Planta minune pentru chisturi ovariene și mamare. Lygia Alexandrescu: Se poate consuma în salată, suc sau ciorbă

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Loboda Foto: Freepik @worldstudio749
Loboda Foto: Freepik @worldstudio749

Află mai multe despre o plantă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, care oferă beneficii semnificative pentru sănătatea ta.

Loboda este o plantă din genul Atriplex, care are peste 250 de specii. Capacitatea sa unică de a stoca sare în frunze îi permite să crească în medii foarte saline. Ea se găsește în principal în Australia, America de Nord, America de Sud și Eurasia, în climatele subtropicale și temperate. Este rezistentă și bogată în substanțe nutritive.

Unele soiuri au un gust picant asemănător cu cel al sfeclei de zahăr, în timp ce altele sunt mai plăcute la gust și pot fi folosite în mâncăruri asemănătoare spanacului. Cu un gust acid, a fost populară în regiunea mediteraneană în antichitate, dar a câștigat popularitate datorită compușilor săi minerali, vitaminici și organici unici, care sunt benefici pentru sănătatea umană.

Beneficii

Loboda este o legumă cu frunze verzi bogată în vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, caroteni, proteine, antociani, zinc, seleniu, triptofan și fibre alimentare. Acești nutrienți pot îmbunătăți semnificativ sănătatea umană, inclusiv îmbunătățirea digestiei, a funcției renale, a potențialului anticancerigen și a metabolismului general.

Loboda stimulează digestia prin furnizarea de fibre alimentare și minerale care optimizează procesele digestive, reducând riscul de constipație și ulcer gastric. De asemenea, are un ușor efect laxativ și diuretic, stimulând urinarea pentru a purifica rinichii și a îmbunătăți sănătatea vezicii biliare. Loboda conține compuși antioxidanți care pot reduce riscul de cancer și neutralizează radicalii liberi care provoacă stresul oxidativ în organele și celulele organismului.

Vezi și: Testul de sânge care indentifică osteoartrita cu 8 ani mai devreme decât radiografiile. Biomarkerii care pot prezice apariția timpurie a osteoartritei la genunchi

"Loboda este recunoscută sub trei forme: roșie, galbenă și verde și se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe. Bogată în vitaminele E și K, loboda este folosită intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene și mamare, în afecțiuni dermatologice, în bronșite, astm sau sub formă de cataplasme pentru dureri abdominale", explică Lygia ALexandrescu, nutriționist.

Loboda susține, de asemenea, metabolismul prin conținutul de proteine, minerale și vitamine care ajută la reglarea hormonală și la reacțiile enzimatice. Potrivit OrganicFacts, nivelurile ridicate de fier și calciu stimulează crearea de globule roșii, circulația și oxigenarea, favorizând eficiența metabolică generală și sănătatea generală.

Loboda ajută sistemul imunitar prin faptul că are aproape de două ori mai multă vitamina C decât kiwi sau lămâile, care sunt adesea considerate alimentele de top pentru dobândirea rapidă a vitaminei C. Acest conținut ridicat de acid ascorbic stimulează sistemul imunitar, stimulează producția de celule albe din sânge și accelerează funcțiile corporale, cum ar fi regenerarea celulară și vindecarea rănilor. În plus, loboda poate ameliora icterul.

Este o legumă cu niveluri similare de acid oxalic ca ale spanacului, poate fi benefică pentru cei care suferă de pietre la rinichi, calculi biliari sau gută, din cauza conținutului ridicat de acid oxalic, sugerând surse alternative de beneficii nutriționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel