Legumele verzi: cum te ajută să scazi riscul bolilor cardiovasculare

Noi cercetări arată că consumul zilnic al unei cantități mici (aproximativ o cană) de legume bogate în nitrați îți poate reduce riscul de boli...
Nitrații sunt compuși produși în mod natural în anumite alimente, predominant în verdeață precum spanacul, rucola și țelina. Dar și alte legume precum sfecla roșie conțin nitrați.
„Consumul de legume cu frunze verzi a fost mult timp asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare”, spune Sarah Anzlovar, un dietetician înregistrat din Boston. „Acest studiu ne oferă doar un alt motiv pentru a adăuga verdeață în dieta noastră. Rezultatele sugerează că puteți beneficia [de nitrați vegetali] la doar de doar 60 de grame sau aproximativ 1 cană de legume.
Cum ajută nitrații să sprijine sănătatea inimii
Corpul noastre depinde de multe substanțe chimice pentru a funcționa corect. Și sănătatea inimii poate fi susținută de substanțe chimice care ajută la relaxarea vaselor de sânge. Acest lucru le permite să se lărgească, ceea ce crește fluxul de sânge în tot corpul. Un flux sanguin mai eficient înseamnă că mai mult oxigen poate ajunge la organele vitale pentru a-și susține funcțiile.
Oxidul nitric este o substanță chimică despre care se știe că sprijină dilatarea (sau lărgirea) vaselor de sânge. Nitrații sunt transformați în oxid nitric în organism, alimentând astfel corpul cu această substanță chimică cheie. Nivelurile adecvate de oxid nitric sunt legate de beneficii precum scăderea tensiunii arteriale.
Nitrații reduc riscul bolilor de inimă
Studiul a avut ca scop investigarea asocierii dintre aportul de nitrați vegetali și bolile cardiovasculare (BCV). Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Jurnalul European de Epidemiologie din aprilie.
Pentru a face acest lucru, au fost evaluate peste 53.000 de persoane fără boli cardiovasculare la începutul studiului. Aportul de nitrați vegetali a fost înregistrat printr-un chestionar auto-raportat privind frecvența alimentelor și evaluat. Pe parcursul a 23 de ani de urmărire, au fost înregistrate 14.088 de cazuri de BCV.
Rezultatele arată că consumul de mai mulți nitrați vegetali a fost asociat cu valori mai mici ale tensiunii arteriale la începutul studiului. În plus, un aport moderat de azotat vegetal (aproximativ 60 de miligrame pe zi) a fost legat de o incidență redusă a bolilor cardiovasculare. Nu s-au observat beneficii suplimentare pentru aporturile mai mari de azotat vegetal.
Cei cu aport de azotat moderat până la mare au arătat, de asemenea:
Riscul cu 12% mai mic de cardiopatie ischemică
Riscul de insuficiență cardiacă cu 15% mai mic
Riscul cu 17% mai mic de accident vascular cerebral ischemic
Riscul cu 26% mai mic de spitalizare a bolii arterelor periferice
Alcoolul crește riscul bolilor cardiovasculare
Când s-a luat în considerare consumul de alcool, cei care au băut mai mult de două băuturi standard de alcool pe zi au avut mai puține beneficii în reducerea riscului de boli cardiovasculare.
„Deși există întotdeauna spațiu pentru erori atunci când sunt evaluate măsurile auto-raportate, precum în chestionarul privind frecvența alimentelor utilizat în acest studiu, aceste rezultate sunt promițătoare, deoarece știm că beneficiile consumului de mai multe legume sunt cunoscute în toată literatura”, spune Elizabeth Shaw, expert în nutriție și autor.
Includerea legumelor bogate în nitrați în dietă poate părea descurajantă, dar găsirea unor modalități de „a le strecura” vă poate ajuta să îndepliniți cota de 60 mg / zi de nitrați.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.