Câte calorii are o PIZZA și ce conține blatul ca să ne facă să o adorăm

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Câte calorii are o PIZZA - FOTO: Freepick
Câte calorii are o PIZZA - FOTO: Freepick

Pizza este cel mai popular aliment din întreaga lume. Dar ce o face atât de delicioasă... 

Pizza este adorată de cei mici, dar și de cei mari. De ce oamenilor le place, însă să mănânce pizza? Răspunsul este chimia. Combinațiile și procesul de gătit sporesc gustul ingredientelor deja gustoase.

În Statele Unite, 350 de felii sunt consumate în fiecare secundă, în timp ce 40 la sută dintre americani mănâncă pizza cel puțin o dată pe săptămână.

Alimentele de pe pizza o fac atât de delicioasă

Există un motiv pizza este atât de popular. Oamenii sunt atrași de alimente grase, dulci, bogate și complexe.

Pizza are toate aceste componente. Brânza este grasă, topping-urile din carne tind să fie bogate, iar sosul este dulce.

Topping-urile de pizza sunt, de asemenea, ambalate cu un compus numit glutamat, care poate fi găsit în roșii, brânză, pepperoni și cârnați. Când glutamatul ne lovește limbile, ne spune creierelor să se entuziasmeze – și să-și dorească mai mult.

Apoi, există combinații de ingrediente. Brânza și sosul de roșii sunt ca o asociere perfectă. Pe cont propriu, au un gust destul de bun. Dar, potrivit oamenilor de știință culinari, acestea conțin compuși de aromă care au un gust și mai bun atunci când sunt mâncate împreună.

Vezi și: Senzația de foame și modulul de ACHIZIȚIE și de CONSUM. Mihail Pautov: Nu faceţi nimic extrem cu corpul vostru. Începeţi orice schimbare treptat

Procesul de coacere accentuează gustul

O altă calitate care face pizza atât de delicioasă este procedeul de coacere. Ingredientele sale devin maro în timp ce gătesc în cuptor. Alimentele devin maro și crocante atunci când le gătim din cauza a două reacții chimice.

Primul se numește caramelizare, care se întâmplă atunci când zaharurile dintr-un aliment devin maro. Cele mai multe alimente conțin cel puțin unele zahăr. Odată ce alimentele sunt coapte între 230 de grade și 320 de grade, zaharurile lor încep să devină maro. Caramelul este fabricat din câteva mii de compuși, făcându-l unul dintre cele mai complexe produse alimentare.

Pe o pizza, ingrediente precum ceapa și roșiile se caramelizează în timpul coacerii, făcându-le bogate, dulci și aromate. Acea crustă maro și crocantă este și rezultatul caramelizării aluatului.

În timp ce carnea și brânza de pe pizza ta devin, de asemenea, maro, acest lucru se datorează unui proces diferit numit "Reacția Maillard", care este numit după chimistul francez Louis-Camille Maillard.

Reacția Maillard apare atunci când aminoacizii din alimentele bogate în proteine, cum ar fi brânza și pepperoni, reacționează cu zaharurile din aceste alimente atunci când sunt încălzite. Pepperoni care devine crocant cu margini curbate, și brânză care maro și bule, sunt exemple de reacție Maillard, notează The Washington Post.

Vezi și: Pielea și bronzul. Ioana Marinescu: Este o greșeală majoră să nu-i dai tenului lucruri fabuloase doar pentru că ți-e teamă

O felie de pizza are 12 grame de proteine

Proteina este o componentă esențială a unei stări bune de sănătate. Proteina este ceea ce vă ajută să câștigați masă musculară, și nu numai. Fără suficiente proteine în dieta ta, ai începe să te îmbolnăvești destul de des.

În timp ce nevoia zilnică de proteine a tuturor diferă în funcție de tipul corpului și de nivelurile de activitate, este important să vă asigurați că obțineți o cantitate suficientă.

O modalitate delicioasă de a face acest lucru este prin pizza. Felia medie conține 12 grame, ceea ce este o modalitate excelentă de a obține proteina de care aveți nevoie în timp ce vă bucurați de o masă delicioasă.

O felie de pizza are între 140 și 200 de calorii. 

Vezi și: Infecția cu clostridium, de la medie la severă. Medic: Transplantul de microbiote fecale a adăugat noi opţiuni de eradicare

Pizza vă poate ajuta să absorbiți licopenul antioxidant

Licopenul se găsește în roșii, care sunt folosite pentru a face sosul de bază pentru pizza. Licopenul ajută la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului ridicat. De asemenea, este mai ușor de absorbit din roșii fierte, spre deosebire de roșiile proaspete.

Data viitoare când încerci să te gândești la o masă sănătoasă pentru a ajunge la cină, gândește-te la pizza!

Masă echilibrată

Pizza cu crustă subțire oferă o masă mai bine echilibrată. Nu vom minți, pizza este destul de grozavă, dar dacă sunteți în căutarea unor opțiuni mai sănătoase, atunci încercați să comandați pizza cu o crustă subțire.

Nu numai că conține mai puține calorii decât o crustă tradițională de pizza, dar veți avea un echilibru mult mai bun de carbohidrați, proteine și grăsimi, notează Steel City Pizza.

Vezi și: Cancerul poate fi prevenit. Care sunt cele 10 porunci

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel