Piersicile, 6 beneficii neașteptate. Cum le poți consuma
Piersicile au beneficii surprinzătoare pentru organism.
Piersicile sunt o gustare perfectă în perioada verii. Dulci-acrișoare, piersicile au și o serie de beneficii surprinzătoare pentru organism. Piersicile pot fi consumate ca atare, sau pot fi incluse în diferite preparate alimentare.
Mai mult, piersicile sunt nutritive și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv digestie îmbunătățită, piele mai netedă și ameliorarea alergiilor.
Conținut ridicat de vitamine
În compoziţia piersicilor intra nu mai puţin de 10 vitamine, precum A, C, E şi K şi alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Piersicile conţin fibre şi carbohidraţi, o piersică mare conţinând 17 g de carbohidraţi din care 3 g provin din fibre.
Fibrele ajută la prevenirea la tratarea constipaţiei, la menţinerea în cote normale a colesterolului, prin urmare fiind importante în menţinerea unei bune sănătăţi cardiovasculare.
În plus, piersicile sunt necesare și la prevenirea apariţiei cancerului de colon şi a altor afecţiuni la nivelul colonului. În plus, sunt esenţiale pentru o digestive optimă. O femeie până în 50 de ani ar trebui să consume 25 g de fibre în fiecare zi, în timp ce unui bărbat adult până în 50 de ani îi sunt recomandate zilnic 38 g de fibre.
Vezi și: Căldura, vinovată pentru infecțiile de vară. Și cel mai sănătos organism poate să cedeze
Ajută la digestive
Piersicile pot contribui la o digestie sănătoasă. Un fruct de dimensiuni medii oferă aproximativ 2 grame de fibre - dintre care jumătate sunt fibre solubile, în timp ce cealaltă jumătate este insolubilă. Fibrele insolubile ajută la mișcarea alimentelor prin intestin, reducând probabilitatea de constipație.
Pe de altă parte, fibrele solubile oferă hrană pentru bacteriile benefice din intestine. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași și hrănesc celulele intestinului, potrivit Healthline.
Sursă de antioxidanți
Piersicile sunt o sursă bogată de antioxidanţi. Antioxidanții importanţi sunt prezenţi în pulpa şi pielita piersicii. Acidul chlorogenic, unul din antioxidanţii de seamă din compoziţia piersicii, ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest antioxidant are şi un efect anticancerigen şi antiinflamator.
Astfel, piersicile pot contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire şi la prevenirea instalării bolilor cronice. Pe de altă parte, licopenul şi luteina conţinute de piersici sunt importante în prevenirea degenerării maculare. Aceste substanţe previn apariţia cancerului şi scad riscul apariţiei bolilor de inimă, mai notează Healthline.
Vezi și: Sfaturi pentru alimentație corectă. Vasi Rădulescu: Detoxul este o strategie de marketing
Optime în diete
Piersicile nu conţin grăsimi şi au foarte puţine calorii. Zahărul din piersici este natural şi nu are efecte adverse asupra sănătăţii. Dacă urmaţi o dietă, consumul de piersici vă poate ţine departe de gustările nesănătoase şi pline de calorii. Ele pot fi consumate crude, coapte, la grătar, sau sote și sunt ușor de încorporat în mâncăruri calde sau reci deopotrivă.
De exemplu, piersicile proaspete fac o gustare foarte bogată în nutrienți și pot fi consumate fie pe cont propriu, fie acoperite cu iaurt și o mână de nuci, mai notează Healthline.
Previn apariţia cancerului
Datorită conţinutului crescut de antioxidanţi, piersicile previn multiplicarea celulelor canceroase. Aceste fructe protejează împotriva apariţiei cancerului de plămâni, colon, precum şi a cancerelor bucale. În plus, datorită polifenolilor conţinuţi, piersicile pot opri creşterea celulelor canceroase de la nivelul sanului, fără a deteriora celulele sănătoase.
Polifenolii din piersici pot avea capacitatea de a ucide și celulele canceroase, fără a provoca daune celulelor sănătoase.
Cercetătorii au raportat că o persoană ar trebui să mănânce aproximativ două-trei piersici pe zi pentru a consuma o cantitate de polifenoli echivalentă cu cea utilizată în studiu, mai arată Healthline.
Reduc simptomele alergiilor
Piersicile pot reduce simptomele alergiei. Când corpul tău este expus la un alergen, acesta eliberează histamine, sau substanțe chimice făcute de sistemul imunitar pentru a ajuta la a scăpa corpul tău de alergen.
Histaminele fac parte din sistemul de apărare al organismului tău şi declanşează simptome de alergie precum strănutul, mâncărimile sau tusea.
Vezi și: Pizza, alimentul cel mai popular. Câte calorii conține și de ce o adorăm
Îmbunătăţesc aspectul pielii
Aceste fructe sunt bogate în vitaminele A şi C, fiind esenţiale pentru sănătatea pielii. Vitamina A hidratează, rezultând o piele suplă şi catifelată. Vitamina C este un antioxidant puternic care protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi.
Acest beneficiu este adus atât de consumul piersicilor, cât şi de aplicarea locală a tratamentelor cosmetice. Este recomandat să aplicaţi direct pe ten piersica proaspătă, pentru a ameliora ridurile şi cearcănele.
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
