Dulcele, recompensă sau refugiu emoțional. Dr. Hâncu: Poate duce la mâncare compulsivă
Ce se ascunde în spatele nevoii de dulce și la ce trebuie să fie atenți părinții.
”Recompensa în dulce nu este cea mai potrivită și ar fi bine să o schimbăm cu alte lucruri, și iată că în viață, când vom dori să aniversăm ceva, o reușită, vom încerca să ne recompensăm cu prin dulciuri sau când avem un eșec încercăm să ne ducem tot spre dulciuri”, susține dr. Anca Hâncu, medicină general, doctor în nutriție, în emisiunea ”Neatza cu Răzban și Dani”, de la Antena 1, cu privire la modul în care mulți dintre părinți își recompensează copiii.
De asemenea, mai spune medicul, dulciurile pot să fie un refugiu al altor emoții care ne lipsesc, ceea ce nu este bine, căci pot duce la mâncare compulsivă, care include cantități mai mari, de obicei dulcele preferat. ”În creier, dulcele duce la secreția de endorfine și atunci ne face o plăcere, dar noi trebuie să fim atenți pentru că obținem plăcere din foarte multe activități și nu numai mâncând dulce. Pe de altă parte, dulcele în exces declanșează o glicemie ridicată și atunci se secretă o cantitate foarte mare de insulină. De asemenea, dacă mâncăm mult zahăr într-o zi, multe dulciuri concentrate, acestea vor avea un efect inflamator și mecanismul este cel care este primul pas în bolile cronice”, a explicat medicul.
În privința unei variante prin care dulcele să existe în viața noastră, medicul propune încercarea de a evita dulciurile foarte concentrate, dar să se meargă mai mult pe direcția prăjiturilor produse în casă, spre dulciuri cu fructe, diverse creme sau budinci mai ușoare, cu o cantitate de zahăr mai mică.
”Sunt persoane care sunt obișnuite să mănânce mereu dulciuri și care nu mai simt dulcele, pragul acestora fiind foarte sus și atunci trebuie să aibă în permanență produse foarte dulci”, mai spune medicul, adăugând că pofta de dulce ascunde ”anumite nevoi emoționale, dar poate să ascundă și o lipsă de magneziu sau un deficit de proteine peste zi, care nu duc la sațietate”.
Pofta de DULCE și secretul din spatele acesteia
Pofta de dulce, fie că vorbim de cea care vine după un efort susținut sau în perioada premenstruală ori chiar în timpul acesteia, are în spatele său un secret care odată deținut ne poate face să o stăpânim. Această poftă are ca o cauză principală lipsa de magneziu, iar cu această carență afectează aproximativ 70% din populație, notează csid.
Magneziul este utilizat în reglarea glucozei, insulinei și a dopaminei neurotransmitatorului, iar o deficiență se poate manifesta sub forma de pofte intense de dulce, în special pentru ciocolată. O altă ”lipsă” care aduce pofta de dulce în atenție este cea a zincului, care este necesar pentru utilizarea adecvată a insulinei și a glucozei.
Pentru a ameliora această poftă, fără a ne arunca în tableta de ciocolată, este indicat să consumi cât mai des alimente bogate în fibre, legume verzi (varză kale, broccoli), nuci (în special migdale), alge, dovleac, fasole şi cacao.
Probleme de somn și recuperare
De asemenea, este adesea legat de faptul că persoanele cu stres cronic și îngrijorare tind adesea să raporteze probleme cu somnul din cauza oboselii suprarenale. Trezirea la două și trei dimineața și apoi dificultatea de a dormi din nou, ceea ce duce la mai puțin somn, în special a somnului reparator a ciclului, ceea ce compromite recuperarea și repararea corpului și, prin urmare, duce la incapacitatea de a funcționa normal. Un sistem compromis afectează sistemul imunitar, poate afecta digestia, asimilarea, absorbția nutrienților și apoi metabolismul. Un somn de bună calitate este esențial pentru controlul greutății. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Gustările dulci, sănătoase. Scorțișoara este condimentul ideal pentru ele
-
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
