Ce rol joacă proteinele în obținerea brânzeturilor

Procesul de denaturare a proteinelor este esențial în obținerea brânzeturilor.
Dan Vodnar, profesor de gastronomie Moleculară la USAMV Cluj oferă explicația științifică a obținerii brânzeturilor:
”#Știați Că
În procesul de obținere a brânzeturilor, eliberarea de zer se datorează denaturării proteinelor?
La prepararea brânzeturilor, cașul este încălzit, iar acest lucru determină proteinele, care erau deja denaturate de aciditatea și de enzimele din cheagul adăugat, să se adune și să elibereze zerul, fenomen care duce la obținerea unui preparat ferm”.
Specialiștii spun că probioticele, bacterii bune care pot contribui la sănătatea intestinului și generală, pot fi găsite în unele tipuri de brânză, precum și în suplimentele alimentare, alimentele fermentate și iaurtul. De obicei, probioticele se găsesc în brânzeturi care au fost maturate, dar care nu au fost încălzite după aceea. Aceasta include atât brânzeturile moi, cât și cele tari, inclusiv elvețiene, provolone, Gouda, cheddar, Edam, Gruyère și brânză de vaci.
Adăugarea de probiotice la dietă poate îmbunătăți sănătatea dvs., contribuind la stimularea creșterii bacteriilor bune în interiorul intestinului. Intestinul conține aproximativ 100 de trilioane de bacterii, dar, în unele cazuri, echilibrul dintre bacteriile utile și dăunătoare se deteriorează.
Când se întâmplă acest lucru, experții consideră că poate fi legat de o serie de afecțiuni, cum ar fi alergiile, tulburările de dispoziție și artrita. Consumul de alimente care conțin probiotice, cum ar fi brânza, poate ajuta la restabilirea acestui echilibru natural. Singura precauție când vine vorba de brânză este să nu exagerați. Brânza tinde să fie bogată în calorii, grăsimi saturate și sodiu, scrie Harvard Medical School.
Astrologul DC News Daniela Simulescu a realizat un material despre ce brânză preferă fiecare zodie. Brânza favorită a zodiei tale:
Taur: Gorgonzola - Gorgonzola este perfectă pentru Taur, semnul asociat cu banii și luxul. Poate fi untos, ferm și sărat și are și o aromă neașteptată, puţin înţepătoare - asemănător cu gustul pe care îl poate lăsa un Taur când îl contrazici. În același timp, Gorgonzola este sfărâmicioasă şi cedează uşor la atingere. S-ar putea să pună o faţadă puternică, dar ceea ce își doresc cu adevărat Taurii este iubirea. Încercați această brânză delicioasă pe o pizza cu smochine, alături de un pahar de vin.
Gemeni: Brie - Brie este o alegere excelentă pentru Gemeni, deoarece, la fel ca semnul, este pufos (bun la discuții mici între prieteni). Brânza are, de asemenea, o coajă exterioară înflorită, cu un interior neted și contrastant (la fel ca dubla personalitate a Gemenilor). Brie este, de asemenea, moale și cu nuci crocante ce îţi surprind simţurile, la fel ca Gemenii. Încercați-l cu nuci condimentate pentru un aperitiv distractiv în acest sezon de sărbători.
Fecioară: Feta - Feta este o brânză compactă, simplă, dar elegantă, la fel ca Fecioara. În plus, este de neegalat pentru că se fărâmiţează în salate, ceea ce Fecioarele apreciază foarte mult, fiind foarte conştiente de importanţa alimentaţiei sănătoase.
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.