Dr Mihaela Bilic: produsele expirate nu sunt obligatoriu și stricate

Cum termenul de valabilitate al produselor, scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic, este ”din ce în ce mai scurt”, tone de mâncare ajung la coșul de gunoi.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune ”avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile”.
”Produsele expirate nu sunt obligatoriu și stricate
Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem - nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate.
Avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile. Mirosul gustul și chiar aspectul unui preparat sunt indicatori ai calității. Produsele fermentate și mucegăite pot fi chiar benefice, având în vedere efectul lor probiotic - brânza cu cat e mai “împuțită”, cu atât e mai interesantă
E bine de știut că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Va fi mai acid și mai acrișor tocmai pentru că are mai multe colonii de lactobacili. Ciocolata poate fi consumată chiar și la un an de zile după ce a expirat (chiar dacă are o peliculă albă), iar pastele făinoase și orezul până la 2 ani.
Mierea nu se strică niciodată, cel mult se zaharisește și atunci trebuie pusă în apă caldă. Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consuma liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus. Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare
De dragul siguranței alimentare am ajuns să sterilizam excesiv mâncarea, acolo unde corpul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice cu care să-și reîntregească flora intestinală. Există mucegaiuri nobile, iar contactul cu bacteriile ne dezvoltă imunitatea. În plus produsele care fermentează și ajung să fie stricate sunt dovada că NU sunt ultra procesate și pline de conservanți.
Cu siguranță carnea și peștele sunt produse extrem de perisabile și termenul de garanție nu poate fi depășit. Însă la cealaltă extremă nu merită să aruncăm biscuiții, dulceața sau parmezanul pentru simplu fapt că s-a depășit data înscrisă pe etichetă.
Cred că am ajuns în momentul ridicol în care, de frică să nu ne frigem cu ciorbă, suflăm și-n iaurt. În Elveția nu pot să faci brânză decât din lapte pasteurizat/fiert(?!), iar noi suntem indignați când descoperim un aliment expirat-ca și cum ar fi otrăvitor și periculos pentru sănătate…Uitând să ne folosim simțurile, care știu să ne spună instinctiv ce e bun de mâncat! Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs- dacă nu a fost păstrat în condiții optime, poate fi stricat chiar dacă nu e expirat. Și atunci nu mai putem da vina pe industria alimentară”, scrie Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
-
-
Bananele: arma secretă împotriva cancerului pulmonar și BPOC07.09.2025, 11:30
-
-
Băuturile dulci, legate de căderea părului06.09.2025, 19:30
-
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.