Malarie rezistentă la medicamente, răspândită de țânțari în Vietnam, Laos, Thailanda și Cambodgia

Adisa Codruț |
Data publicării:
Țânțar
Țânțar

Tulpini de malarie rezistente la două medicamente cheie împotriva acestei boli se răspândesc în Vietnam, Laos și nordul Thailandei, după ce numeroase cazuri au fost înregistrate în Cambodgia, au avertizat luni oameni de știință. Aviz celor care se pregătesc de vacanțe exotice: contra malariei există tratament preventiv, disponibil și în România!

Utilizând supravegherea genomică pentru a urmări răspândirea formei de malarie rezistente la medicamente, oamenii de știință au descoperit că tulpina, cunoscută sub numele de KEL1/PLA1, a evoluat și a suferit noi mutații genetice care o fac și mai rezistentă la tratament.

„Am descoperit că această tulpină s-a răspândit agresiv, înlocuind paraziții locali ai malariei, și a devenit tulpina dominantă în Vietnam, Laos și nord-estul Thailandei", a declarat Roberto Amato, care a lucrat cu o echipă de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, Universitatea Oxford și Universitatea Mahidol din Thailanda, citat de Agerpres, care preia Reuters.

Răspândită de țânțari

Malaria este provocată de paraziți din genul Plasmodium care sunt transmiși și răspândiți prin mușcăturile țânțarilor.

Circa 220 de milioane de persoane au fost infectate cu malarie în 2017, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar boala a ucis 400.000 dintre aceștia. Marea majoritate a cazurilor și deceselor s-au înregistrat în rândul bebelușilor și copiilor din Africa Subsahariană.

Malaria poate fi tratată cu succes cu medicamente în fază incipientă, însă forma bolii rezistentă la medicamente este din ce în ce mai răspândită în numeroase părți ale lumii, în special în Asia de Sud-Est.

„Viteza cu care paraziții de malarie se răspândesc în Asia de Sud-Est este foarte îngrijorătoare", a declarat Olivo Miotto, cercetătorul care a condus studiul.

„Alte medicamente pot fi eficiente în momentul de față, însă situația este extrem de fragilă și acest studiu evidențiază că sunt necesare acțiuni urgente", a completat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel