Cum și cât se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum și ce scrie pe pungă. Dezvăluirea care i-a enervat pe bucătari
Cum se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum. Un laureat al premiului Nobel a făcut o dezvăluire care a enervat marii bucătari.
Cum se fierb pastele. Felul în care ai procedat până acum este total greșit. Un fizician italian câștigător al Premiului Nobel a venit cu sfaturi despre cum trebuie gătite perfect pastele. Dezvăluirea fizicianului este în totală opoziție cu tot ceea ce ne explică bucătarii.
Profesorul Giorgio Parisi – care a câștigat Nobelul pentru fizică în 2021 pentru "descoperirea interacțiunii dintre dezordinea și fluctuațiile sistemelor fizice de la scară atomică la cea planetară" – a sugerat că oprirea căldurii la jumătatea procesului de fierbere a pastelor, apoi acoperirea cu un capac și așteptarea căldurii reziduale din apă pentru a termina procesul, poate contribui la reducerea costului generat de gătirea pastelor.
Ca răspuns, bucătarul Antonello Colonna, cu stele Michelin, a susținut că această metodă face pastele cauciucate și că nu ar putea fi servite niciodată într-un restaurant de înaltă calitate, potrivit Science Alert.
Vezi și: 10 metode simple pentru a te hidrata. Cum să dai un gust plăcut apei
Ce se întâmplă când gătești pastele
Primul lucru pe care trebuie să-l întrebăm este ce se întâmplă de fapt atunci când gătim paste făinoase. În cazul pastelor uscate, există de fapt două procese care au loc de obicei în paralel.
În primul rând, apa pătrunde în paste, rehidratându-le în zece minute cât se află în apă clocotită. În al doilea rând, pastele se încălzesc, determinând proteinele să se extindă și să devină comestibile.
Metoda standard de gătit constă în punerea a 100 de grame paste în 1 litru de apă clocotită timp de zece până la 12 minute. Timpul depinde de grosimea pastelor.
Metoda lui Parisi de a opri plita la jumătatea drumului și de a permite pastelor să se gătească în căldura reziduală va înjumătăți costul de gătit. Această metodă va fi și mai eficientă pe plitele ceramice, deoarece, spre deosebire de gaz și inducție, acestea sunt lente pentru a se răci.
Cu toate acestea, prin separarea proceselor de rehidratare și încălzire, este posibil să se reducă și mai mult costurile. Pastele uscate pot fi complet rehidratate prin pre-înmuiere în apă rece timp de două ore. Acesta este un proces care nu necesită deloc energie.
Vezi și: Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor
Ce sunt pastele
Pastele sunt un tip de tăieței care este în mod tradițional sunt făcute din grâu dur, apă și ouă. Se formează în diferite forme de tăieței și apoi se fierb în apă clocotită. În zilele noastre, cele mai multe produse vândute ca paste sunt fabricate din grâu comun.
Pastele sunt bogate în carbohidrați. Carbohidrații sunt absorbiți rapid în glucoză în sânge, ceea ce duce la o creștere bruscă a zahărului din sânge. Pastele rafinate, în special, sunt mai bogate în carbohidrați și mai mici în fibre decât pastele din cereale integrale.
În plus, carbohidrații simpli precum pastele rafinate sunt digerate foarte repede, ceea ce duce la creșterea foamei și la un risc mai mare de supraalimentare.
Din acest motiv, cei care au diabet zaharat sunt sfătuiți să păstreze aportul de carbohidrați cu moderație și să mănânce o mulțime de fibre. Efectuarea acestor modificări încetinește absorbția zahărului în sânge și ajută la menținerea unui nivel constant de zahăr din sânge, notează Healthline.
Cum să gătești pastele pentru a fi sănătoase
Atunci când sunt consumate cu moderație, pastele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Pastele din cereale integrale pot fi o alegere mai bună pentru mulți, deoarece sunt mai scăzute în calorii și carbohidrați, dar mai mari în fibre și nutrienți. Puteți adăuga, de asemenea, o varietate de proteine la paste pentru a le transforma într-o masă echilibrată.
De exemplu, peștele și puiul pot adăuga câteva proteine suplimentare pentru a vă menține plini și mulțumiți, în timp ce broccoli, ardeii grași sau roșiile pot oferi nutrienți și fibre suplimentare.
Iată alte câteva idei pentru preparate sănătoase din paste:
Spaghete din grâu integral cu somon, lămâie și busuioc
Legume coapte
Salată de paste cu feta, măsline, roșii și kale
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
