EXCLUSIV Leguma vedetă cu care trebuie să înlocuiești murăturile: Curăță colonul, e o sursă excelentă de antioxidanți și ajută în tratarea hipertensiunii
Care este leguma care poate înlocui foarte bine și sănătos murăturile de pe masa de sărbători.
Pe lângă faptul că aduce un strop de culoare în farfurie, sfecla este foarte nutritivă și este plină de vitamine esențiale, minerale și compuși vegetali, dintre care mulți au proprietăți medicinale.
"Ca garnitură pentru mesele de Crăciun, sfecla roșie, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii", susține medicul nutriționist Anca Hâncu.
Acesta, însă, nu este singurul său efect benefic asupra sănătății pe care îl are.
De asemenea, sfecla roșie aduce și o favorizare a digestiei, prin stimularea drenajului biliar. Apoi, având un conținut ridicat de fibre și un index glicemic mediu, în același timp, va favoriza curățarea colonului fiind un adjuvant în reducerea riscului de cancer. Și nu numai.
Aș menționa și faptul că este un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei, prin conținutul mare de fier, de magneziu și de vitamina B6”, arată dr. Anca Hâncu.
Sfecla roșie, ce beneficii are pentru sănătate
Sfecla este plină de vitamine și minerale, dar cu un conținut scăzut de calorii și grăsimi. Sunt, de asemenea, o sursă bună de mai multe substanțe nutritive cheie, inclusiv folat, mangan și cupru.
Sfecla roșie conține o concentrație mare de nitrați, care pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru poate duce la un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Consumul de sfeclă roșie poate spori performanța atletică prin îmbunătățirea utilizării oxigenului și a rezistenței. Pentru a le maximiza efectele, consumați-le cu 2-3 ore înainte de antrenament sau competiție.
Sfecla roșie poate avea o serie de efecte antiinflamatorii, deși sunt necesare cercetări suplimentare la om.
Sfecla roșie este o sursă bună de fibre, ceea ce este benefic pentru sănătatea digestivă și reduce riscul mai multor afecțiuni cronice de sănătate.
Sfecla roșie conține nitrați, care pot crește fluxul sanguin către creier și pot îmbunătăți funcția cognitivă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.
Unele studii arată că anumiți compuși care se găsesc în sfeclă ar putea avea proprietăți de combatere a cancerului. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine această potențială legătură.
Sfecla roșie are un conținut ridicat de apă, moderat de fibre și proteine și un conținut scăzut de calorii. Toate aceste proprietăți vă pot echilibra aportul de energie și vă pot îmbunătăți calitatea dietei.
Sfecla roșie este o legumă delicioasă și versatilă care este ușor de adăugat la dieta dumneavoastră. Dacă este posibil, alegeți sfecla care se simte grea pentru mărimea ei, cu vârfurile verzi încă atașate, potrivit Healthline.
Cu ce este sănătos să mai mănânci friptura
- Piure de cartofi cu conținut scăzut de carbohidrați și conopidă.
- Varză de Bruxelles crocantă
- Fasole verde la grătar
- Ciuperci prăjite
- Legume italienești
- Fasole verde
- Anghinare la cuptor
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
EXCLUSIV Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
EXCLUSIV Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
EXCLUSIV Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
EXCLUSIV Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
EXCLUSIV Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
EXCLUSIV Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
EXCLUSIV Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
