Ardeiul iute: 6 beneficii INCREDIBILE pentru SĂNĂTATE, dovedite științific
Ardeiul iute aduce numeroase beneficii pentru sănătate, s-a dovedit științific. Iată șase dintre ele:
1) Lungește viața
Un studiu, prezentat luna trecută la Sesiunile Științifice ale Asociației Americane a Inimii (link direct sursa informațiilor), și care a presupus analiza datelor dietetice de la peste 570.000 de oameni din SUA, Italia, China și Iran, a arătat că adulții care au consumat lunar cel puțin un ardei iute, uscat sau proaspăt, timp de aproape 20 de ani au obținut:
- o reducere relativă de 26% a mortalității din cauza cardiovasculare;
- o reducere relativă de 23% a mortalității prin cancer;
- o reducere relativă de 25% a mortalității prin toate cauzele.
Cercetătorii nu sunt siguri de ce, dar cred că un anumit credit se poate datora nutrienților ardeilor și puterii lor de a combate inflamația și obezitatea. Cercetări anterioare au arătat că ardeiul iute are un efect antiinflamator, antioxidant, anticancerigen și de reglare a glicemiei datorat capsaicinei - ceea ce conferă ardeiului iute gustul său caracteristic.
2) Accelerează metabolismul
Capsaicina joacă un rol critic la om și are multiple beneficii pentru sănătatea metabolică, în special pentru pierderea în greutate la persoanele obeze, constată un studiu din 2017 (link direct studiu). Cercetătorii spun și că în majoritatea studiilor despre ardeiul iute nu au fost observate efecte adverse la capsaicina. Ei notează, pe post de concluzie, că suplimentele dietetice de ardei iute sau chiar aditivi alimentari bazați pe ardei iute, cu dozare ideală ar putea fi benefice.
3) Ajută la controlul durerii
Capsaicina declanșează o senzație de căldură în celulele nervoase care în mod normal strigă: „Durere!” Mesajul către creierul însă spune: „Fierbinte!” atunci când mănânci ardei iute. Acest truc de comutare a semnalului a fost folosit de secole pentru a ajuta la controlul durerii. Capsaicina, de fapt, calmează nervii, mușchii și articulațiile, arată un studiu din 2015 (link direct studiu).
4) Capsaicina calmează artrita și durerea fibromialgică
Capsaicina este super-ingredientul în multe creme, loțiuni și plasturi care provoacă căldură, pentru a elimina rapid durerea. Într-un studiu din 2002 (link direct), spre exemplu, ardeiul iute a redus la jumătate disconfortul cauzat de artrită și fibromialgie în doar câteva săptămâni. Rezultatele altor studii au fost mai puțin convingătoare, sugerând că capsaicina funcționează cel mai bine atunci când este asociată cu un alt analgezic.
5) Luptă împotriva cancerului
În laborator, capsaicina pare să distrugă celulele legate de peste 40 de tipuri de cancer (link studiu), inclusiv cancerul colorectal (dovedit și în studiul acesta), ficat, plămâni (dovedit și în acest studiu), pancreas și leucemie. Produsul chimic picant modifică modul în care acționează unele gene legate de celulele canceroase și chiar le oprește din creștere.
6) Colecție de vitamine și antioxidanți
Dincolo de efectele discutat, Ardeii iuți oferă avantaje majore pentru sănătate. În ceea ce privește vitamina C, au de 3 ori mai multă decât portocalele. Sunt, de asemenea, bogați în vitaminele A, B și E. Unele studii sugerează că capsaicina acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja celulele și ajută la reducerea inflamației.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
