Puiul și curcanul, bogate în proteine. Care este mai sănătos
Puiul și curcanul sunt printre alimentele preferate ale românilor. Dar care este mai sănătos.
Puiul și curcanul sunt o sursă bogată de proteine. Proteină este o componentă esențială a unei diete echilibrate. Deși poate fi obținută dintr-o varietate de surse, puiul și curcanul sunt printre cele mai populare alimente bogate în proteine, arată Healthline.
Proteine din carne albă
Cea mai mare parte a cărnii albe din pui și curcan este în zona pieptului și a aripilor. Culoarea pare mai albă în comparație cu părțile mai întunecate ale păsărilor de curte datorită unui conținut mai mic de mioglobină proteică. Mioglobina transportă și stochează oxigenul în mușchi și este responsabilă pentru nuanța brun-roșiatică a bucăților de carne mai închise la culoare.
Carne din zona pieptului
Carnea din zona pieptului este una dintre cele mai populare, în special în rândul pasionaților de fitness și a celor care țin dietă datorită conținutului ridicat de proteine și de calorii scăzut. Iată o comparație a conținutului de proteine aferentă unei porții de 28 de grame:
- Piept de pui: 9 grame
- Piept de curcan: 8 grame
Care este mai sănătos
Atât puiul, cât și curcanul oferă proteine de înaltă calitate și pot fi o componentă sănătoasă a unei diete echilibrate. Dar ține cont de faptul că prea mult din orice aliment, inclusiv carne, ar putea avea consecinţe negative asupra sănătăţii tale.
Încorporarea unor cantități moderate de pui sau curcan în dieta ta poate fi o modalitate sănătoasă de a satisface nevoile tale de proteine, deși proteinele nu sunt singurele soluții nutritive pe care le oferă curcanul și puiul, mai arată Healthline.
Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de sărat. Bolile grave pe care le ascunde
Calorii și grăsimi
Atenția acordată caloriilor și conținutului de grăsimi din alimente poate fi necesară în funcție de obiectivele pe care le aveți asupra sănătății.
Grăsimea este o componentă esențială a unei diete sănătoase, iar păsările de curte conțin diferite tipuri de grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, grăsimea este o sursă mai densă de calorii în comparație cu proteinele. Acest lucru înseamnă că bucățile mai mari de grăsimi din carne vor avea mai multe calorii decât bucățile mai slabe.
Carnea întunecată atât în pui, cât și în curcan are mai multă grăsime decât carnea albă. Acest lucru tinde să fie valabil și pentru alte tipuri de păsări de curte.
Bucățile de carne întunecată de pui au puțin mai multe grăsimi și calorii decât bucățile de carne de curcan întunecate. Același lucru este valabil și pentru carnea albă a acestor două tipuri de păsări de curte, deoarece curcanul este puțin mai suplu, cu mai puține calorii decât puiul.
De asemenea, este demn de remarcat faptul că, dacă mâncați pielea, veți vedea un salt atât în conținutul de grăsimi, cât și în conținutul de calorii al oricărui tip de păsări de curte.
Vitamine și minerale
Deși nu există nicio diferență semnificativă în ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale între pui și curcan, pot exista unele variații ale acestor nutrienți între carnea albă și cea întunecată în general.
De exemplu, pieptul de pui conține mai multă niacină și vitamina B6 decât piciorul de pui, în timp ce piciorul de pui conține semnificativ mai mult zinc decât pieptul de pui.
Prin urmare, dacă doriți să vă măriți aportul de zinc, carnea întunecată poate fi o opțiune mai bună, în timp ce dacă doriți un impuls de vitamina B, carnea albă poate fi mai potrivită.
Atunci când luați în considerare opțiuni dietetice, cum ar fi acestea, este bine să păstrați imaginea de ansamblu în minte. Consumul unei mari varietăți de alimente și bucăți de carne poate fi cel mai bun mod de a vă asigura că obțineți nutrienții de care aveți nevoie.
Puiul este mai bogat în calorii și grăsimi, atât săturate, cât și polinesaturate, în timp ce curcanul este mai bogat în proteine și colesterol.
Curcanul este, de asemenea, mai bogat în vitamine și minerale, cum ar fi magneziu, cupru, vitamina B12 și acid folic. Cu toate acestea, puiul are mai multă vitamina A, vitamina E și mai puțin sodiu.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
