Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ardeiul iute aduce numeroase beneficii pentru sănătate, s-a dovedit științific. Iată șase dintre ele:
Un studiu, prezentat luna trecută la Sesiunile Științifice ale Asociației Americane a Inimii (link direct sursa informațiilor), și care a presupus analiza datelor dietetice de la peste 570.000 de oameni din SUA, Italia, China și Iran, a arătat că adulții care au consumat lunar cel puțin un ardei iute, uscat sau proaspăt, timp de aproape 20 de ani au obținut:
- o reducere relativă de 26% a mortalității din cauza cardiovasculare;
- o reducere relativă de 23% a mortalității prin cancer;
- o reducere relativă de 25% a mortalității prin toate cauzele.
Cercetătorii nu sunt siguri de ce, dar cred că un anumit credit se poate datora nutrienților ardeilor și puterii lor de a combate inflamația și obezitatea. Cercetări anterioare au arătat că ardeiul iute are un efect antiinflamator, antioxidant, anticancerigen și de reglare a glicemiei datorat capsaicinei - ceea ce conferă ardeiului iute gustul său caracteristic.
Capsaicina joacă un rol critic la om și are multiple beneficii pentru sănătatea metabolică, în special pentru pierderea în greutate la persoanele obeze, constată un studiu din 2017 (link direct studiu). Cercetătorii spun și că în majoritatea studiilor despre ardeiul iute nu au fost observate efecte adverse la capsaicina. Ei notează, pe post de concluzie, că suplimentele dietetice de ardei iute sau chiar aditivi alimentari bazați pe ardei iute, cu dozare ideală ar putea fi benefice.
Capsaicina declanșează o senzație de căldură în celulele nervoase care în mod normal strigă: „Durere!” Mesajul către creierul însă spune: „Fierbinte!” atunci când mănânci ardei iute. Acest truc de comutare a semnalului a fost folosit de secole pentru a ajuta la controlul durerii. Capsaicina, de fapt, calmează nervii, mușchii și articulațiile, arată un studiu din 2015 (link direct studiu).
Capsaicina este super-ingredientul în multe creme, loțiuni și plasturi care provoacă căldură, pentru a elimina rapid durerea. Într-un studiu din 2002 (link direct), spre exemplu, ardeiul iute a redus la jumătate disconfortul cauzat de artrită și fibromialgie în doar câteva săptămâni. Rezultatele altor studii au fost mai puțin convingătoare, sugerând că capsaicina funcționează cel mai bine atunci când este asociată cu un alt analgezic.
În laborator, capsaicina pare să distrugă celulele legate de peste 40 de tipuri de cancer (link studiu), inclusiv cancerul colorectal (dovedit și în studiul acesta), ficat, plămâni (dovedit și în acest studiu), pancreas și leucemie. Produsul chimic picant modifică modul în care acționează unele gene legate de celulele canceroase și chiar le oprește din creștere.
Dincolo de efectele discutat, Ardeii iuți oferă avantaje majore pentru sănătate. În ceea ce privește vitamina C, au de 3 ori mai multă decât portocalele. Sunt, de asemenea, bogați în vitaminele A, B și E. Unele studii sugerează că capsaicina acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja celulele și ajută la reducerea inflamației.
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.