Loboda, PATRU calități pentru sănătate. Cui nu îi este indicată

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
loboda - FOTO: Freepick
loboda - FOTO: Freepick

Loboda este o importantă sursă de vitamina K și conține de două ori mai multă vitamina C decât spanacul sau lămâia.

Loboda este folosită în salate, ciorbe sau plăcinte. Planta specifică verii are o serie de beneficii asupra sănătății. Are un conținut ridicat de vitamina K și vitamina C.

Loboda, bogată în vitaminele E și K, calciu, fier și acid folic, poate fi folosită în supe, salate. Această plantă e utilizată intern ca adjuvant în afecțiuni dermatologice, în tratarea chisturilor ovariene și mamare, în bronșite astmatiforme.

Experții recomandă și leurda, bună în reumatism, răni, eczeme, prurit, respective urzicile, bogate în aminoacizi esențiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu

Loboda conține vitamina și minerale

Potrivit Organic Facts, loboda conține vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu. De asemenea, acestea sunt și o sursă importantă de proteine și fibre.

În ceea ce privește valorile nutriționale ale lobodei, acestea sunt după cum urmează, pentru 100 de grame:
-    Calorii: 19
-    Glucide: 3 grame
-    Proteine: 1.7 grame
-    Fibre: 1 gram
-    Grăsimi: 0 grame
-    Zahăr: 0 grame
-    Sare: 0 grame

Vezi și: Depunerile de calciu de pe vasele de sânge, nocive. Medic: Trebuie să aveți măcar aceeași grijă ca la mașina de spălat

Conținut ridicat de antioxidanți

Loboda are conținut ridicat de antioxidanți. Aceștia luptă împotriva stresului oxidativ, astfel că ajută la prevenirea unor boli cronice. Datorită antioxidanților, loboda ajută și la prevenirea ridurilor și mențin pielea tânără.

Vitamina C are rolul de a lupta pentru menținerea sistemului imunitar, iar vitamina K favorizează fixarea calciului în organism și ajută la prevenirea anumitor afecțiuni inflamatorii ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza și osteopenia.

Îmbunătăţeşte digestia

La fel ca multe legume cu frunze verzi, loboda este bună pentru stimularea digestiei datorită nivelului de fibre alimentare și alte minerale care optimizează procesele digestive. Acest lucru înseamnă că vă puteți reduce șansele de constipație, precum și probleme gastro-intestinale mai grave, cum ar fi ulcerele gastrice.

Vezi și: Eczemele, specifice tinerilor. Medic: Le afectează profund calitatea vieții

Îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor

S-a constatat că loboda are un ușor efect laxativ și diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează urinarea. Acest lucru ajută la purificarea rinichilor și la eliminarea rapidă a toxinelor, a sărurilor în exces, a apei și chiar a grăsimilor din organism.

Prin provocarea urinării frecvente, vă puteți asigura că rinichii funcționează la un nivel ridicat și, de asemenea, sănătatea vezicii biliare este îmbunătățită prin consumul de lobodă, mai notează Organic Facts.

Stimulează metabolismul

Proteinele, mineralele și vitaminele stocate în lobodă pot ajuta totul, de la reglarea hormonală la reacții enzimatice care sunt necesare pentru a menține corpul funcțional.

De asemenea, nivelurile ridicate de fier și calciu stimulează crearea de celule roșii din sânge, circulația și oxigenarea țesuturilor și a sistemelor de organe, crescând eficiența metabolică generală și menținând corpul reglat și sănătos.

Similar cu spanacul, loboda conține niveluri semnificative de acid oxalic (deși mai puțin decât spanacul). Acest lucru înseamnă că, dacă suferiți de pietre la rinichi, pietre la fiere sau gută, ar putea fi o idee bună să evitați loboda și să găsiți aceste elemente nutriționale în altă parte.

Vezi și: Zborul pe distanțe lungi, provocare pentru organism. Ce trebuie să evitați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel