Marea greșeală pe care o faci când prăjești PÂINE. Bilic, detaliul BANAL pe care nu-l știai: Efect TOXIC
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre diferența dintre pâinea proaspătă și cea prăjită.
"Pâine proaspătă sau prăjită?
Îngrașă la fel, balonează diferit!
Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.
De ce este periculoasă coaja de pâine? Nu te-ai fi gândit niciodată că are potenţial cancerigen
Diferența dintre pâinea proaspătă și prăjită
"Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios?
Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, ajunge la 340cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii. Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat
Ce se întâmplă dacă ai mâncat pâine mucegăită. BOALA pe care o poți dezvolta și reacțiile adverse
P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic", a completat ea.
Pâinea eliminată din dietă, o problemă. De ce nu trebuie să renunțăm la ea: NU reușește să slăbească
Pâinea se numără printre alimentele eliminate din diete, dar cu toate acestea, unii medici susțin că ea nu trebuie scoasă, pentru că este principala sursă de sațietate.
În același timp, potrivit medicului diabetolog Laura Ene, uleiul de măsline, chiar dacă e sănătos, are un aport caloric enorm.
Mai mult, medicul susține că putem mânca pâine la toate mesele.
"Mi se pare o mare problemă când oamenii renunță la pâine. Dacă o alegem integrală, de graham, cu secară, cu semințe, pâinea este din punctul meu de vedere sursa cea mai bună de sațietate. Dacă o îmbunătățim cu fibre și alegem o pâine dintr-o făină de calitate, din punctul meu de vedere ar trebui să rămână pe masa fiecăruia dintre noi.
Și dimineața, se poate și la prânz două felii, iar seara, cu o felie de pâine de obicei obținem o sațietate foarte potrivită și prietenoasă și cu silueta", a declarat medicul.
Medicul a dat exemplul dietei mediteraneene, în care pâinea cu roșii și ulei de măsline este un preparat principal.
"Aici e problema, pentru că nu tot ceea ce e... citește continuarea AICI
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
