Alimentele banale care-ți întăresc sistemul imunitar în prag de iarnă
Majoritatea oamenilor apelează direct la vitamina C după ce au răcit, dar ea poate fi obținută preventiv prin fructe și legume.
Iată câteva alimente care stimulează sistemul imunitar:
* citrice - se crede că vitamina C crește producția de celule albe din sânge, care sunt cheie pentru combaterea infecțiilor. Aproape toate citricele sunt bogate în vitamina C - grapefruit, portocale, clementine, mandarine, lămâi, lime.
* ardei roșii - Dacă credeți că citricele au cea mai mare vitamina C dintre toate fructele sau legumele, gândiți-vă din nou. Ardeiul gras roșu conține de aproape 3 ori mai multă vitamina C (127 mg) decât o portocală. Sunt o sursă bogată de betacaroten. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, vitamina C vă poate ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă. Betacarotenul, pe care corpul dumneavoastră îl transformă în vitamina A, vă ajută să vă mențineți ochii și pielea sănătoasă.
* brocoli – este plin de vitamine și minerale. Plin cu vitaminele A, C și E, precum și cu fibre și mulți alți antioxidanți, broccoli este una dintre cele mai sănătoase legume pe care le puteți pune în farfurie. Cheia pentru a-și păstra puterea intactă este să-l gătiți cât mai puțin posibil - sau mai bine zis, deloc. Cercetările au arătat că aburirea este cea mai bună modalitate de a păstra mai mulți nutrienți în alimente.
* ghimbirul - poate ajuta la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la reducerea durerii în gât și a bolilor inflamatorii. Ghimbirul poate ajuta și cu greața, dar și cu durerea cronică și poate avea chiar proprietăți de scădere a colesterolului.
* spanacul - bogat în vitamina C și plin de numeroși antioxidanți și betacaroten, care pot crește capacitatea sistemului nostru imunitar de luptă împotriva infecțiilor. Similar cu broccoli, spanacul este cel mai sănătos atunci când este gătit cât mai puțin posibil, astfel încât să își păstreze nutrienții. Cu toate acestea, gătirea ușoară facilitează absorbția vitaminei A și permite eliberarea altor substanțe nutritive din acidul oxalic, un antinutrient.
* nuci, migdale - când vine vorba de prevenirea și combaterea răcelilor, vitamina E tinde să treacă pe spatele vitaminei C. Cu toate acestea, acest puternic antioxidant este cheia unui sistem imunitar sănătos. Este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că necesită prezența grăsimii pentru a fi absorbită corect. Nucile, cum ar fi migdalele, sunt pline de vitamina și au, de asemenea, grăsimi sănătoase. Adulții au nevoie doar de aproximativ 15 mg de vitamina E în fiecare zi. O jumătate de cană porție de migdale, care reprezintă aproximativ 46 de migdale întregi, decojite, oferă aproximativ 100% din cantitatea zilnică recomandată.
* ceai verde - pline de flavonoide, un tip de antioxidant. Ceaiul verde excelează cu adevărat în nivelurile sale de epigalocatechin galat (EGCG), un alt antioxidant puternic. În studii, s-a demonstrat că EGCG îmbunătățește funcția imunitară. Ceaiul verde este o sursă bună de aminoacid L-teanină. L-teanina poate ajuta la producerea de compuși care luptă împotriva germenilor în celulele T, potrivit healthline.com.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
