Chifteluțe vegetariene fără carne: 3 rețete delicioase și originale

Cu orez, legume sau ciuperci, chifteluțele vegetariene pot fi extrem de delicioase, deși nu conțin carne.
1. Chifteluțe de quinoa
Ca fel principal sau ca garnitură, această rețetă de chifteluțe este ideală pentru gustări. În plus, este ușor de pregătit. Poreclită „orezul incașilor”, quinoa este o sămânță care se pretează la aceleași rețete de gătit ca orezul sau grâul. Cu toate acestea, se dovedește a fi mai bogată în proteine decât pastele sau orezul. Vegetarienii și veganii au tot interesul să includă acest ingredient în meniul lor, pentru a beneficia de un aport caloric bun. În plus, această sămânță este bogată în aminoacizi, permițând o bună asimilare a proteinelor conținute. Quinoa este, de asemenea, bogată în fibre, minerale și oligoelemente precum fierul, manganul, cuprul și potasiul, mai mult decât alte cereale.
Rețetă. Ai nevoie de:
- 250 g de quinoa
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă
- 2 lingurițe de boia dulce
- 2 lingurițe de cimbru uscat
- ½ linguriță de sare
- 2 linguri de semințe de in
- 25 g amidon de porumb
- 1 lingură de ulei de măsline
Fierbe quinoa, apoi scurge excesul de apă.
Preîncălzește cuptorul la 180 °. În blender, adaugă semințele de in, ceapa tocată, usturoiul curățat și tocat, quinoa gătită, boia, cimbru, sare și ulei de măsline. Amestecă totul timp de 2 până la 3 minute până obții o pastă.
Într-un castron, pune pasta, adaugă amidon de porumb și amestecă pentru a obține o consistență omogenă. Apoi formează bile, unge-le cu puțin ulei de măsline și bagă-le la cuptor pentru 15 minute.
2. Chifteluțe de linte
Bogată în fibre, lintea conține fibre solubile și insolubile, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară. În plus, lintea este bogată în proteine vegetale și antioxidanți care fac parte din flavonoide, molecule care ajută la combaterea colesterolului și a îmbătrânirii celulare. Vitaminele și mineralele sale precum fierul, magneziul, potasiul, manganul și calciul fac din aceste leguminoase ingredientul-cheie pentru combaterea deficiențelor.
Ușor de pregătit, vei avea nevoie de:
- 200 g linte
- 1 cățel de usturoi
- 50 g tărâțe de ovăz
- 10 g ghimbir proaspăt
- 1 linguriță de curcuma
- 1 linguriță de curry
- 4 linguri de pesmet
- pătrunjel tocat
- sare și piper
- ulei de măsline
Într-o cratiță, gătește lintea. Rezervă o lingură de linte.
Într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, pune 1 lingură de ulei de măsline, adaugă usturoiul, ghimbirul și alte condimente și gătește timp de 5 minute. În blender, zdrobește toate ingredientele (cu excepția pesmetului), adaugă lintea păstratată și pune aluatul la frigider.
Preîncălzește cuptorul la 180 °, apoi formează chiftele învelindu-le în pesmet. Pune-le pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Stropește-le cu puțin ulei de măsline și bagă-le la cuptor pentru 25 de minute.
3. Chifteluțe de vinete
Sărace în calorii și bogate în apă și fibre, în special pectină, vinetele mai conțin minerale si vitamine.
Pentru a face această rețetă, vei avea nevoie de:
- 2 vinete
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de pastă de roșii
- 2 linguri de pesmet
- ulei de masline
- sare grunjoasă
- 1 linguriță de busuioc uscat
- 1 linguriță de cimbru uscat
Taie vinetele în fâșii și apoi în cuburi mici și pune-le într-un vas yena. Toarnă un strop de ulei de măsline și sare grosieră peste ele și bagă-le la cuptor pentru 15 minute.
Într-un blender, amestecă ceapa tocată grosier, cățeii de usturoi, vinetele fierte cubulețe, până obții o textură omogenă. Transferă totul într-un castron, apoi adaugă pasta de roșii, pesmetul, busuiocul și cimbru. Amestecă și formează chiftelele.
Pe o tavă de copt, tapetată cu hârtie pergament, pune chiftelele și bagă tava la cuptor timp de 10 minute, până când sunt rumenite.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.