Cum și cât se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum și ce scrie pe pungă. Dezvăluirea care i-a enervat pe bucătari

Cum se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum. Un laureat al premiului Nobel a făcut o dezvăluire care a enervat marii bucătari.
Cum se fierb pastele. Felul în care ai procedat până acum este total greșit. Un fizician italian câștigător al Premiului Nobel a venit cu sfaturi despre cum trebuie gătite perfect pastele. Dezvăluirea fizicianului este în totală opoziție cu tot ceea ce ne explică bucătarii.
Profesorul Giorgio Parisi – care a câștigat Nobelul pentru fizică în 2021 pentru "descoperirea interacțiunii dintre dezordinea și fluctuațiile sistemelor fizice de la scară atomică la cea planetară" – a sugerat că oprirea căldurii la jumătatea procesului de fierbere a pastelor, apoi acoperirea cu un capac și așteptarea căldurii reziduale din apă pentru a termina procesul, poate contribui la reducerea costului generat de gătirea pastelor.
Ca răspuns, bucătarul Antonello Colonna, cu stele Michelin, a susținut că această metodă face pastele cauciucate și că nu ar putea fi servite niciodată într-un restaurant de înaltă calitate, potrivit Science Alert.
Vezi și: 10 metode simple pentru a te hidrata. Cum să dai un gust plăcut apei
Ce se întâmplă când gătești pastele
Primul lucru pe care trebuie să-l întrebăm este ce se întâmplă de fapt atunci când gătim paste făinoase. În cazul pastelor uscate, există de fapt două procese care au loc de obicei în paralel.
În primul rând, apa pătrunde în paste, rehidratându-le în zece minute cât se află în apă clocotită. În al doilea rând, pastele se încălzesc, determinând proteinele să se extindă și să devină comestibile.
Metoda standard de gătit constă în punerea a 100 de grame paste în 1 litru de apă clocotită timp de zece până la 12 minute. Timpul depinde de grosimea pastelor.
Metoda lui Parisi de a opri plita la jumătatea drumului și de a permite pastelor să se gătească în căldura reziduală va înjumătăți costul de gătit. Această metodă va fi și mai eficientă pe plitele ceramice, deoarece, spre deosebire de gaz și inducție, acestea sunt lente pentru a se răci.
Cu toate acestea, prin separarea proceselor de rehidratare și încălzire, este posibil să se reducă și mai mult costurile. Pastele uscate pot fi complet rehidratate prin pre-înmuiere în apă rece timp de două ore. Acesta este un proces care nu necesită deloc energie.
Vezi și: Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor
Ce sunt pastele
Pastele sunt un tip de tăieței care este în mod tradițional sunt făcute din grâu dur, apă și ouă. Se formează în diferite forme de tăieței și apoi se fierb în apă clocotită. În zilele noastre, cele mai multe produse vândute ca paste sunt fabricate din grâu comun.
Pastele sunt bogate în carbohidrați. Carbohidrații sunt absorbiți rapid în glucoză în sânge, ceea ce duce la o creștere bruscă a zahărului din sânge. Pastele rafinate, în special, sunt mai bogate în carbohidrați și mai mici în fibre decât pastele din cereale integrale.
În plus, carbohidrații simpli precum pastele rafinate sunt digerate foarte repede, ceea ce duce la creșterea foamei și la un risc mai mare de supraalimentare.
Din acest motiv, cei care au diabet zaharat sunt sfătuiți să păstreze aportul de carbohidrați cu moderație și să mănânce o mulțime de fibre. Efectuarea acestor modificări încetinește absorbția zahărului în sânge și ajută la menținerea unui nivel constant de zahăr din sânge, notează Healthline.
Cum să gătești pastele pentru a fi sănătoase
Atunci când sunt consumate cu moderație, pastele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Pastele din cereale integrale pot fi o alegere mai bună pentru mulți, deoarece sunt mai scăzute în calorii și carbohidrați, dar mai mari în fibre și nutrienți. Puteți adăuga, de asemenea, o varietate de proteine la paste pentru a le transforma într-o masă echilibrată.
De exemplu, peștele și puiul pot adăuga câteva proteine suplimentare pentru a vă menține plini și mulțumiți, în timp ce broccoli, ardeii grași sau roșiile pot oferi nutrienți și fibre suplimentare.
Iată alte câteva idei pentru preparate sănătoase din paste:
Spaghete din grâu integral cu somon, lămâie și busuioc
Legume coapte
Salată de paste cu feta, măsline, roșii și kale
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.