EXCLUSIV Planta minune pentru chisturi ovariene și mamare. Lygia Alexandrescu: Se poate consuma în salată, suc sau ciorbă

Află mai multe despre o plantă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, care oferă beneficii semnificative pentru sănătatea ta.
Loboda este o plantă din genul Atriplex, care are peste 250 de specii. Capacitatea sa unică de a stoca sare în frunze îi permite să crească în medii foarte saline. Ea se găsește în principal în Australia, America de Nord, America de Sud și Eurasia, în climatele subtropicale și temperate. Este rezistentă și bogată în substanțe nutritive.
Unele soiuri au un gust picant asemănător cu cel al sfeclei de zahăr, în timp ce altele sunt mai plăcute la gust și pot fi folosite în mâncăruri asemănătoare spanacului. Cu un gust acid, a fost populară în regiunea mediteraneană în antichitate, dar a câștigat popularitate datorită compușilor săi minerali, vitaminici și organici unici, care sunt benefici pentru sănătatea umană.
Beneficii
Loboda este o legumă cu frunze verzi bogată în vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, caroteni, proteine, antociani, zinc, seleniu, triptofan și fibre alimentare. Acești nutrienți pot îmbunătăți semnificativ sănătatea umană, inclusiv îmbunătățirea digestiei, a funcției renale, a potențialului anticancerigen și a metabolismului general.
Loboda stimulează digestia prin furnizarea de fibre alimentare și minerale care optimizează procesele digestive, reducând riscul de constipație și ulcer gastric. De asemenea, are un ușor efect laxativ și diuretic, stimulând urinarea pentru a purifica rinichii și a îmbunătăți sănătatea vezicii biliare. Loboda conține compuși antioxidanți care pot reduce riscul de cancer și neutralizează radicalii liberi care provoacă stresul oxidativ în organele și celulele organismului.
"Loboda este recunoscută sub trei forme: roșie, galbenă și verde și se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe. Bogată în vitaminele E și K, loboda este folosită intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene și mamare, în afecțiuni dermatologice, în bronșite, astm sau sub formă de cataplasme pentru dureri abdominale", explică Lygia ALexandrescu, nutriționist.
Loboda susține, de asemenea, metabolismul prin conținutul de proteine, minerale și vitamine care ajută la reglarea hormonală și la reacțiile enzimatice. Potrivit OrganicFacts, nivelurile ridicate de fier și calciu stimulează crearea de globule roșii, circulația și oxigenarea, favorizând eficiența metabolică generală și sănătatea generală.
Loboda ajută sistemul imunitar prin faptul că are aproape de două ori mai multă vitamina C decât kiwi sau lămâile, care sunt adesea considerate alimentele de top pentru dobândirea rapidă a vitaminei C. Acest conținut ridicat de acid ascorbic stimulează sistemul imunitar, stimulează producția de celule albe din sânge și accelerează funcțiile corporale, cum ar fi regenerarea celulară și vindecarea rănilor. În plus, loboda poate ameliora icterul.
Este o legumă cu niveluri similare de acid oxalic ca ale spanacului, poate fi benefică pentru cei care suferă de pietre la rinichi, calculi biliari sau gută, din cauza conținutului ridicat de acid oxalic, sugerând surse alternative de beneficii nutriționale.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.