Desertul care nu te îngrasă și îți ajută sănătatea. Când a apărut ciocolata

Prima tabletă de ciocolată ar fi apărut în 1910. Ciocolata este un desert îndrăgit de milioane de oameni din toate colțurile lumii.
Dan Vodnar, profesor de gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, spune că prima tabletă de ciocolată, desert adorat de milioane de oameni, ar fi apărut la începutul secolului trecut.
”#ȘtiațiCă
Prima tabletă de ciocolată a fost semnalată in anul 1910? Ciocolata este un desert îndrăgit de majoritatea dintre noi, prima sa apariție sub formă de tabletă datează din anul 1910. Ciocolata neagră este fabricată din boabe de cacao și are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea colesterolului și scăderea presiunii arteriale, și implicit scăderea nivelului de stres”
Beneficiile ciocolatei negre
Ciocolata neagră conține stimulente precum cofeina și teobromina, dar e puțin probabil să te țină treaz noaptea, deoarece cantitatea de cofeină este foarte mică în comparație cu cafeaua.
Iată 4 dintre beneficiile consumului de ciocolată neagră:
* sursă uriașă de antioxidanți - ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți - polifenoli, flavanoli și catehine, printre altele.
* îmbunătățește fluxul sanguin și scădea tensiunea arterială - flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, căptușeala arterelor, pentru a produce oxid nitric. Una dintre funcțiile acestuia este de a trimite semnale către artere pentru relaxare, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială. Multe studii controlate arată că cacao și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și scad tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
* crește HDL și protejează LDL de oxidare - consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Într-un studiu controlat, s-a constatat că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL oxidat (colesterolul ”rău”) la bărbați. Ciocolata neagră conține o mulțime de antioxidanți puternici care intră în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva deteriorării oxidative. Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, care poate avea efectul opus.
* reduce riscul bolilor de inimă - compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectivi împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă să se depună mult mai puțin colesterol în artere, rezultând un risc mai mic de boli de inimă. De fapt, mai multe studii observaționale pe termen lung arată o îmbunătățire destul de drastică. Un studiu a arătat că consumul de ciocolată neagră de peste cinci ori pe săptămână a redus riscul bolilor de inimă cu 57%. Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat niveluri îmbunătățite de colesterol LDL. Desigur, aceste patru studii sunt observaționale, potrivit healthline.com.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.