De ce copiii nu trebuie să se îndoape cu dulciuri. Impactul NEDORIT de mai târziu

Prea multe dulciuri și prea multe alimente cu grăsimi consumate în copilărie pot modifica microbiomul pe viață, deși la maturitate adoptați o dietă...
Cercetătorii de la UC Riverside, SUA, atrag atenția că un consum de prea multe grăsimi și zahăr în copilărie poate modifica microbiomul pe viață, deși mai târziu adoptați o dietă sănătoasă. Concluziile au fost formulate în urma unui studiu pe șoareci. Studiul, unul dintre primele de acest gen, mai arată o scădere semnificativă a numărului total și a diversității bacteriilor intestinale la șoarecii maturi hrăniți cu o dietă nesănătoasă de tineri.
”Am studiat șoareci, dar efectul pe care l-am observat este echivalent cu copiii care au o dietă occidentală, bogată în grăsimi și zahăr și microbiomul intestinal al acestora fiind încă afectat până la șase ani după pubertate”, a explicat fiziologul UCR Theodore Garland, potrivit unui comunicat al universității amintite.
În acest studiu, echipa lui Garland a căutat impactul asupra microbiomului după ce și-a împărțit șoarecii în patru grupuri: jumătate au hrănit dieta standard „sănătoasă”, jumătate au hrănit dieta „occidentală” mai puțin sănătoasă, jumătate au acces la o roată de rulare pentru exerciții, iar jumătate fără. După trei săptămâni petrecute pe aceste diete, toți șoarecii au fost readuși la o dietă standard și fără exerciții fizice, ceea ce este în mod normal modul în care șoarecii sunt ținuți în laborator.
După 14 săptămâni, echipa a examinat diversitatea și abundența bacteriilor la animale. Au descoperit că cantitatea de bacterii, cum ar fi Muribaculum intestinale - importantă în metabolismul glucidic - , a fost semnificativ redusă în grupul de dieta occidentală. Analiza a mai arătat că bacteriile intestinale sunt sensibile la cantitatea de efort exercitat de șoareci. Cercetătorii UCR au descoperit că dieta occidentală timpurie a avut efecte mai îndelungate asupra microbiomului. Rezultatele studiului l-au determinat pe expertul Garland să spună că ”nu ești doar ceea ce mănânci, ci ceea ce ai mâncat în copilărie”.
Studiul științific, AICI.
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.