Câte calorii are o PIZZA și ce conține blatul ca să ne facă să o adorăm
Pizza este cel mai popular aliment din întreaga lume. Dar ce o face atât de delicioasă...
Pizza este adorată de cei mici, dar și de cei mari. De ce oamenilor le place, însă să mănânce pizza? Răspunsul este chimia. Combinațiile și procesul de gătit sporesc gustul ingredientelor deja gustoase.
În Statele Unite, 350 de felii sunt consumate în fiecare secundă, în timp ce 40 la sută dintre americani mănâncă pizza cel puțin o dată pe săptămână.
Alimentele de pe pizza o fac atât de delicioasă
Există un motiv pizza este atât de popular. Oamenii sunt atrași de alimente grase, dulci, bogate și complexe.
Pizza are toate aceste componente. Brânza este grasă, topping-urile din carne tind să fie bogate, iar sosul este dulce.
Topping-urile de pizza sunt, de asemenea, ambalate cu un compus numit glutamat, care poate fi găsit în roșii, brânză, pepperoni și cârnați. Când glutamatul ne lovește limbile, ne spune creierelor să se entuziasmeze – și să-și dorească mai mult.
Apoi, există combinații de ingrediente. Brânza și sosul de roșii sunt ca o asociere perfectă. Pe cont propriu, au un gust destul de bun. Dar, potrivit oamenilor de știință culinari, acestea conțin compuși de aromă care au un gust și mai bun atunci când sunt mâncate împreună.
Procesul de coacere accentuează gustul
O altă calitate care face pizza atât de delicioasă este procedeul de coacere. Ingredientele sale devin maro în timp ce gătesc în cuptor. Alimentele devin maro și crocante atunci când le gătim din cauza a două reacții chimice.
Primul se numește caramelizare, care se întâmplă atunci când zaharurile dintr-un aliment devin maro. Cele mai multe alimente conțin cel puțin unele zahăr. Odată ce alimentele sunt coapte între 230 de grade și 320 de grade, zaharurile lor încep să devină maro. Caramelul este fabricat din câteva mii de compuși, făcându-l unul dintre cele mai complexe produse alimentare.
Pe o pizza, ingrediente precum ceapa și roșiile se caramelizează în timpul coacerii, făcându-le bogate, dulci și aromate. Acea crustă maro și crocantă este și rezultatul caramelizării aluatului.
În timp ce carnea și brânza de pe pizza ta devin, de asemenea, maro, acest lucru se datorează unui proces diferit numit "Reacția Maillard", care este numit după chimistul francez Louis-Camille Maillard.
Reacția Maillard apare atunci când aminoacizii din alimentele bogate în proteine, cum ar fi brânza și pepperoni, reacționează cu zaharurile din aceste alimente atunci când sunt încălzite. Pepperoni care devine crocant cu margini curbate, și brânză care maro și bule, sunt exemple de reacție Maillard, notează The Washington Post.
O felie de pizza are 12 grame de proteine
Proteina este o componentă esențială a unei stări bune de sănătate. Proteina este ceea ce vă ajută să câștigați masă musculară, și nu numai. Fără suficiente proteine în dieta ta, ai începe să te îmbolnăvești destul de des.
În timp ce nevoia zilnică de proteine a tuturor diferă în funcție de tipul corpului și de nivelurile de activitate, este important să vă asigurați că obțineți o cantitate suficientă.
O modalitate delicioasă de a face acest lucru este prin pizza. Felia medie conține 12 grame, ceea ce este o modalitate excelentă de a obține proteina de care aveți nevoie în timp ce vă bucurați de o masă delicioasă.
O felie de pizza are între 140 și 200 de calorii.
Pizza vă poate ajuta să absorbiți licopenul antioxidant
Licopenul se găsește în roșii, care sunt folosite pentru a face sosul de bază pentru pizza. Licopenul ajută la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului ridicat. De asemenea, este mai ușor de absorbit din roșii fierte, spre deosebire de roșiile proaspete.
Data viitoare când încerci să te gândești la o masă sănătoasă pentru a ajunge la cină, gândește-te la pizza!
Masă echilibrată
Pizza cu crustă subțire oferă o masă mai bine echilibrată. Nu vom minți, pizza este destul de grozavă, dar dacă sunteți în căutarea unor opțiuni mai sănătoase, atunci încercați să comandați pizza cu o crustă subțire.
Nu numai că conține mai puține calorii decât o crustă tradițională de pizza, dar veți avea un echilibru mult mai bun de carbohidrați, proteine și grăsimi, notează Steel City Pizza.
Vezi și: Cancerul poate fi prevenit. Care sunt cele 10 porunci
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
