Mâncarea și băuturile, tot mai dulci în ultimii 10 ani. Dependența de zahăr este o problemă globală

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mancarea si bauturile tot mai dulci. FOTO: Freepik @v.ivash
mancarea si bauturile tot mai dulci. FOTO: Freepik @v.ivash

Mâncarea și băuturile au un conținut tot mai mare de zaharuri în ultima decadă, iar dependența de dulce este o problemă globală.

Încercarea de a reduce zahărul din alimentație poate să devină cu adevărat o provocare pentru cei care și-au propus acest lucru. Și nu doar pentru că este destul de dificil, cu efecte și benefice pentru sănătate, dar și cu reacții asemănătoare sevrajului, însă zahărul este prezent în cea mai mare parte dintre alimente și băuturi.

De altfel, consumul de prea mult zahăr are un impact important asupra sănătății, fiind legat de obezitate, diabetul de tip 2 și cariile dentare. Astea pe lângă bolile metabolice și cardiovasculare.

În vremurile actuale, alimentele îndulcite se găsesc cu mare ușurință, sunt foarte ieftine și, mai mult, li se și face multă publicitate, în ciuda apelurilor făcute de către nutriționiști, diabetologi și cardiologi, cu privire la riscurile la care se expune populația printr-un consum excesiv de zahăr.

Acesta este, de altfel, și motivul pentru care producătorii au început să folosească îndulcitori cu aport nutritiv mai redus pentru a îndulci alimentele, iar printre aceștia se află aspartamul, dar și cei proveniți din surse naturale, cum ar fi stevia.

Potrivit unor cercetări recente, cantitatea de zaharuri adăugate și de îndulcitori nenutritivi din alimente și băuturi a crescut foarte mult în ultimii 10 ani, notează Science Alert. Iar acest lucru este valabil mai ales în țările cu venituri medii, cum ar fi China și India, precum și zona Asia - Pacific, inclusiv în Australia.

Obezitatea, boală cronică în România. Până în 2030, aproape jumătate de milion de copii vor fi obezi

De ce sunt îndulcitorii o problemă

În timp ce efectele nocive ale consumului de prea mult zahăr adăugat sunt bine cunoscute, încrederea în îndulcitorii nenutritivi ca soluție implică, de asemenea, riscuri. În ciuda lipsei lor de energie dietetică, recenziile recente sugerează că un consum de îndulcitori nenutritivi poate fi legat de diabetul de tip 2 și de bolile de inimă, mai mult, că poate perturba microbiomul intestinal.

Și pentru că sunt dulci, ingerarea îndulcitorilor nenutritivi ne influențează palatele și ne încurajează să ne dorim mai multe alimente dulci.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, care încă își dezvoltă preferințele gustative pe tot parcursul vieții.

Aspartamul, substanța de la raft care "ne epuizează și DISTRUGE creierul". Cu toții o mâncăm FĂRĂ să știm - listă produse

Importanța reducerii dulciurilor din alimentație

Este știut faptul că zahărul creează dependență și cu cât mâncăm mai mult, cu atât am vrea și mai multe produse sau băuturi dulci. Mai mult, această dependență are un impact negativ asupra calității vieții, căci vine la pachet cu o serie de boli metabolice și cardiovasculare.

Astfel, cea mai bună variantă pentru a scăpa de această dependență este nevoie ca receptorii ”pentru dulce” din creier să ia o pauză, cu alte cuvinte, trebuie evitat atât zahărul, cât și mierea de albine naturală, dat și siropurile, melasa și îndulcitorii artificiali, ori tot efortul va fi în zadar.

Care sunt simptomele sevrajului de zahăr. Cum gestionezi renunțarea la dulce

Consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, diabet și boli cardiovasculare, astfel că pe termen lung, reducerea acestuia din alimentație poate să vină cu o serie de beneficii, precum pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății dentare, respectiv cu reducerea riscului de diabet sau de boli de inimă. Totodată, pe termen scurt, renunțarea șa zahăr duce adesea la simptome similare sevrajului de zahăr.

Simptomele obișnuite ale sevrajului de zahăr includ pofta și oboseala, dar, în unele cazuri, oamenii se confruntă cu iritabilitate, dispoziție depresivă și alte simptome nedorite. Pentru persoanele care urmează diete foarte sărace în zahăr, cum ar fi dieta ketogenică, sevrajul de zahăr se poate simți atât de sever și neplăcut încât este denumit "gripa keto", scrie Very Well Mind.

Dacă încercați să reduceți zahărul din dieta dumneavoastră, poate fi util să înțelegeți ce fel de simptome ați putea experimenta și cât timp vor dura. Haideți să explorăm unele dintre aceste simptome, calendarul retragerii zahărului, de ce renunțarea la zahăr este atât de dificilă și ce puteți face pentru a vă simți mai bine până când simptomele sevrajului zahărului se estompează.

Simptomele sevrajului de la zahăr


Reducerea zahărului din dieta ta poate avea ca rezultat o serie de simptome, atât fizice, cât și mentale. Natura și severitatea acestor simptome variază de la o persoană la alta. Ele pot dura câteva zile sau câteva săptămâni. Dacă reduceți zaharurile adăugate din alimentația dvs vă veți confrunta cu:

- Anxietate

- Modificări ale tiparelor de somn

- Stare de spirit depresivă

- Dificultăți de concentrare

- Amețeli sau senzație de amețeală

- Oboseală

- Poftă intensă de ceva dulce

- Poftă intensă de alți carbohidrați, cum ar fi chipsuri sau paste făinoase

- Iritabilitate

- Greață. Citește mai departe AICI.

Dulcele, recompensă sau refugiu emoțional. Dr. Hâncu: Poate duce la mâncare compulsivă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel