Dr Mihaela Bilic, explicații despre beneficiile consumului de varză murată
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce sunt bune murăturile și de ce ar trebui să consumpm varză murată, dar și alte murături.
Mediul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina ei de socializare despre beneficiile consumului de varză murată, dar și despre kimchi, un preparat simbolic coreean, produs având la bază aceeași fermentație lactică precum varza murată.
Ea a arătat că murăturile au multiple efecte benefice, imunitatea fiind una din cele mai importante.
Iată ce a scris medicul nutriționist:
„Dacă faceți parte dintre aceia care pun varza murată la loc de cinste în meniul familial, felicitări! Acest produs tradițional lacto-fermentat plin de culturi bacteriene benefice cu efect probiotic are un corespondent și în bucătăria coreeană. Se numește KIMCHI și este un preparat simbolic al culturii culinare din Coreea.
Kimchi este un fel de mâncare foarte vechi, realizat pe bază de legume fermentate și condimente, care are rolul de a acompania majoritatea preparatelor tradiționale coreene- un fel de salată de varză murată care merge cu orice. Varianta cea mai cunoscută este obținută din varză chinezească fermentată, dar există și rețete care includ castravetele, ridichea, țelina, sfecla asezonate cu usturoi, pătrunjel, coriandru, frunze de muștar, ceapă, muguri de soia și roșii. Se acoperă totul cu saramură și se lasă la fermentat câteva săptămâni exact cum procedăm și noi cu varza murată.
Metoda de a păstra legume peste iarnă în saramură nu a fost, iată, inventată de noi, ci este prezentă în tradițiile multor popoare. Bacteriile benefice care fermentează produc acid lactic ce determină scăderea pH-ului și creează un mediu acid în care majoritatea microorganismelor nu pot supraviețui- este vorba așadar de o metodă de conservare... fără conservanți, doar pe bază de sare????
“Kimchi” este termenul corean pentru legume fermentate sărate și condimentate, indiferent dacă sunt consumate ca fel de bază sau garnitură. Variantele sunt nelimitate, iar coreenii spun că se poate face kimchi din tot ce este comestibil. Gustul poate varia de la o regiune la alta și de la un sezon la altul, iar secretul rețetei se transmite în fiecare familie de la mamă la fiică. Culturile de Lactobacili din kimchi sunt mai concentrate decât cele din iaurt, drept pentru care acest fel de mâncare este considerat esențial pentru sănătate, cu efect probiotic și de creștere a imunității. Studiile afirmă că sudcoreeni consumă în medie 18 kg kimchi/persoană/an, adică între 50-200g/zi.
Pe lângă probiotice, legumele fermentate conțin multe fibre, vitamina C, betacaroten, calciu, fier și puține calorii. În timpul epidemiei de SRAS (sindrom respirator acut sever) din 2003, consumul de kimchi din Asia a crescut cu 40%. Ce-ar fi să creștem și noi consumul de varză fermentată și murături pe parcursul iernii, fără motive medicale, ci doar de dragul prevenției și al sănătății!”
-
Ce sunt asistenții medicali comunitari24.10.2025, 11:50
-
Reduceri bugetare dramatice în domeniul urgenţelor24.10.2025, 10:42
-
-
-
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
