Lipsa somnului. Cum te îmbolnăvesc nopțile pierdute

Angela Sabău |
Data publicării:
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces    FOTO: pexels.com
Lipsa somnului duce la risc mai mare de deces FOTO: pexels.com

Somnul întrerupt, superficial sau insuficient, este asociat cu mai multe probleme de sănătate, în special cardiovasculare. Specialiștii au descoperit care este legătura.

Multe persoane suferă de insomnii. Altele dorm, însă insuficient, au somnul discontinuu, întrerupt de mai multe ori pe noapte sau nu reușesc să adoarmă profund. În timp, lipsa unui somn bun odihnitor, duce la o serie de probleme de sănătate, pe care medicii au început să le înțeleagă abia acum. 

Chiar dacă a fost cunoscută legătura dintre lipsa somnului și aceste afecțiuni, abia acum este cunoscut de ce ne îmbolnăvește lipsa somnului.

Este de mult cunoscut faptul că somnul bun protejează împotriva bolilor de inimă, iar cercetătorii cred că acum știu cel puțin un argument care susține această teorie. Un studiu publicat de revista Nature a analizat modul în care durata și calitatea somnului se leagă de acumularea de placi în artere, care duc la bolile cardiovasculare.

Celulele asociate cu cumularea de grăsime în artere

Cercetătorii de la Școala Medicală din Harvard au descoperit că lipsa unui somn bun stimulează organismul să producă celule albe inflamatorii, pe care cercetările anterioare le-au asociat cu acumularea de grasime în artere.

Acest lucru ar putea explica de ce problemele de somn pot duce la acumularea arterială. Lipsa somnului este legată nu numai de înfundarea arterelor, ci și de o serie de probleme cronice de sănătate, cum ar fi cancerul, obezitatea și diabetul.

Aveți acum toate motivele pentru a vă asigura că veți dormi bine, scrie health.harvard.edu.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel