Simptome care-ți arată că ai băut prea multă cafea și cât de periculos este să faci excese

Mulți bem prima cafea dimineața înainte să deschidem bine ochii. Pe la prânz probabil o a doua și chiar și o a treia sau a patra. dacă mai gustăm și co ciocolată, am trecut demult de nivelul sigur de consum....
Cafea trebuie consumată cu moderație, asta e regula de bază. Dar trebuie să fim atenți și la alte produse pe care le consumăm, pentru că multe conțin cofeină, partea energizantă din cafea, care poate fi însă și periculoasă atunci când facem excese.
Mai multe studii au arătat că un consum moderat de cofeină - aproximativ 300-400 de miligrame (mg) pe zi - nu are efecte negative asupra sănătății, ba chiar din contra, efectele sunt pozitive.
Dar, dacă ne gândim că un espresso are 194 de mg de cofeina, e bine de știut că un al doilea te poate face să sari peste limită.
Simptome care-i arată că ai băut prea multă cafea
Efectele negative ale consumului excesiv de cafea asupra organismului includ:
- Creșterea tensiunii arteriale.
- Durere de cap.
- Nervozitate.
- Nelinişte.
- Ameţeală.
- Arsuri la stomac.
- Niveluri crescute de anxietate.
- Tremurături musculare (senzație de tremur). Mâinile, spre exemplu, îți tremură excesiv.
- Insomnie (probleme de adormire sau de somn)
- Bătăi prea rapide ale inimii (tahicardie) sau bătăi sărite (aritmie) - Ritm cardiac anormal
- Nevoia de a merge frecvent la toaletă
- Deshidratare
- Creșterea pierderii osoase la femeile aflate în postmenopauză (dacă dietele nu au suficient aport de calciu)
- Niveluri crescute de colesterol.
Efecte secundare nefaste
Mai multe studii au arătat că supra-consumul – sau supradoza - de cofeină poate avea numeroase efecte secundare negative, inclusiv: anxietate, dureri de cap – migrene, somnolență, tremurături, insomnie, greață, creșterea tensiunii arteriale, un ritm cardiac ca la curse, cunoscut sub numele de tahicardie etc.
Consumul regulat de cafea poate duce, de asemenea, la scăderea nivelului de fier în sânge, ceea ce poate duce la anemie cu deficit de fier.
Cine ar trebui să renunțe
Experții de la Medical News Today spun că anumite grupuri de oameni ar trebuie să renunțe să bea cafea, pentru a evita agravarea afecțiunilor pe care le au sau pentru a reduce riscul de complicații de sănătate datorate cafeinei.
Potrivit lor, o persoană ar trebui să renunțe sau să reducă aportul de cafeină dacă:
- este însărcinată, încearcă să rămână însărcinată sau alăptează;
- are glaucom sau istoric familial de glaucom,
- are epilepsie
- are probleme de somn,
- are o sensibilitate la cafeină sau alergie la aceasta.
Câtă cofeină găsești în produse comune
E relativ ușor să depășești cantitatea moderată de cofeină care este recomandată, întrucât cofeina se găsește în mai multe produse. Spre exemplu, în 100 de mililitri de:
- Cola – găsiți 9.7 mg cafeină,
- Ceai verde - 12.1 mg,
- Ciocolată cu lapte - 20 mg,
- Ceai negru - 22.5 mg,
- băuturi energizante – circa 32 mg,
- ciocolată neagră - 59 mg,
- cafea neagră - 74.7 mg,
- Capuccino - 101.9 mg,
- Espresso - 194 mg.
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.