Caloriile, cum și câte ar trebui să consumăm în funcție de vârstă. Superalimente destinate tinerilor
Caloriile sunt absolut necesare pentru menținerea funcționării corespunzătoare a organismului. Dar câte trebuie să consumăm în funcție de vârstă.
Caloriile sunt unitățile de măsură pentru energie. De cele mai multe ori asociem caloriile cu dietele, însă acestea sunt absolut necesare pentru ca organismul să aibă energie.
De câte calorii au nevoie adolescenții
Dintre toate grupele de vârstă, corpul în creștere al unui adolescent necesită cea mai mare energie. Iar această energie vine din calorii. Adolescenții ar trebui să consume în medie între 1.600 și 3.200 de calorii zilnice pe zi. Adolescentele ar trebui să consume în medie între 1.400 și 2.400 de calorii zilnice pe zi.
Calitatea alimentelor contează pentru acumularea de calorii care să se transforme în energie. Numai că specialiștii atrag atenția că mulți dintre adolescenți consumă alimente și băuturi care au o valoare nutritivă mică sau deloc, rezultând în calorii goale, arată Very Well Health.
Ce trebuie să mănânce adolescenții
Adolescenții au nevoie de o varietate de vitamine și minerale. Aceștia necesită în special fier și calciu, care ajută la asigurarea oaselor puternice. Calciul ajută la menținerea mușchilor și a bătăilor inimii. Fierul ajută la livrarea oxigenului prin sânge în fiecare parte a corpului, oferind energia atât de necesară.
Sunt mai multe superalimente care ar trebui incluse în regimul alimentar al adolescenților.
Caju și nuci
Migdalele crude, fisticul crud, nucile de Brazilia, caju intră în categoria celor mai consumate fructe oleaginoase. Invitata spune că "putem consuma nuci, nucile noastre cunoscute românești. De asemenea, semințele de dovleac, de floarea-soarelui, semințe de in, fiecare dintre acestea au anumite calități inclusiv terapeutice.
E foarte important să știm că persoanele care au colesterolul "rău" crescut ar trebui să schimbe din alimentație carnea și lactatele cu aceste suplimente de semințe oleaginoase întrucât ele conțin acizi grași foarte favorabili sănătății și nu cresc colesterolul rău".
Iaurt
Iaurtul este un produs lactat obținut prin fermentarea laptelui cu o cultură de iaurt. Acesta furnizează proteine și calciu și poate spori sănătatea bacteriilor intestinale.
Beneficiile pentru sănătate variază de la protecția împotriva osteoporozei la ameliorarea bolii intestinului iritabil și la ajutarea digestiei, dar acestea depind de tipul de iaurt consumat.
Zahărul adăugat și procesarea pot face ca unele produse de iaurt să fie nesănătoase.
Iaurtul începe sub formă de lapte proaspăt sau smântână. Adesea, acesta este mai întâi pasteurizat, apoi fermentat cu diverse culturi de bacterii vii și incubat la o anumită temperatură pentru a încuraja creșterea bacteriilor.
Cultura fermentează lactoza, zahărul natural care se găsește în lapte. Acest lucru produce acid lactic, care dă iaurtului aroma sa caracteristică.
Somon
Somonul este un superaliment chiar și pentru adolescenții cărora nu le place peștele. Consistența și aroma sa sunt mai mult ca puiul decât alte tipuri de pește și poate fi pregătit la grătar și condimentat într-un mod similar cu puiul. Somonul la grătar este, de asemenea, mult mai pur și fără aditivi decât bastoanele de pește sau ofertele de pește prăjit găsite în restaurantele fast-food. Somonul oferă o mulțime de acizi grași omega-3 care sunt buni pentru inimă, mai arată Very Well Health.
Fructe proaspete
Fructele proaspete servesc ca o modalitate sănătoasă de a satisface acele pofte de dulce fără a sacrifica aroma. Păstrați frigiderul aprovizionat cu ciorchini de struguri, afine sau căpșuni și umpleți vasul de fructe cu bunătăți, cum ar fi banane, mere sau portocale.
O banană este alimentul perfect al naturii, oferind 33% din valoarea zilnică a vitaminei C și 41% din valoarea zilnică recomandată a vitaminei B6. De asemenea, este bogată în potasiu și magneziu.
O salată de fructe la micul dejun poate fi gustarea ideală pentru adolescenți. Tăiați fructele, mai degrabă decât să alegeți cocktailuri de fructe conservate sau fructe ambalate în siropuri care pot conține o cantitate mare de zahăr sau alți aditivi.
Adolescența, etapa mofturilor
Fie că ai de-a face cu un adolescent pretențios sau cu un copil care este mereu în mișcare, nu este ușor să îl determine să mănânce sănătos. Dar anii adolescenței pot fi plini de tulburări de alimentație, probleme de imagine corporală și probleme de greutate, de aceea este important să monitorizezi obiceiurile alimentare ale adolescentului tău.
Serviți cina împreună ca o familie ori de câte ori puteți. Păstrează-ţi casa aprovizionată cu alimente sănătoase şi fii un model bun. Puneți accentul pe sănătate.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
