Medici numeroși, mortalitate scăzută. Studiu din State

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Mai mulți medici, pacienți mai sănătoși  FOTO: SANADOR
Mai mulți medici, pacienți mai sănătoși FOTO: SANADOR

Serviciile medicale mai bune ar putea stimula longevitatea, arată un studiu făcut de specialiști de la universitățile Harvard și Standford.

„Speranța de viață a crescut cu 51,5 zile pentru fiecare 10 medici de îngrijire primară la 100.000 de persoane în Statele Unite ale Americii, între 2005 și 2015", susține un studiu realizat de cercetători de la universitățile din Stanford și Harvard, citat de cmajnews.com.

Cercetarea a folosit datele privind mortalitatea din 2005 până în 2015, a analizat schimbările în domeniul îngrijirii primare, respectiv numărul de medici din același interval, din aproape toate statele americane. În cifre, specialiștii au utilizat date din 7.144 de zone cu servicii de îngrijire primară și 306 de spitale.

Aceștia au ținut cont și de studii anterioare, dar și de aspecte demografice, factori regionali care ar fi putut influența longevitatea precum nivelul sărăciei, numărul paturilor de spital, respectiv elemente individuale ca obiceiurile de fumat și obezitatea.

Speranța de viață, mai mare cu circa 115 zile

Specialiștii au mai luat în considerare și mutarea unor oameni din zone cu mulți medici în regiuni cu puțini medici și invers. „Au descoperit că persoanele care s-au mutat în zone cu mai mulți medici de îngrijire primară și-au sporit speranța de viață cu până la 114,2 zile pe deceniu pentru fiecare 10 medici suplimentari la 100.000 de persoane", se mai precizează pe cmajnews.com.

Autorul principal al studiului este Sanjay Basu, profesor asociat de Medicină la Stanford. Acesta susține, pentru cmajnews.com, că prezența mai multor medici de îngrijire primară crește șansele ca o persoană să fie tratată pentru factori de risc cardiovascular, pentru hipertensiune, colesterol ridicat, sau pentru depistarea timpurie a unor cancere majore cum ar fi cel de sân de colon.

Concluziile au fost clare: prezența mai multor medici de îngrijire primară a fost asociată cu o mortalitate mai scăzută. S-au observat mai puține decese cardiovasculare, cu 0,9%-1% mai puține decese cauzate de cancer și cu 1,4% mai puține decese respiratorii.

Analiza a fost efectuată din martie până în iulie 2018, iar studiul a fost publicat în februarie, anul acesta, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel