Numărul ”magic” pentru mestecatul mâncării. Medic: Cu cât mestecaţi mai mult un aliment, cu atât acesta se digeră mai uşor
Există un număr magic pentru mestecatul mâncării care are o legătură directă cu buna funcționare a organismului.
Când ne gândim la mâncare, ar trebui să ne gândim și la munca pe care o desfășoară stomacul și intestinele. Dar întregul proces digestiv începe în gură, cu mestecarea. Așadar, specialiștii susțin că există un număr magic pentru mestecatul alimentelor.
Medicul stomatolog Cristina Obreja arată pe pagina sa de Facebook de câte ori ar trebui să mestecăm mâncarea înainte de a o înghiți.
”Când mestecați mâncarea, aceasta este împărțită în bucăți mai mici, care sunt mai ușor de digerat. Atunci când este amestecat cu salivă, mestecatul permite corpului să extragă cea mai mare cantitate posibilă de nutrienți din alimentele pe care le consumați. În saliva noastră este prezentă o enzimă formatoare de alcalinitate, numită ptialină. Cu cât mestecaţi mai mult un aliment, cu atât acesta se digeră mai uşor şi devine mai alcalinizant.
Acidifierea organismului este considerată a fi o problemă care stă la baza multor afecţiuni şi de aceea specialiştii vorbesc din ce în ce mai mult despre importanţa unei diete formatoare de alcalinitate în organism. Pentru a digera corespunzător un aliment, se recomandă să îl mestecăm de 20-50 de ori per îmbucătură.
De exemplu, orezul brun, deşi este formator de aciditate, dacă este mestecat de 100 ori la fiecare îmbucătură, el devine alcalinizant, datorită cantităţii mari de ptialina cu care se amestecă. Bineînţeles, pentru a mesteca avem nevoie şi de dinţi! De toţi dinţii, în general! Dar aici este o altă poveste
Ştiţi, de multe ori burta umflată, mare, balonata este rezultatul unei digestii precare, care porneşte de la nivelul cavităţii bucale. Dacă va confruntaţi cu astfel de probleme, primele lucruri pe care trebuie să le evaluaţi sunt dieta (ce şi cum mâncaţi) şi sănătatea orală”, arată medicul.
Vezi și: Fibromul uterin, cauze, simptome și tratament. Netratat poate duce la complicații
Ce recomandă experții
Experții au multe de spus despre mestecat. Un sfat comun este să mestecați mâncarea de aproximativ 32 de ori înainte de înghițire. Este nevoie de mai puține mestecări pentru a descompune alimentele moi și umplute cu apă. Scopul de a mesteca este de a descompune alimente, astfel încât acestea să își piardă textură. Mestecarea de 32 de ori pare a fi un număr mediu aplicat la majoritatea mușcăturilor. Alimentele care sunt mai greu de mestecat, cum ar fi friptură şi nucile, pot necesita până la 40 de mestecături, arată Healthline.
Beneficiile mestecatului
Mestecatul este primul pas al digestiei. Mestecatul și saliva se descompun și amestecă alimentele împreună în gură. De acolo, mâncarea intră în esofag atunci când înghițiți. Esofagul împinge mâncarea în stomac. Stomacul reține alimentele în timp ce se amestecă cu enzime care continuă să le descompună.
Când alimentele sunt digerate suficient în stomac, se mută în intestinul subțire, unde se amestecă cu mai multe enzime care continuă să le descompună. Nutrienții din alimente sunt absorbiți în intestinul subțire. Deșeurile sunt trimise în intestinul gros, cunoscut sub numele de colon. Deșeurile rămase sunt excretate prin rect și anus.
Vezi și: Mirosul corpului, diferit în funcție de vârstă. Ce se petrece în organism
Beneficiile mestecării lente a alimentelor
Mestecarea alimentelor de mai multe ori într-un ritm mai lent poate reduce aportul alimentar general. Într-un studiu, 30 de femei sănătoase au consumat mese în ritmuri diferite. Femeile care au mâncat mai lent, au consumat semnificativ mai puţină mâncare, dar s-au simţit mai pline decât cele care au mâncat mai repede.
Pe lângă controlul greutății, experții spun că mestecarea corectă a alimentelor poate ajuta, de asemenea, la creșterea cantității de nutrienți pe care o obțineți din alimente. Într-un studiu, experții au descoperit că mestecarea migdalelor între 25 și 40 de ori nu numai că a suprimat foamea, dar a crescut și capacitatea oamenilor de a absorbi substanțele nutritive din migdale.
Cum să mesteci
Când mănânci, există o modalitate corectă și greșită de a mesteca. Iată cum să profitați la maximum de mese: Nu supraîncărcați lingura sau furculița. Alimentele ar trebui să rămână prinse fără a cădea. Cu mâncarea în gură, închideți buzele și începeți să mestecați. Limba ar trebui să deplaseze alimentele dintr-o parte în alta și maxilarul ar trebui să se rotească ușor.
Mestecați încet, numărând până la 32 cu fiecare mușcătură de mâncare. O dată ce alimentul și-a pierdut textura, puteți înghiți.
Ce se întâmplă dacă nu mesteci bine mâncarea
Oamenii pot uita să-și mestece mâncarea sau să aibă obiceiul de a o înghiți înainte de a o mesteca complet. Persoanele care iau mușcături prea mari sau prea mici s-ar putea să nu mestece alimentele în mod corespunzător.
Mestecatul nu este doar o parte importantă a procesului digestiv, dar este, de asemenea, benefic pentru sănătatea generală. Persoanele care nu își mestecă mâncarea suficient de bine înainte de a înghiți dezvoltă adesea probleme digestive și prezintă, de asemenea, un risc mai mare pentru:
- Sufocare
- Malnutriție
- Deshidratare
Vezi și: Mituri despre Alzheimer. Ce trebuie să știi
Ce simptome pot apărea
Când nu mestecați suficient mâncarea, sistemul digestiv devine confuz. Este posibil ca organismul tău să nu producă suficiente enzime necesare pentru a descompune complet alimentele. Acest lucru ar putea duce la probleme digestive, inclusiv:
- Balonare
- Diaree
- Pirozis
- Reflux acid
- Crampe
- Greață
- Dureri
- Probleme ale pielii
- Iritabilitate
Vezi și: Termometru spart, consecințe grave. La ce să fii atent
Alte sfaturi utile pentru alimentaţie
Profită la maximum de mâncarea ta mâncând corect. Iată câteva sfaturi despre cum să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă:
- Nu bea cafea imediat după masă. Asta vă poate accelera digestia și vă poate trimite la toaletă. De asemenea, poate provoca arsuri la stomac.
- Evitați fructele și dulciurile procesate imediat după masă. Alimentele zaharoase sunt digerate rapid şi pot provoca gaze şi balonări.
- Evitați să faceți exerciții fizice intense după masă. Digestia necesită energie și este mai puțin eficientă atunci când faci exerciții fizice.
- Mănâncă mai multe alimente fermentate cum ar fi varză murată şi murături. Acestea conţin enzime digestive şi bacterii benefice necesare pentru a ajuta organismul să absoarbă nutrienţii esenţiali. Consumul acestor alimente poate reduce simptomele sindromului intestinului iritabil, intoleranță la gluten și alergii, și astm.
- Mănâncă legume crude sau uşor aburite, care conţin cantităţi mai mari de enzime şi fibre. Acestea sunt importante pentru o digestie bună.
- Du-te la o plimbare după masă. Acest lucru accelerează ritmul în care alimentele se mișcă prin stomac, ajutând digestia.
- Utilizați probiotice. Luând probiotice, alcătuite din bacterii sănătoase, poate ajuta la setarea sistemului digestive.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
