Ouă ochiuri cu puține calorii. Cum prepari "ouă la capac". Trucul genial, necancerigen, de care te vei îndrăgosti: Poți consuma 6-7 ouă pe săptămână
Cum prepari ouă ochiuri cu puține calorii. Iată rețeta, ingredientele și modul de preparare. Cât de sănătoase sunt ouăle prăjite.
Ouăle sunt pline de proteine, vitaminele D (ajută la absorbția altor minerale și a calciului), A (favorizează sănătatea pielii și a oaselor), B2 (importantă pentru creștere și reparare) și B12 (ajută funcția cognitivă), precum și de acid folic și iod (ajută la menținerea unui metabolism stabil).
Și, deși mult timp au fost considerate un aliment cu un conținut ridicat de colesterol, organizația caritabilă Heart UK, care se ocupă de colesterol, spune că nu este nevoie să reduceți numărul de ouă pe care le consumați, deoarece ouăle conțin cantități medii de grăsimi, doar un sfert din totalul grăsimilor fiind de tip saturat.
O modalitate mult mai eficientă de a reduce cantitatea de colesterol din alimentație este să reduceți cantitatea de grăsimi saturate pe care o obțineți prin intermediul altor produse de origine animală, cum ar fi untul, carnea grasă, prăjiturile și budincile.
"De obicei medicii recomandă evitarea ouălor ochiuri, deoarece se fac cu mult ulei și prin prăjeală, deoarece au multe calorii, nu sunt sănătoase și sunt greu de digerat. De asemenea prăjeala consumată în exces crește inflamația și prin arderea uleiului duce la substanțe cu potențial cancerigen.
Însă poți face mult iubitele ochiuri și în apă - ouă ochiuri românești sau poșate, sau și mai simplu: la capac! Așa nu vei avea nevoie de mult ulei și de prăjeală! Iar conform studiilor recente, un ou pe zi, deci 2 la 2 zile nu cresc coleserolul seric nici la calegoriile la risc, cum ar fi diabeticii, așa că poți consuma 6-7 ouă pe săptămână!
Ingrediente:
2 ouă
1 linguriță de ulei
condimente
1 tigaie antiaderentă cu capac
40 g telemea proaspătă de capră
40 g pâine cu maia
200 g roșii
Mod de preparare:
Se pune lingurița de ulei (sau și mai bine se pulverizează 5 puff uri) și când s-a încins se adaugă ouăle, se condimentează și se pune capacul. Se lasă la foc mic 5 minute și apoi se închide focul. Dacă vrei ca gălbenușul să fie bine făcut, mai lasă tigaia pe arzătorul încins, dacă nu, dă-o deoparte.
Pune alături telemeaua tăiată sau rasă și roșiile! Plus pâinea!
Totul are: 429 kcal, 27 g proteine, 25 g carbohidrați, 26 g grăsimi și 4 g fibre!
Sănătate și echilibru în toate!", este rețeta medicului specialist endocrinolog cu pregătire și în diabet și boli de nutriție, Amalia Arhire, prezentată pe blogul medicului Vasi Rădulescu.
Sunt ouăle prăjite bune sau prăjirea lor anulează orice beneficii ale ouălor
În timp ce metoda de gătire s-ar putea să nu aibă, de fapt, un impact prea mare asupra valorii nutritive a ouălor, prăjirea lor în ulei va crește conținutul de grăsimi.
De fapt, NHS susține că prăjirea ouălor poate crește conținutul de grăsimi cu aproximativ 50% - și, în funcție de tipul de ulei în care le prăjiți, acest lucru poate însemna o creștere dramatică a profilului de grăsimi saturate.
Și, bineînțeles, ceea ce serviți cu ouăle poate avea un impact asupra valorii nutriționale generale a mesei.
Dacă mâncați câteva ouă prăjite, atunci probabil că nu veți fi prea îngrijorat de conținutul nutrițional și de grăsimi (o prăjitură conține aproximativ 807 calorii și 18 g de grăsimi saturate).
Dacă vă plac ouăle prăjite și vreți să le mâncați în mod regulat, gândiți-vă să le serviți pe pâine integrală (fibrele pot ajuta la scăderea colesterolului și fac ca grăsimile să intre mai lent în sânge, oferindu-vă o cantitate mai constantă de energie - astfel încât ouăle pe pâine prăjită sunt un bun început de zi), poate că ar trebui să renunțați la ouăle prăjite (sunt deja destule grăsimi) și să le completați cu mai multe legume.
Care e cel mai sănătos mod de a mânca ouă?
Înăbușite, fierte sau omletă fără o tonă de unt și lapte cremos (încercați să folosiți ulei de măsline și lapte de migdale, de exemplu).
În ziua de azi, probabil că oricum este mai ușor să găsești o combinație de ou poșat și ou cu oua prăjit la o cafenea sau la un restaurant decât o grămadă de ouă prăjite.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
