5 mituri despre digestie, distruse de nutriționiști
Dacă întâmpinați o problemă de digestie, reacția imediată poate fi revizuirea dietei. Dar, înainte de asta, iată 5 mituri despre alimente și digestie.
Există câteva reguli de aur cu care majoritatea dieteticienilor sunt de acord când vine vorba de furnizarea de nutrienți buni pentru intestinul, pentru a ajuta procesul de digestie: beți multă apă, reduceți alimentele grase, creșteți aportul de fibre și limitați sau evitați anumite tipuri de băuturi - în special băuturile carbogazoase și cofeinizate.
Cu toate acestea, respectarea acestor reguli nu este atât de simplă pe cât pare.
Iată cinci mituri obișnuite despre alimentele care ajută la digestie și opinia experților nutriționiști pentru a vă ajuta:
Glutenul este rău pentru intestin
Pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiacă, alimentele pe bază de grâu le pot provoca o suferință digestivă. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, glutenul nu garantează reputația proastă pe care a câștigat-o în ultimii ani.
„Oamenii care elimină glutenul din dietă atunci când nu au o intoleranță diagnosticată sau o afecțiune digestivă, cum ar fi boala celiacă, restricționează inutil diversitatea bacteriilor din intestin”, spune nutriționistul Holland & Barrett, Emily Rollason. „De exemplu, acestea ar putea lipsi inutil de unele dintre beneficiile unice ale fibrelor oferite de unele alimente care conțin cereale integrale”.
A lua un probiotic va face minuni
Procesul de digestie este complex. Dacă vă așteptați ca o doză de bacterii prietenoase să rezolve automat toate problemele de burtă, este nerealist. Bacteriile prietenoase, provenite în mod natural din alimente sau printr-un supliment de probiotice, ar putea oferi unele beneficii mari pentru intestin.
„Impactul bacteriilor prietenoase asupra reducerii balonării și a altor probleme digestive variază semnificativ în funcție de microbiomul intestinal specific unei persoane”, spune Emily. „Bacteriile prietenoase ar putea funcționa bine pentru unii, dar este posibil să nu fie cel mai potrivit produs pentru altcineva.”
Mai multă fibră este mai bună
Fibrele mențin mișcările regulate ale intestinului și acest lucru poate ajuta la reducerea constipației. Nu este o surpriză faptul că, atunci când vorbim despre alimentele care ajută la digestie, anumite alimente sunt favorite. Cu toate acestea, este mai puțin discutat efectul unui consum prea mare al acestor alimente.
„Majoritatea oamenilor beneficiază de o creștere moderată a aportului de fibre, dar în jur de 30g sunt deja din abundență”, spune Emily. „Apa este, de asemenea, necesară pentru a ajuta fibrele să treacă prin tractul digestiv. Creșterea fibrelor și nu creșterea apei poate agrava constipația. Anumite tipuri de fibre pot agrava, de asemenea, simptomele IBS, în special pentru cei cu IBS - D (diaree IBS proeminentă).
Sindromul intestinului iritabil este legat de dietă
Pentru mulți oameni cu sindrom de colon iritabil (IBS), simptomele lor tind să se înrăutățească după o masă. Dar mâncarea nu este singura cauză a IBS. Și nu există o singură dietă IBS care să reducă simptomele pentru toți cei cu această boală.
„Sensibilitățile alimentare și o dietă săracă în fibre, de exemplu, pot contribui la simptomele IBS”, spune Emily. Dar multe alte lucruri pot exacerba simptomele sau pot fi o cauza a IBS. De exemplu, hormoni sexuali și condiții psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea. ”
A funcționat pentru prietenul meu, va funcționa și pentru mine
Prietenul, colegul sau chiar un membru al familiei dvs. ar putea constata că o dietă bogată în alimente fermentate este o opțiune bună care vă poate ajuta cu constipația, dar s-ar putea să obțineți rezultate mai bune dintr-o altă sursă de hrană.
„Toată lumea este diferită”, spune Emily. „În timp ce o persoană poate simți un beneficiu din creșterea alimentelor „prebiotice ”, cum ar fi usturoiul, ceapa, sparanghelul, alte persoane ar putea constata că o creștere mare a acestor alimente determină o creștere a simptomelor digestive. Este esențial să aflați ce funcționează pentru dvs.”
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
