Cât de bună e grăsimea și cum o păstrezi
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, spune că trebuie să fim atenți cum păstrăm grăsimile ca să nu se...
Într-o postare pe Facebook din proiectul său Știință cu sare și piper, Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, spune că atunci când grăsimile capătă un gust și un miros neplăcut ”au suferit un proces de degradare numit râncezire”.
Potrivit acestuia, ”grăsimile sunt structuri organice complexe ce îndeplinesc roluri esențiale, nu doar în dezvoltarea armonioasă a organismului, ci și în bucătăria noastră, fiind ingrediente de bază în prepararea unor alimente gustoase”, iar ”râncezirea se datorează în mare parte unor reacții simple generate de condițiile de mediu. Spre exemplu, un mediu apos va grăbi procesul de râncezire al grăsimilor deoarece se produce o reacție de hidroliză între grăsime și apă. De asemenea, o grăsime păstrată o perioadă de timp la lumină și la aer se va degrada, deoarece are loc o reacție de oxidare între grăsime și oxigenul din atmosferă.
Există numeroase exemple de alimente din bucătăria noastră (nucile, untul, etc) care sunt bogate în grăsimi, și care dacă nu suntem suficient de atenți la modul lor de păstrare riscă să râncezească mult mai devreme decât ne-am fi așteptat”, potrivit sursei citate.
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
