Alimentație: ce să mănânci și ce să eviți pentru reducerea unor dureri cronice

Specialiștii recomandă câteva alimente de consumat și altele de evitat în diferite afecțiuni cu dureri cronice precum artrita sau boala colonului iritabil.
Alimentația are un rol foarte important pentru sănătatea noastră, astfel că unele alimente pe care le consumăm ar putea să ne ajute în unele afecțiuni, ori din contră, să le accentueze pe altele.
Când vine vorba de gestionarea durerii cronice, o mare atenție ar trebui acordată stilului de viață: dieta, greutatea și inflamația (trei factori modificabili) sunt de vină pentru o mare parte din disconfortul nostru cronic.
Anumite alimente (zahăr, carne procesată, alimente prăjite și carbohidrați rafinați) cresc inflamația. Exces de greutate poate avea același efect, adăugând presiune suplimentară asupra articulațiilor deja fragede.
Consumarea anumitor alimente poate îmbunătăți (sau reduce) efectul lor negativ din anumite afecțiuni cronice.
Artrita
Somon, ton, sardine, hamsii și alți pești (de exemplu, dintr-un climat nordic) se află în topul listei peștilor cu conținut de omega-3, care reduc inflamațiile, ffind foarte buni pentru combaterea artritei, potrivit The Arthritis Foundation.
Alimente bune împotriva artritei:
Aproximativ 100 de grame de pește de două ori pe săptămână
Cel puțin 1½ până la 2 căni de fructe și 2 - 3 căni de legume pe zi, inclusiv afine, mure, căpșuni, spanac, kale și broccoli
O mână de nuci zilnic; pot fi nuci, nuci de pin, fistic sau migdale
Fasole pentru fibre, proteine, acid folic și mai multe minerale
Includeți ulei de măsline (2 - 3 linguri pe zi) în garniturile de gătit sau salată. Uleiul de măsline extravirgin conține mai mulți nutrienți decât cele standard
Ceapă pentru antioxidanți și pentru a reduce inflamația, riscul de boli de inimă și colesterolul LDL
Alimente care conțin carotenoizi precum morcovii, ardeii, căpșunile și afinele pentru a reduce proteina C-reactivă, care este un marker pentru inflamație
Alimente de evitat:
Alimente procesate, cum ar fi legume consverate, sare, alcool, vinete, roșii, ardei și cartofi
Dureri de cap
Nu este un secret că alimentele pot declanșa dureri de cap. Ciocolata, glutamatul monosodic, brânza îmbătrânită și vinul roșu sunt „infractori” frecventi. În plus, pot fi de vină obiceiurile dietetice precum postul, săritul meselor și deshidratarea.
Alimente de evitat:
Brânză, alcool și aditivi alimentari găsiți la hot dog, șuncă, mezeluri, slănină, carne și ardei iute
Glutamatul de monosodiu (MSG), aditivul alimentar și intensificatorul de arome, poate declanșa dureri de cap la unele persoane
Consumarea rapidă a alimentelor reci (înghețată) sau consumul de băuturi cu gheață poate provoca dureri de cap, mai ales dacă sunteți supraîncălzit
Fundația Națională pentru Cefalee spune că declanșatorii dietetici nu provoacă neapărat dureri de cap la fiecare persoană, dar anumite alimente pot provoca la anumite persoane, în anumite situații. Rețineți ce alimente ați consumat înainte de o durere de cap de tipul migrenei, pentru a le determina pe cele pe care ar trebui să le evitați.
Sindromul colonului iritabil
Mâncați mai des mese mai mici și / sau porții mai mici, sugerează Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichii, dacă luptați cu sindromul intestinului iritabil (IBS).
Alimente de consumat pentru a combate IBS:
Alimente cu conținut scăzut de grăsimi și cu conținut ridicat de carbohidrați (adică paste, orez, pâine integrală și cereale)
Fructe Legume
Alimente bogate în fibre
Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea noastră. În timp ce femeile au nevoie de 25 de grame (g) pe zi, bărbații ar trebui să țintească 38 g. Adultul mediu consumă doar 15 g de fibre pe zi, așa că va trebui să depuneți eforturi. Adăugați treptat alimente bogate în fibre (fructe, legume, cereale integrale și nuci) pentru a permite corpului să se adapteze. Prea mult și prea curând poate crește disconfortul.
Alimente de evitat:
Laptele, alcoolul, cofeina
Băuturi cu cantități mari de îndulcitori artificiali
Fasole
Varză
Alte alimente care produc gaz
-
-
-
Statinele, efect major asupra creierului21.10.2025, 18:01
-
Ucigașul invizibil din casele noastre21.10.2025, 15:48
-
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?