Borșul de casă, detoxifiant natural benefic în diete, indigestie, contra cancerului și a bolilor de plămâni. REȚETĂ
Borșul de casă este perfect pentru slăbit, dar este și considerat leac pentru mai multe boli, de la mahmureală, la cancerul de colon, afecțiuni digestive, tuberculoză, tensiune și colesterol, fiindcă în timpul...
Borșul de casă este foarte bogat în vitaminele B, vitamina C, vitamina D și vitamina H, dar și minerale calciu, seleniu, crom, zinc și magneziu, pe lângă aminoacizi și carbohidrați. Pentru efecte sale benefice este bine să fie consumat ca atare, altfel la fierbere își pierde din calitățile probiotice.
Borșul de casă, ingrediente:
- 2 căni cu tărâțe de grâu (bio, de preferat)
- o cană de mălai
- o crenguță de vișin
- un sfert de pliculeț de drojdie sau 2-3 felii de pâine neagră de secară
- un borcan de 3-5 litri
- leuștean dacă vă place gustul.
Cum se face:
Se amestecă tărâțele și mălaiul, fie cu drojdia fer cu pâinea zdrobită, cu puțină apă caldă astfel încât să se facă o cremă. Amestecul, care se numește huște, se pune în borcan și se lasă la fermentat peste noapte. Dimineața se pune înăuntru crenguța de vișin sau doar fruzele (și leușteanul dacă vreți să fie mai aromat) și se umple borcanul cu apă caldă. Se amestecă de 2-3 ori pe zi, ca să se acrească. De regulă îți dai seama după gust când e suficient de acru. Când s-a terminat, crenguța de vișin și leușteanul se aruncă, dar huștele nu. Se păstrează într-un borcan la frigider și dacă vrei să faci din nou borș, iei jumătate din huștele deja folosite, mai adaugi o cană de tărâțe și una de mălai, amesteci, pui frunzele de vișin și torni apă fierbinte peste ele. A doua oară se vor acri mai repede pentru că o parte din huște deja fermentează. Bunicii spun că primul borș nu iese foarte acru.
Beneficii pentru sănătate
Borșul de casă este perfect pentru slăbit, dar atenție cura – care constă în trei căni de borș, consumate dimineața, la prânz și seara, înainte de fiecare masă – nu trebuie ținută mai mult de una-două săptămâni. Asta pentru borșul are puternice efecte laxative. El poate fi folosit și în măști de față pentru pielea uscată, dacă este combinat cu ou, avocado, argilă, etc.
Borșul de casă este, de asemenea, un minunat leac pentru pentru combaterea anemiei, a sinuzitei, adjuvant în tratamentul tuberculozei, al indigestiei, al bronșitei, al astmului.
Având atâtea vitamine și minerale, este bun și pentru oboseală cronică, scade tensiunea arterială, reduce colesterolul, previne tromboza și infarctul miocardic, tratează insomnia, durerile de cap, mahmureala, dischineziile biliare, detoxifică organismul și calmează durerile de ficat și de bilă.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
