rinichilor dacă sunteți expus la cantități mari pe o perioadă lungă de timp.
Germinarea semințelor poate avea de asemenea efecte nedorite, pentru că semințele puse la încolțit pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare, cum ar fi Salmonella, care poate prospera în condițiile calde și umede necesare procesului.
Consumul semințelor de floarea soarelui în coajă vă poate crește riscul de constipație, deoarece puteți mânca neintenționat fragmente de coji pe care tractul digestiv nu le poate digera.
Nu în ultimul rând, deși alergiile la semințele de floarea-soarelui sunt relativ rare, reacțiile pot include astm, umflarea gurii, mâncărimi în cerul gurii, erupții cutanate, leziuni, vărsături și anafilaxie.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.