Fructele de pădure și merele scad tensiunea arterială

Un studiu recent susține că oamenii care consumă alimente bogate în flavanoizi tind să aibă o tensiune arterială mai mică.
Alimentele bogate în flavonoizi, antioxidanți care se găsesc în vinul roșu, fructele de pădure, mere, pere, tind să scadă tensiunea arterială, susține un studiu al cercetătorilor de la Queen’s University Belfast din Irlanda de Nord, Marea Britanie.
Această descoperire ar putea explica de ce flavonoidele au beneficii cardiovasculare atât de variabile pentru diferiți indivizi.
Cercetările indică faptul că flavonoidele pot proteja împotriva: hipertensiunii arteriale, infarct miocardic și accident vascular cerebral, diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer. Un nou studiu sugerează acum că bacteriile care trăiesc în intestinul nostru, cunoscute sub numele de microbiota intestinală, pot fi parțial responsabile de acest efect benefic al flavonoidelor asupra tensiunii arteriale.
Diversitatea microbiotei intestinale a participanților a reprezentat o parte semnificativă a asocierii dintre flavonoide și tensiunea arterială. Mai exact, analiza oamenilor de știință a constatat că consumul a 1,6 porții de fructe de padure pe zi - unde o porție este egală cu 1 cană sau 80 de grame de fructe de padure - a fost asociat cu o reducere medie de 4,1 milimetri de mercur (mm Hg) a tensiunii arteriale sistolice.
”Consumul de 1,5 porții de fructe de pădure pe zi a dus la reduceri relevante din punct de vedere clinic ale tensiunii arteriale sistolice”, a spus autorul principal Aedín Cassidy, președinte și profesor în nutriție și medicină preventivă la Institutul pentru Securitate Alimentară Globală de la universitatea amintită.
Ea a declarat pentru Medical News Today că o clasă de flavonoide numite antocianine pare a fi cheia acestui efect. Antocianinele sunt moleculele de pigment responsabile de culoarea roșie sau albastră a multor fructe, inclusiv strugurii roșii, afinele, coacăzele negre și murele, potrivit Medical News Today.
Studiul științific, AICI.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.