Zahăr, cum îți păcălește creierul să mânânci mai mult
Consumul excesiv de zahăr este legat de o serie de probleme de sănătate, inclusiv rezistența la insulină, dezvoltarea diabetului de tip 2 și a anumitor tipuri de cancer, boli de inimă și multe altele. Un nou stud...
Un studiu (link direct), realizat de Universitatea din Michigan, oamenii de știință au descoperit că zahărul poate reduce efectul dopaminei în creier.
În creierul oamenilor, dar și al muștelor, există circuite neuronale care depind de dopamină, un neurotransmițător, care se ocupă de alimentele cu gust dulce. Atunci când este consumată o dietă bogată în zahăr, studiul a constatat că semnalul de recompensă din creierul muștelor a fost întârziat sau redus, diminuând senzația de sațietate și crescând cantitatea de mâncare consumată.
Cercetătorii au descoperit că atunci când aceste semnale de recompensă au fost reduse, muștele din studiu nu s-au mai săturat și au ajuns să mănânce ore în șir. Așa cum era de așteptat, muștele care au mâncat prea mult, au sfârșit prin a lua în greutate.
Din fericire, studiul a descoperit că înlocuirea unei diete cu conținut ridicat de zahăr cu o dietă mai sănătoasă a inversat acest efect de amortizare, circuitele neuronale și-au recăpătat sensibilitatea, iar consumul alimentar a scăzut în cele din urmă. Acest lucru poate ajuta la explicarea apetitului redus, mulți oameni raportează senzația aceasta atunci când trec la un protocol alimentar cu conținut scăzut de carbohidrați.
Studiul integral, aici.
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
