Dr Mihaela Bilic: Cum apare intoleranța la lactoză și cum scapi de ea. „Strategie de re-împrietenire cu laptele”

Cunoscutul medic nutriționist Mihalea Bilic explică cum apare intoleranța la lactoză și ce trebuie să facem ca să scăpăm de ea și să ne împrietenim cu laptele. Ea spune și ce produse din lapte poți să măn...
Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă intoleranță alimentară și semnifică incapacitatea unei persoane de a digera glucidele din lapte. Laptele este un aliment care conține aproape 90% apă și procente egale de glucide, proteine și grăsimi- câte 3,5% din fiecar, arată dr Mihaela Bilic, cunoscut nutrționist.
„LactOZA sau zahărul din lapte este un carbohidrat cu absorție lentă format din 2 molecule: una de glucoză și una de galactoză. Aceste molecule trebuie desfăcute, separate pentru a putea fi digerate, iar responsabilă de acest proces este o enzimă numită lactAZĂ.
Ce se întâmplă când nu avem suficiente enzime? Lactoza rămâne nedigerată în intestin, fermentează și produce balonare, diaree și disconfort digestiv. Intoleranța la lactoză NU este o boală în sine, ci doar o scădere temporară a capacității organismului de a digera laptele.
Încă din perioada preistorică corpul uman a fost programat să nu mai secrete lactază, având în vedere că nu existau surse de lactoză în alimente. Cu timpul a avut loc o mutație în genele responsabile de sinteza aceste enzime datorită faptului că oamenii au început să consume produse lactate și după ce se încheia alăptatul la sân.
„Funcția face organul”, se spune în nutriție - dacă bem lapte corpul va sintetiza lactază. Această transformare adaptativa s-a făcut tocmai pentru a permite organismului să digere produsele lactate, o sursă esențială de calciu și vitamina D. La popoarele nordice, care consumă regulat lapte, intoleranța la lactoză este de numai 10%, crește la 25% la americani și europeni și ajunge la 80% în Africa și Asia, unde nu se bea lapte.
Care este conținutul de lactoză din produsele lactate? Cea mai mare cantitate există în laptele proaspăt, un pahar de lapte are 12 g lactoză. În produsele lactate acide de tipul iaurt, lapte bătut, sana, chefir lactoza este parțial digerată - bacteriile lactice se hrănesc cu lactoză, o fermentează - deci procentul de lactoză scade la jumătate. În brânzeturi și cașcavaluri lactoza este complet metabolizată și transformată în acid lactic, deci această categorie de alimente nu pune probleme de intoleranță, conține doar urme de lactoză. Untul este și el o grăsime din lapte care nu conține lactoză.
Sinteza enzimei responsabile de digestia laptelui scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Și faptul că nu consumăm în mod regulat produse lactate duce la scăderea sintezei de lactază. Dar capacitatea de sinteză NU dispare niciodată, chiar și persoanele intolerante la lactoză pot să digere 3 g lactoză/zi, adică o ceașcă de lapte.
Vreți să vă împrieteniți cu laptele și să-l tolerați? Depinde doar de voi!
Recomandări practice:
- consumați zilnic cantități mici de lapte sau produse lactate acide și creșteți doza progresiv, la fiecare 4-5 zile, până când ajungeți să-l tolerați,
- nu beți laptele pe burta goală, va trece rapid prin stomac iar lactoza nedigerată ajunge în colon și produce fermentație; consumați produsele lactate asociate cu alte alimente (lapte cu cereale, iaurt la finalul mesei) tranzitul intestinal va fi astfel încetinit și se favorizează digestia,
- folosiți lapte integral și produse lactate nedegresate, grăsimea din lapte încetinește golirea gastrică și ușurează digestia lactozei,
- temperatura crescută determină o hidroliză parțială a lactozei, deci consumați laptele cald- cafeaua cu lapte este o soluție perfectă.
Perseverați! Este nevoie de o perioadă de 2-3 luni de adaptare până când organismul se reobișnuiește să sintetizeze lactază, iar voi veți scăpa de intoleranță”, a scris dr Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!