Ce să mănânci la cină pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare grave
Consumul ridicat de carbohidrați și proteine animale (de calitate slabă) la cină poate crește riscul de boli cardiovasculare grave.
Calitatea și sursele de hrană ale macronutrienților joacă un rol esențial în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceste boli sunt „principala cauză de deces la nivel mondial” și, până în 2030, aproximativ 24 de milioane de oameni „vor muri din cauza bolilor cardiovasculare.
Adoptarea unor obiceiuri sănătoase este esențială pentru a preveni riscul de boli cardiovasculare și mâncarea este una dintre soluții.
Pariază pe proteine de origine vegetală
Un studiu publicat recent în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism relevă faptul că un consum excesiv de carbohidrați de calitate slabă și proteine animale la cină, și nu la micul dejun este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. În schimb, consumul de acizi grași nesaturați „a fost asociat cu un risc mai mic”.
Astfel, cercetătorii arată că „înlocuirea carbohidraților de calitate inferioară sau a proteinelor animale cu carbohidrați de înaltă calitate sau proteine vegetale la cină ar putea reduce riscul”.
"Momentul meselor și calitatea alimentelor sunt factori importanți de luat în considerare. Studiul nostru a constatat că persoanele care consumă mese pe bază de plante cu mai mulți carbohidrați din cereale integrale și grăsimi nesaturate își scad riscul de boli de inimă cu 10%", explică Ying Li, de la Universitatea medicală din Harbin (China), unul dintre autorii studiului.
Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au inclus rezultatele unui total de 27.911 de participanți la sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (2003-2016). Astfel, au verificat relația dintre consumul de grăsimi, carbohidrați și proteine la micul dejun sau la cină și apariția bolilor cardiovasculare.
În timpul studiului, participanții care au consumat mai mulți carbohidrați rafinați au avut un risc mai mare de angină pectorală și atac de cord. Cei care au ingerat mai multe proteine animale au avut un risc mai mare de boli coronariene, spre deosebire de persoanele care au consumat mai mulți acizi grași nesaturați (au avut un risc mai mic).
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
