Sfaturi pentru alimentație corectă. Vasi Rădulescu: Detoxul este o strategie de marketing

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sfaturi - FOTO: Freepick
sfaturi - FOTO: Freepick

Sfaturi pentru o alimentație corectă și sănătoase sunt împărtășite de medicul Vasi Rădulescu.

Sfaturi și recomandări pentru a mânca sănătos și corect sunt oferite de specialiști. De această dată, medicul Vasi Rădulescu a întocmit o listă cu 25 de sfaturi pentru o alimentație corectă. Potrivit medicului, multe din reclamele de la televizor sau de pe internet sunt doar o strategie de marketing. Astfel, medicul a decis să realizeze o listă cu ce este bine și ce nu este bine să mâncăm.

Vezi și: Leacul pentru întărirea ficatului. Lidia Ficioru: Dezintoxicarea se face într-o zi

Sfaturile lui Vasi Rădulescu

1. Zahărul trebuie consumat cât mai rar și în cantități cât mai mici.

2. Înlocuitorii de zahăr nu reprezintă alternative perfecte și trebuie să se supună și ei legii moderației. Cresc riscul de diabet, boli cardiovasculare, boli neurologice.

3. Cheia în alimentația sănătoasă stă în moderație. Doza va fi regină tot timpul.

4. O alimentație optimă înseamnă legume, verdețuri, fructe, semințe, carne albă, pește, puțină carne roșie, lactate, brânzeturi, ouă.

5. Verdețurile de tipul salatei, spanacului, pătrunjelului, verzei sunt bogate în compuși care pot promova sănătatea mintală, dau sațietate și n-ar trebui să lipsească din dieta zilnică.

6. O porție de carne înseamnă cât o palmă (inclusiv în grosime, dar fără degete).

7. Carnea se va combina ideal cu legume sau salate de verdețuri.

8. O salată de verdețuri, chiar dacă pare voluminoasă, conține puține calorii. Ocupând mai mult loc în stomac, generează sațietate și stimulează secreția unor hormoni benefici.

9. Grăsimile animale în exces pot cauza creșteri ale nivelurilor de lipide serice și colesterol, cu potențial de ateroscleroză (fenomenul e complex și nu ține doar de lipide). Nu se vor evita, ci se vor consuma în cantități cât mai mici.

10. Excesul de grăsimi vegetale (pentru a le înlocui pe cele animale) poate avea efecte negative. Se recomandă moderație și aici.

11. Semințele (alune, fistic, caju, migdale etc.) sunt foarte bogate în calorii și nu se recomandă mai mult de 20-30 de grame pe zi. Puteți consuma 10-14 migdale la o gustare între mesele principale.

12. Cafeaua are efecte pozitive multiple și poate fi consumată în prima parte a zilei. Nu se recomandă mai mult de 400mg de cofeină pe zi. Cine nu suportă cafeina va evita cafeaua (poate da anxietate, palpitații, valori crescute ale tensiunii arteriale, insomnii).

13. Băuturile carbogazoase din comerț sunt pline de zaharuri sau îndulcitori artificiali care cresc riscul de diabet și boli cardiovasculare. Se vor consuma de poftă, în rare ocazii.

14. Sucurile de fructe pot fi bombe calorice și ar trebui evitate. Se storc 4-5 portocale pentru un pahar de suc. Atenție, aceste sucuri fac ravagii în rândul copiilor, unde obezitatea este în floare.

15. Vinul roșu poate fi consumat, dar nu mai mult de 20-30 grame alcool pe zi. Nu-i sfătuim pe cei care nu beau să înceapă să bea, pentru că există ceva studii care leagă alcoolul de anumite cancere.

16. Orice masă trebuie să se supună bunului simț, cu alimente în cantitate mică și voie bună în cantitate mare.

17. Nu există sucuri sau preparate care detoxifică organismul. Există organe abilitate pentru așa ceva. Detoxul este o strategie de marketing.

18. Alimentele trebuie să fie cât mai puțin procesate termic, fizic, chimic.

19. Există studii care au găsit corelație între consumul mare de carne roșie și riscul crescut de apariție a unor forme de cancer, îndeosebi de colon sau stomac. Carnea de porc, oaie, berbec se va consuma rar, prioritate având carnea albă și peștele.

20. Peștele oceanic (somon, ton, hering) este bogat în vitamine liposolubile, proteine, acizi grași omega. Se recomandă 1-2 porții pe săptămână (în principal cel oceanic, dar orice pește e mai sănătos decât alte tipuri de carne).

21. Lactatele și brânzeturile n-ar trebui să lipsească din alimentația femeilor trecute de menopauză. Statul la soare și, la nevoie, substituția cu vitamină D pot ajuta la menținerea sănătății oaselor.

22. Brânzeturile sunt gustoase, dar consumul în cantități mari înseamnă multe calorii. Atenție și la sodiu, brânza este de regulă sărată și sodiul în exces poate face retenție salină, putând crește inclusiv tensiunea arterială.

23. Fructele sunt bogate în zaharuri și cer atenție în plus față de legume. Se vor mânca în prima parte a zilei, în cantități moderate (cam 750 de grame), grupate în mai multe porții. Pot fi un desert excelent.

24. Cea mai bună dietă cu cele mai multe studii pe impactul asupra sănătății este cea mediteraneană, în care se consumă mult pește, brânzeturi, ulei de măsline, multe legume, verdețuri etc.

25. Cina va conține alimente ușor de digerat. Se va evita alcoolul seara, pentru că tulbură somnul.

Vezi și: Cancerul poate fi prevenit. Care sunt cele 10 porunci

Alimentația incorectă, cauza multor boli cronice. Dr. Hâncu: Cancerul poate fi prevenit

"62% este procentul bolilor cronice cauzate de stilul de viaţă incorect. Iată că două treimi din bolile cronice au ca principală cauză alimentaţia incorectă, lipsa activităţii fizice, probleme cu somnul sau stresul sau fumatul și alcoolul”, a explicat nutriționistul Anca Hâncu, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Astfel, medicul susține că există ”medicina stilului de viață”, care înseamnă prevenția, tratamentul și remisia bolilor prin stil de viață, subliniind în același timp că aceasta nu este aplicabilă în orice boală.  

”Diabetul zaharat dacă este diagnosticat destul de devreme şi se începe un stil de viaţă sănătos, poate avea loc remisia în proporţie destul de mare.

O altă situaţie ar fi hipertensiunea. În cazul acesteia, la o scădere de 10-15 kilograme, observăm că pacientul va avea nevoie de mai puţin tablete sau chiar deloc, dacă respectă recomandarea de a nu mai pune sare în mâncare şi a urma un stil de viaţă sănătos și o alimentație corectă”, a mai spus medicul.

Vezi și: Ciugulitul, aliatul kilogramelor în plus. Medic: Nu mâncaţi dacă nu vă este foame

Cum poate fi prevenit cancerul cu o alimentaţie sănătoasă

”Cancerul poate fi prevenit. În cazul cancerului de colon, pentru care avem recomandare de a evita carnea roşie, mai ales cea procesată, de a o menține în limita a 350-500 de grame pe săptămână.

Alimentaţia corectă va favoriza un microbiom sănătos, deci, un echilibru între bacteriile bune şi cele rele din intestinul nostru, în aşa fel încât să construim un microbiom sănătos cu efect antiinflamator și cu efecte de prevenție asupra cancerelor, dar și asupra bolilor în general, pentru că stimulează și imunitatea”, a mai spus nutriționistul.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel