Hipertensiunea arterială. Este o problemă cu adevărat?

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Fumătorii au un risc mai mare de a face hipertensiune
Fumătorii au un risc mai mare de a face hipertensiune

Hipertensiunea arterială a fost corelată întotdeauna cu riscul unor afecțiuni cardiovasculare. Totuși, în unele situații, aceasta nu ar trebui să ne îngrijoreze. Asta arată unii cercetători.

Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc pentru mai multe afecțiuni, inclusiv probleme cardiovasculare, diabet, sau alte probleme metabolice. Cu toate acestea, se pune întrebarea dacă tensiunea arterială este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Constatările noi pun la îndoială această ipoteză.

Având tensiune arterială ridicată, uneori poate avea un efect de protecție. Până la 75 de milioane de adulți din Statele Unite au hipertensiune arterială, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), scrie Medical News Today.

Valorile pragului tensiunii arteriale, încă discutate

American Heart Association (AHA) sugerează că hipertensiunea apare atunci când o persoană are o tensiune arterială sistolică de 130 mm Hg sau mai mare (deși alți medici consideră că peste 140 se poate vorbi despre hipertensiune). Între timp, CDC consideră că persoanele cu tensiune arterială sistolică de 120-139 mm Hg sunt doar „la risc” pentru hipertensiune arterială.

În general, medicii îi sfătuiesc pe pacienții lor - în special adulții în vârstă - să își monitorizeze tensiunea arterială și să încerce să o țină sub control.

Acest lucru trebuie să confere siguranță că tensiunea nu va depăși anumite valori.

Acum, însă, un studiu realizat de cercetătorii de la Charité - Universitätsmedizin Berlin din Germania sugerează că nu ar fi legătură între hipertensiunea arterială și alte probleme de sănătate.

Noul studiu - ale cărui rezultate apar în European Heart Journal - a analizat  un grup de 1.628 de femei și bărbați cu o vârstă medie de 81 de ani. Când a început studiul, în 2009, ei aveau vârsta de 70 de ani sau mai mult și toți au urmat tratamente antihipertensive.

Cercetatorii au colectat date despre starea de sănătate a participanților prin intermediul Studiului de inițiativă din Berlin, un proiect de cercetare Charité. Ei au interogat participanții la fiecare doi ani și au evaluat tensiunea arterială, printre alte măsurători de sănătate.

Studiu: Tensiunea mai mică, risc mai mare de deces

La șase ani, investigatorii au efectuat o analiză statistică pentru a afla cum ar putea, tensiunea arterială, să afecteze riscul de mortalitate al unei persoane. Ei au ajustat, de asemenea, factorii care pot crea confuzie, cum ar fi sexul, opțiunile privind stilul de viață, indicele de masă corporală (IMC) și numărul de medicamente pentru tensiunea arterială ridicată de fiecare persoană.

Ei au văzut că persoanele cu vârsta de peste 80 de ani care au avut o tensiune arterială mai scăzută - de 140/90 mm Hg sau mai puțin - au avut de fapt un risc de mortalitate cu 40% mai mare decât cei cu tensiune arterială care depășeau aceste praguri.

Chiar și persoanele care au avut deja un accident vascular cerebral sau un atac de cord au prezentat o legătură similară între nivelul tensiunii arteriale și riscul de mortalitate.

Echipa subliniază, de asemenea, că persoanele cu tensiune arterială mai mică de 140/90 mm Hg au avut un risc cu 61 % mai mare de deces decât cei ale căror valori ale tensiunii arteriale a rămas ridicata, în ciuda medicamentelor antihipertensive. „Rezultatele noastre arată clar că, în cadrul acestor grupuri de pacienți, tratamentul antihipertensiv ar trebui să fie ajustat în funcție de nevoile individului”, notează autorul primului studiu Dr. Antonios Douros. „Ar trebui să renunțăm la abordarea generală a aplicării recomandărilor asociațiilor profesionale tuturor grupurilor de pacienți”, a mai spus el.

În viitor, oamenii de știință doresc să aibă o analiză mai aprofundată asupra medicamentelor de reducere a tensiunii arteriale, pentru a stabili când sunt eficiente și când nu. „Ca o etapă următoare, dorim să studiem grupurile de pacienți care beneficiază efectiv de tratamentul antihipertensiv”, concluzionează co-autorul studiului, Prof. Elke Schäffner.

 

Articolul integral poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel