Alimentația incorectă, cauza multor boli cronice. Dr. Hâncu: Cancerul poate fi prevenit

Sonia Baciu |
Data publicării:
alimentatia incorecta. FOTO Pexels @ Polina Tankilevitch
alimentatia incorecta. FOTO Pexels @ Polina Tankilevitch

Alimentația incorectă este cauza a două treimi din bolile cronice, susține nutriționistul Anca Hâncu. 

"62% este procentul bolilor cronice cauzate de stilul de viaţă incorect. Iată că două treimi din bolile cronice au ca principală cauză alimentaţia incorectă, lipsa activităţii fizice, probleme cu somnul sau stresul sau fumatul și alcoolul”, a explicat nutriționistul Anca Hâncu, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Astfel, medicul susține că există ”medicina stilului de viață”, care înseamnă prevenția, tratamentul și remisia bolilor prin stil de viață, subliniind în același timp că aceasta nu este aplicabilă în orice boală.  

”Diabetul zaharat dacă este diagnosticat destul de devreme şi se începe un stil de viaţă sănătos, poate avea loc remisia în proporţie destul de mare.

O altă situaţie ar fi hipertensiunea. În cazul acesteia, la o scădere de 10-15 kilograme, observăm că pacientul va avea nevoie de mai puţin tablete sau chiar deloc, dacă respectă recomandarea de a nu mai pune sare în mâncare şi a urma un stil de viaţă sănătos și o alimentație corectă”, a mai spus medicul.

Cum poate fi prevenit cancerul cu o alimentaţie sănătoasă

”Cancerul poate fi prevenit. În cazul cancerului de colon, pentru care avem recomandare de a evita carnea roşie, mai ales cea procesată, de a o menține în limita a 350-500 de grame pe săptămână.

Alimentaţia corectă va favoriza un microbiom sănătos, deci, un echilibru între bacteriile bune şi cele rele din intestinul nostru, în aşa fel încât să construim un microbiom sănătos cu efect antiinflamator și cu efecte de prevenție asupra cancerelor, dar și asupra bolilor în general, pentru că stimulează și imunitatea”, a mai spus nutriționistul.

Care sunt alimentele recomandate în dieta zilnică, fără restricții

Alimentele pe care nutriționistul le recomandă, în meniul zilnic, fără nicio restricție, sunt legumele şi fructele.

”Să avem cinci porţii de legume vegetale şi fructe într-o zi. Carnea este şi ea recomandată, dar cea albă. Lactatele, toate iaurturile care au probiotice și ne ajută foarte mult. Celelalte, vegetalele aduc fibre, care sunt de fapt prebiotice, adică ce hrănesc bacteriile bune din microbiomul nostru.

Nu aş omite nici uleiul de măsline, ca principală sursă de grăsimi, cu aport bogat de Omega 3, cu rol antiinflamator, antioxidant. Sigur, şi alte uleiuri, precum cele de in şi floarea soarelui. De evitat grăsimile saturate, adică o carne foarte grasă”, a mai spus medicul.

În cazul pacienților cu cancer, carnea trebuie doar înlocuită

”Nu este nevoie să renunţe la carne pacienţii care suferă de cancer. Există tratamente foarte performante pentru orice tip de cancer. Acestor pacienţi le este recomandat un stil de viaţă sănătos şi corect. Nu este bine să renunţe la carne, dar este bine să-şi ia surse de proteine din carne albă, carne de pasăre. Peştele gras să fie consumat cam de două ori pe săptămână. Peştele gras însemnând macrou şi somon, ton, tocmai pentru aportul acizilor grași Omega 3, prin acel rol antiinflamator”, a concluzionat medicul Anca Hâncu.

Vezi și: Dulcele, recompensă sau refugiu emoțional. Dr. Hâncu: Poate duce la mâncare compulsivă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel