Alimentele banale care-ți întăresc sistemul imunitar în prag de iarnă

Majoritatea oamenilor apelează direct la vitamina C după ce au răcit, dar ea poate fi obținută preventiv prin fructe și legume.
Iată câteva alimente care stimulează sistemul imunitar:
* citrice - se crede că vitamina C crește producția de celule albe din sânge, care sunt cheie pentru combaterea infecțiilor. Aproape toate citricele sunt bogate în vitamina C - grapefruit, portocale, clementine, mandarine, lămâi, lime.
* ardei roșii - Dacă credeți că citricele au cea mai mare vitamina C dintre toate fructele sau legumele, gândiți-vă din nou. Ardeiul gras roșu conține de aproape 3 ori mai multă vitamina C (127 mg) decât o portocală. Sunt o sursă bogată de betacaroten. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, vitamina C vă poate ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă. Betacarotenul, pe care corpul dumneavoastră îl transformă în vitamina A, vă ajută să vă mențineți ochii și pielea sănătoasă.
* brocoli – este plin de vitamine și minerale. Plin cu vitaminele A, C și E, precum și cu fibre și mulți alți antioxidanți, broccoli este una dintre cele mai sănătoase legume pe care le puteți pune în farfurie. Cheia pentru a-și păstra puterea intactă este să-l gătiți cât mai puțin posibil - sau mai bine zis, deloc. Cercetările au arătat că aburirea este cea mai bună modalitate de a păstra mai mulți nutrienți în alimente.
* ghimbirul - poate ajuta la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii. Ghimbirul poate ajuta și cu greața, dar și cu durerea cronică și poate avea chiar proprietăți de scădere a colesterolului.
* spanacul - bogat în vitamina C și plin de numeroși antioxidanți și betacaroten, care pot crește capacitatea sistemului nostru imunitar de luptă împotriva infecțiilor. Similar cu broccoli, spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să își păstreze nutrienții. Cu toate acestea, gătirea ușoară facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic, un antinutrient.
* nuci, migdale - când vine vorba de prevenirea și combaterea răcelilor, vitamina E tinde să treacă pe spatele vitaminei C. Cu toate acestea, acest puternic antioxidant este cheia unui sistem imunitar sănătos. Este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că necesită prezența grăsimii pentru a fi absorbită corect. Nucile, cum ar fi migdalele, sunt pline de vitamina și au, de asemenea, grăsimi sănătoase. Adulții au nevoie doar de aproximativ 15 mg de vitamina E în fiecare zi. O jumătate de cană porție de migdale, care reprezintă aproximativ 46 de migdale întregi, decojite, oferă aproximativ 100% din cantitatea zilnică recomandată.
* ceai verde - pline de flavonoide, un tip de antioxidant. Ceaiul verde excelează cu adevărat în nivelurile sale de epigalocatechin galat (EGCG), un alt antioxidant puternic. În studii, s-a demonstrat că EGCG îmbunătățește funcția imunitară. Ceaiul verde este o sursă bună de aminoacid L-teanină. L-teanina poate ajuta la producerea de compuși care luptă împotriva germenilor în celulele T, potrivit healthline.com.
-
-
-
-
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie28.08.2025, 10:44
-
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.